Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси около две снимки

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Въпроси около две снимки

    Разглеждах тема в руски форум , пълна със снимки от ВСВ .Попаднах на две снимки за които руснаците твърдят че са на български войници .
    Относно първата снимка :
    - Кокардите на двамата на преден план били български .Не се виждат ясно пък и аз не съм специалист по кокарди но ако е вярно - къде и кога е правена снимката ? На заден план май има съветски танк с немска маркировка (трофеен ? ).
    Относно втората снимка :
    -Надписите на танка какво означават ? Кога и къде е правена снимката .
    Attached Files

    #2
    Били дал линк към въпросния форум.

    Comment


      #3
      Втората снимка съм я виждал някъде и действително танкът е български. Довечера ще проверя за подробности.
      We don't see things as they are, we see them as we are
      ---Anais Nin----

      Comment


        #4
        recidivist написа Виж мнение
        Били дал линк към въпросния форум.
        линк към темата

        Comment


          #5
          страхил написа Виж мнение
          Благодаря.

          Comment


            #6
            Кепетата на двамата на лявата снимка не са ли по-скоро сръбски? Нашите кепета, нали ги знаеш (и по наше време си бяха още същите ))?

            Comment


              #7
              Каските на войниците от втората снимка, не ми изглеждат точно като тези на българската армия, освен това не съм наясно с въпросния автомат който държат в ръцете си.
              Това по стар модел на MP ли е ? MP 32 тип Bergmann? Незнам даже дали този тип оръжие е било на въоражение в българската армия.

              С риск да прозвуча смешно, тези двамата от първата сника ми изглеждат като хърватски военни от "усташи"..

              Comment


                #8
                Така - втората снимка е танк Т-IVH ("Майбах" е българското название). Снимката е от парада на 2.12.1944 в София. Надписите "Нишъ" и "Кваксъ" са съответно място на сражение на Бронираната бригада през октомври 1944 и име на танка. Виждал съм и други снимки на танкове с написани имена на визьора - например "Пуци", "Въра". Между "Ни и "шъ" се вижда поизбелелия Андреевски кръст, с който са белязани българските танкове за идентификация през войната.

                д. Стоянов - автоматът е Чешки ZK-383 - доста популярен в България. Армията ни го ползва от 1941 чак до 60-те години.
                We don't see things as they are, we see them as we are
                ---Anais Nin----

                Comment


                  #9
                  Първата снимка обаче ме затруднява здраво. Танкът очевидно е трофеен Т-26 модел 1940. А тези двамата очевидно не са българи, но не се наемам да кажа с точност какви са. Много ми приличат на Словаци.
                  We don't see things as they are, we see them as we are
                  ---Anais Nin----

                  Comment


                    #10
                    dibo , благодаря за информацията !
                    И аз се усъмних че на първата снимка са българи .Униформите не са български ,не съм сигурен но по-скоро са немски .Ако кокардата беше в бяло-зелено-червено ,на черно-бялата снимка щеше да изглежда като бяло-светлосиво-тъмносиво .А тя по-скоро е някакъв тъмен фон пресечен от две светли ивици под ъгъл и май има някакъв вертикален елемент .На гърдите на офицера вляво има лента (железен кръст ?) а колко български офицери са носители на тази награда ?А и къде може да е направена снимката - на Източния фронт нашите не са участвали а руски трофеен танк да има в България или тези части от Гърция в които сме били по това време ?
                    Трябва да им пиша на руснаците че са се объркали ,те вероятно и за втората снимка си мислят че е от периода когато сме съюзници на Германия (заради изцяло немското въоръжение) а реално това е снимка на тяхни съюзници

                    Comment


                      #11
                      Д.Стоянов написа Виж мнение
                      .........

                      С риск да прозвуча смешно, тези двамата от първата сника ми изглеждат като хърватски военни от "усташи"..
                      След известно ровене в нета и аз съм склонен да приема че са хървати от съществувалата по време на ВСВ Независима Хърватска държава на Анте Павелич .Съвременната Хърватия е разделена на "жупании" , знамето на Бродско-Посавската жупания е две широки бели ивици които са под ъгъл на светлосин фон ,има и герб в средата .С известно въображение може да се предположи че това е изобразено на кокардата .Самата Бродско-Посавска жупания се пада в средата на някогашната Независима Хърватска държава . "Хърватския легион" е участвал на Източния фронт (разбит е в Сталинград) което би насочило към мястото на снимката .Но "усташи" са воювали и срещу партизаните в Югославия така че е възможно и от там да е снимката ,по униформите не се виждат наръкавни и други отличителни знаци които се виждат по снимки на "усташи" на Източния фронт.

                      Comment

                      Working...
                      X