Съобщение

Collapse
No announcement yet.

SS в Алпите след Май 1945-та?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

SS в Алпите след Май 1945-та?

Здравейте!
    В Понеделник късно вечерта даваха последния епизод от 'Братя по оръжие' и там стана дума за това, че амриканска рота, през юли 1945-та година получи команда да сломи съпротивата на отряди от СС, които се били укрепили в Немските Алпи и защитавали няколко планински селища с резиденции на отбрани 'вождове' на Райха (едното селище се казваше, долкото чух, Гехтесгаден или нещо подобно), а последната цел на американците беше 'Орловото гнездо' на Хитлер.
    Чудя се дали има нещо вярно във всчко това или е просто измислица? Имало ли е такава съпротива от страна на СС в тези райони месеци след края на войната?
    Много ще съм благодарен ако някой знае подробности и има желание да ги сподели.

P.S. Дяволски усилия положих за да потърся дали някой не писал нещо във връзка с това и преди във форума, но нищо не открих! :rock:

Поздрави!
    GOTT MIT UNS!

Няма никаква съпротива през юли 1945г., освен в Югоизточна Азия. Никакви части от Waffen-SS не са отбранявали никакви резиденции и планински селища през посоченият период. Мястото, което имаш предвид е Берхтесгаден.
    They march in full battle dress
    With faces grim and pale
    Tattered banners and bloody flags
    Rusty spears and blades...

Comment

SS-mann написа
      Няма никаква съпротива през юли 1945г., освен в Югоизточна Азия. Никакви части от Waffen-SS не са отбранявали никакви резиденции и планински селища през посоченият период. Мястото, което имаш предвид е Берхтесгаден.
      Благодаря ти за информацията! Но ако си гледал филма, мисля че точно за това ставаше дума- Юли 1945- щурм на Алпите и всички укрили се СС-овци там, отбранявани от waffen-SS, естествено. :rock:

И аз предполагах че е измислица, но знае ли човек? Но бих казал, че резонен въпросът за това, 'Кога i къде е била 'погасена' последана немска съпротива през ВСВ', като изключим , разбирасе, Фленсбург?
      Last edited by peterpetroff; 21-02-2008, 00:52.
      GOTT MIT UNS!

Comment

Немската съпротива след края на войната е незначителна. Ако те интересува обаче въпроса за съпротивата въобще, то се поинтересувай за Западна Украйна - там има военни формирования, които ангажират цели дивизии от съветската и полската армия и са окончателно ликвидирани към 1951 г. Тези украинци се бият и с немците и с руснаците, но са базирани главно в западната част на страната. Из форума на няколко места сме писали за тях, а имаше и едно много интересно откъсче за мерките на НКВД за борба с тези партизани. Наистина са си разбирали от работата и самия материал беше доста така да се каже - поучителен.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

peterpetroff
          мисля, че просто си се объркал, не си спомням много финалния епизод на филма, но мисля, че не ставаше въпрос за юли, действието се развиваше малко преди края на войната в Европа

Comment

aiwara написа
            peterpetroff
            мисля, че просто си се объркал, не си спомням много финалния епизод на филма, но мисля, че не ставаше въпрос за юли, действието се развиваше малко преди края на войната в Европа

Именно, де! За това иде реч- при примирието на 9.05.1945 е имало много немски части, които са се били седмици и месеци след това!

messire Woland, остави Украйна и нейната съдба, става въпрос за Германия и остатъка от нея...Та какво е останало като съпротива след примирието и в какво се е изразявало след това...
            Last edited by peterpetroff; 21-02-2008, 02:10. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
            GOTT MIT UNS!

Comment

peterpetroff написа
              Именно, де! За това иде реч- при примирието на 9.05.1945 е имало много немски части, които са се били седмици и месеци след това!
              Аз не съм чувал за такива, а и "много" мисля трябвад да го разкараш, "части" - също е невероятно. Най-вероятно тук-там е имало по някой и друг заблуден нацист или военнопрестъпник, който да се е крил от съюзниците някой и друг месец, но организирана съпротива в смисъл от "много" и от "военни части", а особенно от организирани такива не е имало. Разбирам романтичните ти мечтания, но според мен тук ще се разочароваш.
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Ееее, ти пък сега какви ги говориш, Messire Woland, 'романтични мечтания'...чак пък толкова?!
                Просто гледах един филм и имам въпроси към него!
                GOTT MIT UNS!

Comment

Да де, ама филма нали се сещаш в кой тип документи от епохата попада?
                  Нали трябва да направят нещо накрая ... във всеки случай каквото и да е имало, то отмира твърде бързо - и не е достатъчно организирано. Докато в Източна Европа нещата са по-различни - виж темата за горяните например.
                  Проект 22.06.1941 г.

Comment

Интерсно ми е кое кара тези нещастни немски люде все още да се съпротивляват и умират в името на кауза, която е очевидно мъртва и безвъзвратно изгубена след Май, 1945г. Какво ги мотивира да правят това, ако ще и да са от СС или нявръстни деца или глупави старци?
                    В тази връзка ми беше интересно да разбера подробности.

А пък за филма-да! По-важно е да бъде атрактиваен за зрителя, отколкото обективен като исторически факти - обичаен холивудски синдром.
                    GOTT MIT UNS!

Comment

peterpetroff написа
                      Интерсно ми е кое кара тези нещастни немски люде все още да се съпротивляват и умират в името на кауза, която е очевидно мъртва и безвъзвратно изгубена след Май, 1945г. Какво ги мотивира да правят това, ако ще и да са от СС или нявръстни деца или глупави старци?
                      Първо, не ми се вярва сред тези "съпротивляващи се" (а имало ли ги и е и колко са били, че въобще да обсъждаме?), да е имало невръстни деца или старци . А на въпроса ти аз бих отговорил (в този ред):

- идеология (наивност, фанатична вяра);
                      - знание, че ако те хванат, няма да ти се размине (т.е. опитват се да се измъкнат или да оцелеят).

Само в първата категория може и да са влизали по-млади хора, защото както знаем, макар наивността, глупостта и фанатизма да не се влияят от възрастови или други граници, все пак са характерни за една определена възраст, особено ако са съчетани с индоктриниране.

peterpetroff написа
                      А пък за филма-да! По-важно е да бъде атрактиваен за зрителя, отколкото обективен като исторически факти - обичаен холивудски синдром.
                      За филмите - в кино-раздела на форума. За протокола отбелязвам, че това явление не може да бъде наречено "холивудско", а по-скоро "кинематографско", защото е характерно за всяка една кинематография в пазарни условия.

Comment

peterpetroff, в грешка си. И аз съм гледал тези епизоди. Но те не щурмуват това селище след 9 май. Не си разбрал правилно. Пролетта е, но капитулацията на Германия още не е подписана. Не помниш ли как седяха няколко офицери на една веранда, когато Уинтърс дойде и прочете новината за капитулацията? Това е след края на всички бойни действия.
                        I can't continue like this - surviving in the world of nothingness.

Comment

Възможно е да греша, muzicantini, но спомена ми от филма е, че даваха американците как се катарят нагоре към върха, взривяваха разни скали и тогава дадоха, че е някой си там юли 1945-та.

Освен това бях чел преди доста време за нещо подобно в някаква книга на Лев Безименски (или Карая на една легенда или Раг.Тайни на Третия райх), там пишеше и за 'новия Райх' на Дьониц във Фленсбург :lol:
                          Last edited by peterpetroff; 21-02-2008, 14:53.
                          GOTT MIT UNS!

Comment

Да, проправяха си път в Алпите, понеже пътищата бяха затрупани от СС преди края на бойните действия. Объркал си се, въоръжена съпротива след капитулацията нямаше. Когато стигнаха до Орловото гнездо или каквато там беше резиденция, ги посрещна само една жена и някакъв иконом. После се заеха да прибират сребърните прибори.

Към написаното от Воланд ще добавя и съпротивата на румънски партизани, също сражавали се със съветски войски до началото на 50-те. В самата Германия съм чел за съществуването на организация наречена "върколаци".

Открих този линк по темата.
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Много благодаря за линка, Dinain! Информацията за верволфит-е е много интерсна и ценна!
                              GOTT MIT UNS!

Comment

Working...
                              X