Panzerjaeger, това ми напомня за 6-та танкова армия, която се наричала така (според шегата на командващия), защото имала в състава си шест танка. А корпусът на Андерс е не друг, а полски, съставен от полски доброволци, под командването на генерал Андерс. Понася много големи загуби в сражението при Монте Касино. Обаче тук ти се отклоняваш от темата.
Даниц, ако подхванах въобще тази тема, то бе по повод на въпроса на Панцерегер ("какво е можел да направи Гудериан?"), а използвах този повод за да изтъкна разликата в подхода към организирането на вонените единици между РККА и Вермахта. Разлика, която многократно сме обсъждали, но повече откъм положителните страни на немския подход, а в този случай имаше възможност да се коментират и отрицателните страни (винаги става въпрос за компромис, при които заради някаква изгода се губи друга; не знам дали си струва темата да се обсъди самостоятелно). Далеч съм от мисълта да твърдя, че като се имат предвид немските традиции директен подход, подобен на практикувания в РККА, би бил възможен, поне не през 1941 г. По-късно, особено към средата и края на войната и във Вермахта това се превръща в доста често прилаган метод за фронтова реорганизация.
Но все пак би могло да се импровизира нещо, без да се посяга на традициите: например, под формата на споменатите бойни групи, т.е. като импровизирана временна мярка.
Определено е така, но аз и не предлагам съкращаване на въоръженията, а нещо по-различно. Опитах се да го изясня, но вероятно неуспешно. Затова ще си послужа с пример (съвсем произволен). Да речем, в танковите дивизии ситуацията е следната: в танковите роти средно има по 5 действащи танка, т.е. по около 20 танка във всеки батальон. В танковия полк има три танкови батальона, т.е. около 60 танка. Т.е., образно казано, бойният персонал е около 250 души в целия полк. Но в останалите (поддържащи) подразделения (отделения и взводове) има още поне 200 души, със съответната техника и прочее. Та би било разумно батальоните временно да се приравнят към роти (от по 20 танка всяка), като излишната транспортна техника и персонал да бъдат предадени "нагоре" (в корпуса или армията, за да се организират допълнителни транспортни колони). По същият начин може да се подходи в двата мотопехотни полка и в артилерийският полк. В останалите спомагателни подразделения и части няма какво да се променя. Т.е. след реорганизацията дивизията ще е съставена най-вероятно от един танков батальон, два мотопехотни батальона и, примерно, два артилерийски дивизиона (плюс остатъците от противотанковия батальон), плюс каквото е останало от разузнавателния батальон и сапьорния батальон (обединени в едно). В резултат на това ще имаме не "силен полк", защото в полка не се съчетават разнородни части, а ще е нещо като бригада (най-ниското оперативно звено). Иначе казано, доста силна бригада със значителна артилерия и поддържащи подразделения.
Същият тип реорганизация може да се извърши и в останалите типове дивизии. Като резултат корпусите и армията ще разполагат с повече транспортни колони, а бойните съединения ще бъдат значително по-маневрени.
Разбира се, съзнавам, че подобен род реорганизация е много малко вероятно да се случи на практика на този етап на войната във Вермахта.
Тук полевите дивизии на Луфтвафе ли имаш предвид? Там историята е различна .
Даниц, ако подхванах въобще тази тема, то бе по повод на въпроса на Панцерегер ("какво е можел да направи Гудериан?"), а използвах този повод за да изтъкна разликата в подхода към организирането на вонените единици между РККА и Вермахта. Разлика, която многократно сме обсъждали, но повече откъм положителните страни на немския подход, а в този случай имаше възможност да се коментират и отрицателните страни (винаги става въпрос за компромис, при които заради някаква изгода се губи друга; не знам дали си струва темата да се обсъди самостоятелно). Далеч съм от мисълта да твърдя, че като се имат предвид немските традиции директен подход, подобен на практикувания в РККА, би бил възможен, поне не през 1941 г. По-късно, особено към средата и края на войната и във Вермахта това се превръща в доста често прилаган метод за фронтова реорганизация.
Но все пак би могло да се импровизира нещо, без да се посяга на традициите: например, под формата на споменатите бойни групи, т.е. като импровизирана временна мярка.
Даниц написа
Същият тип реорганизация може да се извърши и в останалите типове дивизии. Като резултат корпусите и армията ще разполагат с повече транспортни колони, а бойните съединения ще бъдат значително по-маневрени.
Разбира се, съзнавам, че подобен род реорганизация е много малко вероятно да се случи на практика на този етап на войната във Вермахта.
Знаеш, че такива неща се случват на следващата година във Луфтвафе. Ефектът е близо до нулевия.
Comment