Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Последната кавалерийска атака на американската армия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Последната кавалерийска атака на американската армия

Филипините - 16.01.1942 г.

повече на http://www.edwinpriceramsey.com/imag.../battle_03.gif

thorn

Средновековните църкви в България

ОТ - ма пичът в левия долен ъгъл не му пука за атаката, а се чуди кой е седнал на рисува в тоя момент тая сценка...

Comment

Здравейте,аз съм много новобранец. Едва днес получих разрешение да пиша. Тия американци винаги са били и ще си останат малко чалнати. Да подкараш коне от Америка до Филипините та да се правиш на каубой си е откачено.

Comment

Здравей, kos, и добре дошъл на форума
        Тия американци винаги са били и ще си останат малко чалнати. Да подкараш коне от Америка до Филипините та да се правиш на каубой си е откачено.
        Не мисля, че "откачеността" има нещо общо в този случай (нито пък желанието на някого да се "прави на каубой", най-малкото защото във военен смисъл кавалерист не е равнозначно на кравар или поне кавалерията в армията на САЩ не е била съставена от хора от тая професия): през ВСВ всяка една армия използва кавалерия за изпълнение на определени задачи (наистина, в различните армии на различно организационно ниво и за изпълнение на различни задачи), да не говорим, че конят си остава основната товарна/транспортна сила в пехотните подразделения, а и в голяма част от артилерийските (за Германия, СССР и някои други държави почти в абсолютен смисъл и в по-малка степен за САЩ или Великобритания, да речем). Така че няма нищо изненадващо в това, че на Филипините има сащиански кавалерийски подразделения (така както ги има навсякъде другаде). Ако нещо заслужава учудването ни, според мен, е използването им - много рядко се е удавала възможност за провеждане на класическа кавалерийска атака. Това е и причината Торн да постне тази информация, още повече, че кореспондира с обсъждането на митовете около полските кавалерийски атаки през 1939 г.

Comment

Аз намерих следното:

The last Cavalry charge in history took place on 23 August 1942, at Izbushensky on the River Don. The Italian Savoia Cavalry Regiment, and consisting of 600 mounted Italian troops, charged against 2,000 Soviet troops. The Italian Lancers destroyed a pair of Soviet Infantry armored vehicles before being forced to withdraw with thirty-two casualties. Reports of Polish cavalry charges against German tanks in 1939 are pure fiction. These stories were reported by the Italian press and used as propaganda by the Germans.
          Значи през лятото на 1942 година, италианските пиконосци са нападнали бронирани транспорти или нещо подобно на руснаците, край Дон. Акцията явно е била зрелищтна и си заслужава поне анимационен филм, ако не и пълнометражен.

Comment

Това требе да са някакви бронетранспортьори, интересно какви, защото в РККА почти няма. Има предимно покрай ленд-лиза, ако са, да речем онези леки британски машинки, то не е чудно да са попиляли два, ама чак да си ги унищожили с пиките си ми се вижда съмнително. А за анимационния филм - съгласен съм, трябва ад спретнем едно бойнославско анимационно студио и да пуснем нещо .

Comment

Ония лансъри вероятно са били пиконосци толкова, колкото съвременните британски или френски драгуни и хусари са кавалерия /за несхващащите тънката ми ирония - те са танкови части/. А armored vehicles може да са бронирани коли /БА-6, БА-10 и т.н./, въпреки че от контекста би могло и да са леки танкове.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Разбира се, подкрепям Торн. Не знам защо решихте, че тези кавалеристи са имали (само) пики, а не някоя друга граната и коктейл Молотов.
                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Прави сте за това, разбира се, по-точно, прав е Динайн, защото ако бяха подобни на съвременните драгуни, хусари и прочее, едва ли някой щеше да обсъжда "класическа кавалерийска атака" - били са си кавалерия, но покрай пушките въоръжени и с гранати и прочее (примерно като полските кавалеристи може да са имали противотанкови пушки). Що се отнася до съветските машини, подлъгах се по "infantry armored vechicles", но като се загледах сега, не съм го разбрал парвилно . По-вероятно е да са леки танкове - Т-37, Т-40, Т-60 или нещо от сорта, а не бронирани автомобили.

Comment

Working...
                  X