Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Битката по море за Нарвик

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Битката по море за Нарвик

    Битката между Германия и Британия за Нарвик /Военно-морските схватки/
    Изготвил: NocturaL

    Началото на битката

    В ранната сутрин на април 1940г. германската Унищожителна флотилия (Zerstörer) се устремила към Нарвик, движейки се през фиорда Ofotfjord.
    Десете кораба, всеки с екипаж около 300 моряка и офицер и 2.000 пехотинци (повечето от Gebirgsjäger, планински пехотинци).
    Командир на силите е бил генерал Edward Dietl. Въоражението били следното:

    Mortars, MG’s, някои AT-rifles, 2 light infantry guns и мотори.
    Флотилията се състояла от следните десет кораба:

    1 Z2 – Georg Thiele
    2 Z9 – Wolfang Zenker
    3 Z11 – Bernd von Arnim
    4 Z12 – Erich Giese
    5 Z13 – Erich Koellner
    6 Z17 – Diether von Roeder
    7 Z18 – Hans Lüdemann
    8 Z19 – Hermann Künne
    9 Z21 – Wilhelm Heidkamp (Flagship)
    10 Z22 – Anton Schmidt


    В Нарвик два норвежки кораби, служели за защита на крайбрежието, закупени в периода 1900-1904 били закотвени.
    Корабите били: “PS Norge” и “PS Eidsvold” (PS = Panserskip ~ Крайбрежен защитен кораб).
    Двата кораба и екипажа били уведомени, че германците готвят атака и следователно PS Eidsvold патрулирал около входа на пристанището,
    По време на патрулирането си PS Eidsvold забелязва кораб в далечината, който не успява да индетифицира, поради ужасната снежна буря.
    Скоро, командира на PS Eidsvold - Командир Грейд изстрелял предупредителен изстрел.
    Кораба движил се срещу тях бил наистина германски. Лидера на флотилията Wilhelm Heidkamp, праща малка моторна лодка, чийто екипаж съобщава на Командир Грейд,
    че германците идват в Нарвик, за да го защитят от британците и им дава шанс да се предадат и да се включат в отбраната срещу британците.
    Wilhelm Heidkamp, поставил и условие двата кораба "PS Norgre" и "Ps Eidsvold" да бъдат предадени. Командир Willoch отказва.
    Германците обръщат обратно към своят кораб, а той веднага кореспондира с генерал Грейд, който е на кораба "PS Norgre" и му казва да се подготви за атака.
    Преди обаче "PS Eidsvold" да имат време да се подготвят да открият огън, Wilhelm Heidkamp вече е изстрелял 4 торпеда към тях, които само след секунди удрят кораба от близката дистанция на, която са се намирали един друг и той се взривява и превръща в огнен ад. Торпедата са ударили склада за амуниции и кораба е наполовина унищожен.
    След още 15 секунди той потъва окончателно.

    Когато "PS Norgre" чуват съобщението на "Eidsvold" за идващите германци, а непосредствено след това чули и големият взрив разбрали, че вече ги атакуват.
    "PS Norgre" се отдалечава на малка дистанция от пристанището и в снежната буря виждат силуета на 2 кораба, приличащи на унищожителни.
    Това били германските кораби "Bernd von Arnim" и "Georg Thiele". Двата кораба се движили на зиг-заг между многото закотвени търговски кораби.
    Това попречило на "PS Norgre" да открие огън. Скоро обаче, "PS Norgre" чули ужасен тътен. "Bernd von Arnim" изстрелва 7-8 торпеда срещу тях.
    2 от торпедата намират целта. За старият кораб "Ps Norgre" щетите са ужасяващи и той потъва след около минута.
    С това съпротивата по вода бива тотално потушена. 10те германски кораба започват да акустират и войниците влизат в града. Там не срещат много съпротива от "съюзнически" войници.

    10ти Април - Британците отвръщат на удара

    В ранните часове на 10ти април, британците изпращат малка флотилия, състояща се от следните 5 кораба:

    1 H.01 – HMS Hotspur
    2 H.35 – HMS Hunter
    3 H.43 – HMS Havock
    4 H.55 – HMS Hostile
    5 H.87 - HMS Hardy (Flagship)

    Начело бил капитан Warburton-Lee, който идва със заповед да "изтича" през Ofotfjord и да прекъсне окупацията на "Оста", унищожавайки 10те германски кораба.
    С пълна скорост се плъзнали по фиорда и се промъкнали през 2та германски кораба, които пазели. Това били " Bernd von Arnim" и "Georg Thiele".
    кап. Warburton-Lee дава заповед Hotspur и Hostile да пазят пристанището, докато "Hardy", "Hunter" и "Havock" нахлуят.
    За тях плътният снеговалеж бил в полза, защото прикривал действията им и преминали без проблем. Британците не виждат по-далеч от 10 метра, което значели, че 3те британски кораба няма да видят германските преди да стигнат точно до тях. Германците били поразени заради изненадващата атака, която британците осъществяват, а пазещите кораби дори не успяват да съобщят какво става. Warburton-Lee, забелязва флага на Wilhelm Heidkamp, който е в близост с HMS Hardy и бързо открива огън.
    Wilhelm Heidkamp поема торпеда от HMS Hardy, докато капитан Lee обстрелва цялата структура на кораба. 81 членният екипаж на Wilhelm Heidkamp загива.
    С помощта на местен рибар те успяват да вземат най-важните неща от кораба и да евакуират ранените. Взимат флага и някои документи, а след това Wilhelm Heidkamp потъва в тъмно синият океан. Hunter и Havock светкавично откриват огън по 3 германски кораба, които били:

    Anton Schmidt - Ударен с 2 торпеда, потънал след минута;
    Hermann Künne - Поема сериозни щети по двигателя, тъй като Anton Schmidt се взривява в близост до него;
    Hans Lüdemann - Ударен е минимум 2 пъти от британски 4,7” оръжия в отделението за амуниции и се запалва.

    Германскяит кораб Diether von Roeder, който трябвало да пази пристанището се опитва да атакува британците в тила, но набързо Hotspur и Hostile отвръщат на огъня и обръщат кораба в пламъци. Diether von roeder е изкаран от морето, за поправки поради огромните щети нанесени му.

    След час британската флотилия решава, че е добра идея да напусне пристанището.
    Както и да е, това не било толкова лесно, тъй като германските кораби вече били алармирани. Когато британците поемат своето "пътешествие" по фиорда, внезапно 2 "свежи" германски кораба ги атакуват. Това били Georg Thiele и Bernd von Arnim. Те дошли от Ballangsfjord, откъм лявата страна на британците и започнали да стрелят по HMS Hardy от близка дистанция. Скоро кораба пламнал и бавно и мъчително потънал във водата. Почти всички офицери, включително Warburton-Lee намират смъртта си.
    Останалите германски кораби (Wolfgang Zenker, Erich Giese и Erich Koellner) започнали да преследват 4те британски. В следствие HMS Hunter е ударен и става неподвижен, тъй като двигателното помещение е унищожено. Скоро 3те британски кораба успяват да се измъкнат в мъглата и дима, който оставят след себе си. Германците не тръгват след тях, а оставят до "систренските" си кораби, за да ги прикриват, докато тече ремонтирането им. Сега вече германската флотилия е наброявала 8 кораба, след като Anton Schmidt и Wilhelm Heidkamp
    биват потопени. Ситуацията била следната:

    1. 3 без щети с почти пълно гориво и някои амуниции;
    2. 5 със тежки щети, малко гориво и амуниции.

    Но най-голямата загуба на деня е когато трите британски кораба, измъкнали се от фиорда потапят германски такъв, който е носил всичко нужно на германците:

    - 15cm оръжия;
    - Гориво;
    - Екипировка за войниците, включваща и много храна.


    13ти Април

    11 и 12 април е момента, когато германците имат последен шанс да избягат, но това не би било лесно, защото на практика британците са обградили входа Ofotfjord.
    Една подводница, U64 се прокарва към Нарвик, за да презареди с гориво от там.

    В сутринта на 13 април, адмирал Witworth идва с подкрепления от британски бойни кораби. Водач е кораба HMS Warspitе, а всички кораби са:

    1 03 - HMS Warspite (Flagship)
    2 D.03 - HMS Icarus
    3 H.69 - HMS Foxhound
    4 H.74 - HMS Forester
    5 H.99 - HMS Hero
    6 F.03 - HMS Cossack
    7 F.21 - HMS Punjabi
    8 F.50 - HMS Kimberley
    9 F.67 - HMS Beduin
    10 F.75 - HMS Eskimo


    В 10 ч. британската флотилия навлиза в Ofotfjord. HMS Warspite, който на борда си е превозвал самолет от типа "Swordfish B plane" го пуска и той отива на разузнаване.
    Минути по-късно самолета вижда кораба Erich Köllner и подводницата U64. След още малко Erich Köllner е потопен след минимална съпротива срещу флотилията. Подводницата U64 е потопена от самолета "Swordfish", пуснал една 250lb бомба. Това на практика е първото потапяне на подводница от самолет през Втората Световна. Флотилията продължава курса си по фиорда.

    Германците осъзнават, че са вкарани в капан във фиорд, който има само един изход...смърт.
    Те пращат 3 кораба Wolfgang Zenker, Hans Lüdemann и Bernd von Arnim, които да атакуват британците. Тъй като имат малко муниции два от корабите опитват да потопят HMS Warspite
    посредством торпеда, но са отблъснати поради интензивният огън, който британците произвеждат. Въпреки това, след около час бой германските кораби нямат кой знае какви щети, докато британският HMS Punjabi е поел достатъчно, че да бъде изкаран от акция. Кариерата HMS Furious изстрелва 10 торпеда, за да подпомогне колегите си, но нито едно не уцелва германците. Останалата част от германската флотилия е бавно отблъсната навътре към фиорда. Командир Bey (германски генерал) дава заповед на Hermann Künne да отбие в Herjangerfjord, докато Wolfgang Zenker, Hans Lüdemann, Bernd von Arnim и Georg Thiele отбият в Rombaksfjord. Erich Giese опитва да избяга от пристанището, но не стига много далеч...
    След като Erich Giese изстрелва торпедо насочено към HMS Cossack той е потопен и 6 британски кораба откриват огън. Последният германски кораб, Dieter von Röder акустира на пристанището заради тежките щети, поел на 10ти април. Те откриват огън по британците докато те от своя страна пращат 3 кораба. Така Dieter von Röder изчерпва амунициите си и британците решават, че няма смисъл да го потапят. След като вече нямат муниции, хората от екипажа решават да напуснат Dieter von Röder. След като отварят двигателните помещения [BUNN VENTILER, vet ik hva d er] залагат мини по двигателните компоненти. Кораба започва да потъва бавно и след миг се взривява.

    Последните 5 германски кораба имат същата съдба като Dieter von Röder. Например Herman Künne прави абсолютно същото.
    Останалите 4 кораба поемат по Rombaksfjord и там Wolfgang Zenker и Bernd von Arnim правят същото като Herman Künne и Dieter von Röder.
    Georg Thiele и Hans Lüdemann имат още малко гориво и изстрелват всичките торпеда, които имат. Hans Lüdemann отива да се присъедини към другите два кораба в Rombaksfjord.
    Georgh Thiele си намира добра позиция, която да свари първите британски кораби в засада. HMS Warpsite не последва германците в тесният фиорд, но останалите британски кораби го правят. HMS Eskimo тъкмо навлиза в най-тясната част на фиорда, когато Georgh Thiele го посреща с едно торпедо. Щетата е катастрофална. Това принуждава HMS Eskimo да прекрати гонидбата с германците и да акустира в Lofoten, където получава поправки и се отправя към Англия. Georg Thiele също се само-унищожава като Dieter von Röder и останалите. Колкото германци успяват да се измъкнат, се отправят към планините, докато британската флотилия се опитва да ги спре, стреляйки с MG-та и Cannon оръдия от корабите.

    В крайна сметка, Германия атакува Франция и това принуждава силите на англичаните да се оттеглят от Нарвик, за да се притекат на помощ на французите.
    Германците окупират града, който между впрочем е бил много важна тактическа цел за Адолф Хитлер. В Нарвик има много руда и метал, а това означава много техника. Британия и Германия са водели война точно заради това, тъй като залежите там са били от изключителна важност. Норвегия капитулира и Хитлер поставя начело германска управа. Местното население е впрегнато да работи в мините, но те се опълчват срещу германския си окупатор и започват да съботират работата, като копаят мини наобратно (това е и най-дръзкият им ход), работят бавно и нехайно. Наложен е вечерен час - 22.00ч. Срещу местното население не са налагани репресии, норвежко момиче, сега вече възрастна жена, разказва, че германците носели от Германия много хубави бонбони и шоколадчета и всеки път, когато децата видели немец го молели за лакомство. Друг свидетел на окупацията и жител на Нарвик, разказва, че германците често го търсили, тъй като бил собственик на бакалия и се разплащали добре и не създавали проблеми.
    Last edited by ; 29-11-2008, 00:20.

    #2
    Ще ми позволите един малък оффтопик не съвсем по темата.

    Добра отправна точка за проследяване на немската инвазия в Дания и Норвегия през пролетта на 1940г. (включително и битката за Нарвик) е следният немски филм:

    Kampf um Norwegen - Feldzug 1940



    Филмът никога не е бил показван в Германия и никой не знае защо. Кинолентата се е считала за изгубена. Бундесархивът е имал само отделни клипове от него. Ненадейно филмът се появява в Интернет през 2005г. Норвежкият професор и медиен експерт Jostein Saakvitne го открива. Филмът е прехвърлен на видео мастер в Норвежкия филмов институт. В последствие става ясно, че правата са на Бундесархива, и копие на филма е изпратено в Германия.

    Филмът включва множество динамични карти и непоказвани доскоро видеорепортажи от цялата кампания в Дания и Норвегия.

    Филмът се намира на много места по мрежата – видеотърсачката на google и в youtube.com. и се продава в множество онлайн магазини. Пускам го с познавателна цел. Ако модераторите решат, че това е оффтопик или е злоупотреба с пропаганда, то моля постът ми да се изтрие.

    край на ОТ.
    Comment is free, but facts are sacred.

    Comment


      #3
      Едва ли следва да се водим от някакъв филм. За тези събития има достатъчно много изследвания.

      В Нарвик има много руда и метал, а това означава много техника.
      В Нарвик няма находища, Нарвик е пристанище и през него минава транспортната комуникация, която е активна без значение от годишното време. Желязната руда, от която зависи икономиката на Райха, е Шведска, до Нарвик има железопътна линия (пак, ако не ме лъже паметта).
      Цялата кампания е импровизация и е май единствената, която съвсем определено е реакция на британски действия. Впрочем, точно морският аспект на кампанията като цяло се развива доста трагично за Криегсмарине, макар и не толкова, колкото би могло да се очаква като се има предвид слабостта им. Сухопътната страна на нещата, а донякъде и въздушната, са много по-успешни.

      Comment

      Working...
      X