Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Seeloewe 1974

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Значи все пак реших да дам на един мой познат да направи нещо като резюме (т.е да преведе на български) на текста за тези които не знаят добре английски. Все пак тази тема много ме заинтригува и за това реших да намеря някой да го преведе пък и така помагам на Империал, който каза че няма възможност да се занимае с превода.


    Първо да кажа, че това е симулация на Операция Морски лъв за превземането на Англия, правена през 1974 в Сандхърст, английската военна академия. Участват немски и английски офицери, а арбитри са Адолф Галанд (бивш висш офицер от Луфтвафе и немски ас) и др.

    Ето го и резюмето на български - Операция “Морски Лъв”- доклад за упражненията, проведени в Сандхърст /английската военна академия/ през 1974 г.

    Пълният текст е в “Морски лъв” на Ричард Кокс. Сценарият е базиран на известните планове на страните в битката, както и на непубликувани метеорологични сведения на Адмиралтейството от септември 1940 г. Всяка от страните /играна съответно от немски и английски офицери/ е базирана в командна стая, а движенията били изобразявани на макет, направен в Пехотното училище.

    Арбитърското тяло включва Адолф Галанд, адмирал Фридрих Руге, маршал на авиацията сър Кристофър Фоксли-Норис, контраадмирал Едуард Гуеритц, генерал Хайнц Третнер и генерал-майор Глин Гилбърт.

    Главните проблеми, пред който немците се изправиха, са: а/ Луфтвафе все още не е спечеило въздушно превъзходство; б/ датата на инвазията е ограничена от времето и приливите и в/ необходимите приготовления за атака с кораби и превозите заемат целия месец Септември.

    22 септември сутринта
    Първата вълна от планираните 330 000 души атакува прековете на зазоряване. Части от 9-та дивизия кацат на Фолкстоне и Ротингдийн (близо до Брайтън). В добавка 7-ма въздушнопреносима /?/ дивизия каца на Лимп за да превземе летището.

    Атакуващият флот има малки загуби oт (??бреговита батареи) през нощта но Кралския флот вече има няколко потопени кораба и повредени, докато потапят три немски. За няколко часа брегът е зает, а резерви са изпратени в Кент. Въпреки, че в англия има 25 дивизии, само 17 са напълно екипирани и само три са базирани в Кент. Така или иначе, планът за отбрана реазчита на ползването на мобилни резерви и бронирани и механизирани бригади, които се пращат веднага щом десанта се локализира.

    Междувременно въздушните битки се ожесточават, Луфтвафе вдига 1200 изтребителя и 800 бомбардировача. Кралските ВВС вдигат даже тренировъчните си самолети, набързо натоварени с бомби. Луфтвафе вече имат проблеми с малкия радиус на действие на Месершмитите, въпреки, че ги изпращат от Па дьо Кале.

    22-23 септемрви
    Немците не са взели още главно пристанище, въпреки, че почват да приближават Фолкстон. Разтоварването на бреговете има големи загуби от КВВС, от бомби, а също и по френските брегове товаренето.

    Подводниците, Луфтвафе и няколко надводни кораба са загубили контакт с Кралския флот, но ескадра от крайцери навлиза в теснините на Ламанша и трябва да избягва дългобойните брегови оръдия, подовдниците и щурмоваците Щука.
    Два крайцера са потопени и един е повреден. Но пък разнообразния немски флот от Норвегия е напълно разрушен. В първия ден немците губят 25% от корабите си, по-специално баржите, които се оказват отчайващо слаби за плаване по море.

    23 09. утрото
    КВВС губят 237 самолета от общо 1048 (167 изтребителя и 70 бомбардировача), а флотът има достатъчно загуби, но пък нови приближават. Въздушното разузнаване показва немска концентрация към Шербург и съответни сили се насочват натам.

    Германския флот e отчаян от загубите си, по-специално на баржите. Армейските и въздушни командири обаче ликуват и подготвоката за прехвърлянето на следващия ешелон продължава заедно с пренасянето по въздуха на 22 дивизия, въпреки загубите на Луфтвафе от 165 изтребителя и 168 бомбардировача. От общо 732 изтребителя и 724 бомбардировача това са тежки загуби. Двете страни надценяват загубите си на повече от 50%.

    22-ра дивизия каца успешно в Лимп, въореки че пистите са обстрелвани от дългобойна артилерия. Британската контраатака на 42 дивизия подкрепяна от бронирана бригада спира немската 34 дивизия по пътя й за Хейстингс. 7-ма танкова дивизия има трудности с противотанкови заграждения и противотанковите единици въоръжени с магнитни бомби и др. М/увременно една австралийска дивизия връща обратно Нюхейвън (единственото немско пристанище), а новозеландската дивизия пристига във Фолкстоун само за да бъде атакувана в гръб от 22-ра въздушнопреносима дивизия на немците. Дивизията се въща в Дувър с 35% загуби.

    23 септември 14.00-19.00
    През целия ден Луфтвафе полага максимални усилия, с 1500 изтребителни и 460 бомбардировачни излитания но РАФ (КВС, Кралски ВВС) продължават атаките си по корабите и по летищата. Повечето от тези усилия са насочени към подържка на наземните части и за презареждане, въпреки настояванията на адм.Редер за повече въздушно покритие на Ламанша.

    “Вътрешния флот”??/Home fleet/ е изтеглен назад далеч от обсега на Луфтвафе, оставяйки битката на 57 DDs and 17 CAs plus MTBs (разрушители, крайцери и миночистачи)????. Немците могат да приложат съвсем малко сила срещу това. Вълни от разрушители и крайцери навлизат в Ламанша и въпреки че два са потопени от подводници, те потапят една от тях и не спират. Немския флот от Хавър прехваща с 3 разрушителя и 14 торпедни катери е отхвърлен, губейки всички разруъшители и седем катера.
    Немците имат сега 10 дивизии на брега, но в много случаи са непопълнени и чакат втори ешелон да пристигне през нощта. Времето не е добро за баржите и решението за търгване очаква команди по веригата.

    На другия ден, 24 септември, армията и флота още се карат дали да се тръгва или не.

    РАФ губят още 97 изтребителя и им остават само 400. Летищата на 11 група са в кратери и заплахата от пълен крах, както в началото на септември (когато е била битката за Англия). Луфтвафе губи още 71 изтребителя и 140 бомбардировача. Отново двете страни надценяват загубите.

    На земята немците получават добър прогрес по направление на Дувър и Кентърбъри, но търпят контратаки пири Нюхейвън от 45 автстралийска дивизия. В 21.50 Хитлер решава да пусне втора вълна, но само през теснините на Ламанша. По времето, когато заповедта стига до частите, те не могат да стигнат до брега преди съмване. 6-та и 8-ма дивизия при Нюхевън няма да могат да бъдат снабдени и попълнени.

    24-28 септември
    Немския флот тръгва, времето се успокоява, подводниците, катерите и изтребителите го прикриват. Но през деня 5-та флотилия от разрушители намира баржите на 10 мили отъ брега и ги разпилява. Луфтвафе в отговор вдига всички свои останали бомбардировачи а РАФ отговорая с 19-та изтребителна ескадра. Немците унищожават два крайцера и 4 разрушителя, но 65% от баржите са потопени. Фолкстоун е зверски повреден и не може да разтоварва повече от 1 кораб едновременно.

    Провала на преминаването означава, че за немците ситуацията става отчайваща. Дивизиите имат достатъчно амуниции за 2 до 7 дни, но без попълнение и екипировка не могат да държат предмостието. Хитлер заповядва изпращане на резерви от Полша и немжите започват приготовление за евакуация, докато британскте атаки ги блокират. От 90 000 стъпили на брега само 15400 се връщат във Франция, останалите са убити или пленени.

    За по-малко от седмица немската инвазия в Британия свършва катастрофално.



    Който има забележки по превода да казва аз не претендирам, че моя приятел се справил отлично, но си мисля че все е нещо и ще бъде полезно.
    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

    Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

    Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

    Comment

    Working...
    X