Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снимки от 7-ма пл.стрелкова дивизия SS "Prinz Eugen"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

интересни снимки Ха, ха що се отнася до Кеплер, дяволски си прав, не се забравя.
    Между другото не успях да намеря офицера, награден от Хитлер с пистолета. Може би не съм търсил достатъчно добре. Утре ако ми остане време ще се поразровя пак.
    They march in full battle dress
    With faces grim and pale
    Tattered banners and bloody flags
    Rusty spears and blades...

Comment

Черепа от петлиците на Тотенкопф все едно са го взели от тиквата на Кеплер - пълно сходство. Не помня откъде се взе тая снимка, но имам няколко подобни където се срещат интересни фигури. Обикновено са на инспекции или паради. Къде ти иначе ще видиш надъхания Клингенберг с бъдещия покойник Шулд, че и негово височество Totenkopf Кеплер

Comment

Давай снимките насам тогава
        With faces grim and pale

Comment

Не мога да разбера, каква бронетехника е използвала дивизията. Че танковете на снимките не са немски, две мнения няма. Изкушавам се да кажа, че са италианските Carro Armato M15/42, но не съм сигурен. Някой може ли да ми каже от къде мога да науча повече по въпроса?(като изключим гореспоменатата книга). :tanks:

Comment

Благодарско Dibo, доста ми помогна. :tup:

Comment

Някъде тук бях споменал, че по-голямата част от въоръжението /бронетехника и артилерия/ на дивизията е било пленено от разоръжените италиански войски по Адриатика през 1943г. след падането режима на Мусолини. Дивизията е изпитвала сериозен недостиг на техника.
              With faces grim and pale

Comment

Това го видях, но ме интересуват конкретни образци. А, че е италианска това се вижда на снимките.

Comment

Кавалери на Рицарски кръст от 7-ма планиснко-стрелкова дивизия SS "Prinz Eugen":

1.Бернард Дитше - щурмбанфюрер от SS, командир на 2-ри батальон от 2-ри планинско-стрелкови полк SS(17.07.1943)
                  2.Франц Кромбхолц - хауптщурмфюрер от SS, командир на 3-ти батальон от 14-ти планинско-стрелкови полк SS “Skanderbeg”(28.03.1945)
                  3.Егерт Нойман - щурмбанфюрер от SS, командир на 7-ми планинско-стрелкови разузнавателен батальон SS(03.11.1944)
                  4.Хари Палета - оберщурмфюрер от SS, коамндир на 1007-ма батарея щурмови оръдия SS(26.11.1944)
                  5.Хайнрих Петерсен - оберщурмбанфюрер от SS, командир на 1-ви доброволен планинско-стрелкови полк SS(13.11.1943)
                  6.Артур Флепс - обергрупенфюрер от SS и генерал от Waffen-SS, командир на дивизията(04.07.1943)

Структура на дивизията:

13-ти планинско-стрелкови полк SS “Artur Phleps”
                  14-ти планинско-стрелкови полк SS “Skanderbeg”
                  7-ми доброволен планинско-стрелкови разузнавателен батальон SS
                  7-ми планински стрелкови полк SS
                  7-ми танков батальон SS
                  7-ми дивизион щурмови оръдия SS
                  7-ми планински противотанков батальон SS
                  7-ми зенитен дивизион SS
                  7-ми планински сапьорен батальон SS
                  7-ми планинско-стрелкови батальон за свръзка SS
                  7-ми полеви запасен батальон SS
                  7-ми кавалерийски ескадрон SS
                  7-ми колоездачен батальон SS
                  7-ми мотоциклетен батальон SS
                  7-ми санитарен батальон SS
                  7-ми полеви запасен дивизион SS
                  7-ми танков разузнавателен взвод SS
                  7-ми взвод военни кореспонденти SS
                  7-мо отделение полева жандармерия SS
                  Last edited by viking heart; 14-05-2007, 23:30. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                  With faces grim and pale

Comment

+Ото Кум
                    Ото Петерсен - не Хайнрих

Германски кръст
                    SS-Sturmbannführer Wilhelm Breimaier (10 Mar 1945) (Gold)
                    SS-Standartenführer Ernst Deutsch (7 Jan 1945) (Gold)
                    SS-Obersturmbannführer Michael Gross (20 Jan 1945) (Gold)
                    SS-Obersturmführer Franz-Josef Krombholz (24 Apr 1944) (Gold)
                    SS-Sturmbannführer der Reserve Eggert Neumann (18 Dec 1944) (Gold)
                    SS-Standartenführer August Schmidhuber (3 Aug 1943) (Gold)
                    SS-Obersturmführer Franz Schnelle (27 Apr 1945) (Gold)
                    SS-Obersturmführer Hans Schuh (19 Aug 1944) (Gold)

Comment

danke schon

На Ханс Шу и Кромбхолц май имам някакви снимки. Трябва да погледна.

Утре ако имам време в обедната почивка ще се опитам да кача материал за Шмидтхубер.
                      Last edited by viking heart; 14-05-2007, 23:55. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                      With faces grim and pale

Comment

Август Шмидтхубер е роден на 08.05.1901г. в гр.Аугсбург, Бавария. На 05.05.1919г. постъпва на служба в 42-ри стрелкови полк, а от май до юни е член на Доброволния корпус на Еп. След това постъпва на служба във Райхсвера и на 01.11.1926г. получава чин оберфелдфебел. От 04.05.1931г. е в оставка. Започва активна дейност в SA, като за известен период от време замества ръководителя на групата на SA "Hohland". От октомври 1934г. е началник на школата на SA. От 14.05.1935г. постъпва в усилените части на SS като оберщурмфюрер от SS, получавайки билет номер 266 450. Поема командването на 7-ма рота от 1-ви щандарт SS, а от февруари 1936г. 1-ва рота от SS щандарт "Germania". През ноември 1937г. е назначен за началник на унтер-офицерската школа на SS. През месец май 1939г. получава командването на 1-ви щурмбан SS щабндарта "Germania", а малко след това и командването на 2-ри батальон от 11-ти пехотен полк SS. За периода 1941-42г. служи в състава на 2-ра танкова дивизия SS "Das Reich", а от 14.10.1941г. става командир на 11-ти пехотен полк SS. През април 1942г. е прехвърлен в състава на новосформиращата се 7-ма доброволна планинско-стрелкова дивизия SS "Prinz Eugen". Поверено му е командването на 2-ри планинско-стрелкови полк SS. От ноември до декември 1943г. замества командира на дивизията фон Оберкамп.
                        От 01.05.1944г. до 20.01.1945г. е дивизионен командир на 21-ва войскова планинско-стрелкова дивизия SS "Skanderbeg" /albanische Nr.1/. като командир на дивизията води безпощадна борба с партизанското движение и разписва многобройни заповеди за масови разстрели и терор над местното население. На 20.01.1945г. поема командването на "Prinz Eugen", която до този момент е загубила над 60 процента от личния си състав и бойна техника. След серия от тежки боеве с руснаците дивизията капитулира на 08.05.1945г. пред съветско-югославските войски в района на Словения. Шмидтхубер е арестуван от сърбите и откаран в Белград, където е предаден на военен трибунал. Военната колегия на Белградския военен съд доказва вината на Шмидтхубер във поредица от масови разстрели на цивилно население и партизани. Съдът постановява смъртна присъда на 16.02.1947г., а след три дни е разстрелян.
                        With faces grim and pale

Comment

Пак снимки, на войници от дивизията.
                          With faces grim and pale

Comment

SS-mann написа
                            А ето тук хърватски партизани пленени от есесовци на дивизията в очакване да бъдат разстреляни. На втората снимка са показани отново партизани пленени в сръбско село. Войниците от дивизията наред с тези от "Skenderbeg" и "Handschar" май наистина водят рекорда по извършени военни престъпления.
                            Док пробвах да влезна във форума на акси-то, но има някакъв проблем. Дали е от скоро?

Чисто фактологична поправка - SS-mann, това на първата снимка са сърби, виж им шапките! На втората вероятно са бошнаци, те носят такива плитки фесове. Сигурно си сбъркал от бързане, случва се
                            Доколкото ми е известно, "хърватски партизани" воюващи срещу немците не е имало, извън стандартните навсякъде единични случаи. Напротив, хърватските усташи са били пронемски настроени (нали цяла "държава" са им измайсторили немците), и са били ползвани за всякаква мръсна работа (за каквато единствено стават) но са извършвали такива безпрецедентни по жестокостта си свинства спрямо православното (сръбско) население на Югославия, че немците буквално са се гнусяли от тях. И с право ... Като четох преди време материали по темата, една седмица ми се драйфаше и не можех да погледна спокойно и джобното си ножче.
                            Моля да ме извините за offtopic-a !

Comment

Възможно е.
                              With faces grim and pale

Comment

Working...
                              X