Специални куршуми
Collapse
X
-
Дум-дум е името на град близо до Калкута,в който се намира фабрика за муниции. През ВСВ подобни боеприпаси в кал.7.92х57 са използвани и в БА."Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..."
...
... 
Comment
-
Гост
Comment
-
Доколкото знам и руснаците имат производство на такива "дум-дум" патрони. Това са т.нар. "пристрелочние" патрони - естествено 7,62 Х 54 ! За 7, 62 Х 39 не съм чувал ! 
Използвани са за целеуказание на учебни стрелби и на бойното поле. Което ще рече, че са ползвани по време ва ВСВ - ако са били вече конструирани.
Инак имам в колекцията един маузеров патрон, който е от този модел. Като го клатиш вътре се чува почукването на иглата на ударника. А 303 бритиш такъв нямам и ще се радвам да намеря!
От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!Comment
-
Ето няколко патрона /за карабини, автомати, револвери и пистолети/ с различни експанзивни куршуми /с мек връх, с дупка и съставни/. Има и патрон 7,92х57 от Втората световна с разривен /взривен/ куршум, обаче не можах да го открия - все пак колекцията е от над 2000 неповтарящи се патрона. Ще го потърся и по-късно ще го пусна. Последната снимка е с експандирали куршуми - различни видове.
ПП: извинявам се за качеството на снимките.Comment
Comment