Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Жив щит през ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Жив щит през ВСВ

Повод да започна тази тема е един материал на руски:
    Читая выдержки из книги В.Р.Мединского "Война" , я обратил внимание на такой отрывок: При раскопках немецких захоронений времен войны среди личных вещей немецких солдат находят инструкцию «Военная подготовка в войсках». «Помни о величии и победе Германии. Для твоей личной славы ты должен убить…

Общо взето положението е, че последните години някои бивши съветски републики (Прибалтика, Украйна) обявиха антисъветски националистически дейци за национални герои. В отговор на това в Русия официално е обявена кампания за "разобличаване на фалшификаторите на историята" (май имаше тема тук). Разобличаванетото понякога достига до някои характерни тези от съветската епоха.

Ще помоля да не се коментира това, а да се даде отговор на конкретния ми въпрос. В приложения доклад на Сталин от 6 ноември 1941 г. (оградената част) става дума, че немските войници са имали заповед да избият всички руснаци. На мен ми направи впечатление предишния параграф: "Заповядвам да се открива огън по всеки руснак веднага след като се доближи на по-малко от 600 метра. Руснакът трябва да знае, че срещу себе си има решителен противник, от който не може да очаква никакво снисхождение."

И въпросът ми е следния:
    На мен ми се струва, че става дума за използване на цивилни руснаци за жив щит от червеноармейци или за нещо като камикадзе. Самата заповед според мен е за недопускане на приближаване на цивилни руснаци до позициите на немската армия. Знаете ли за такива случаи преди ноември 1941 г.?
Working...
X