Ето още снимки
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Снимки от 7-ма пл.стрелкова дивизия SS "Prinz Eugen"
Collapse
X
-
:rock: Преди години в служба КОС на 4-то РУ се появи един Валтер РР, на който имаше подаръчен надпис от Хитлер за генерал от дивизията Принц Ойген. Донесен е от наш участник в първата фаза на Отечествената война. Наследниците му казват, че бил полковник от Танкова бригада, която се е сражавала с тази дивизия, Даже някой казват, че сме се били с обоза на дивизията, който руски щурмови самолети са атакували в челото и в ариегарда и за нашите останало да проверят какво има по камионите и каруците! :1087:
Има ли някой повече информация за генералите в дивизията и евентуално кои от тях са награждавани с лично оръжие от Хитлер!!! :fahr39:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
един интересен и малко познат факт:през ВСВ българската армия не е искала да води военни действия с/у германците.пр. 8 дивизия при Видин е отказала да продължи в Югославия и когато руснаците са застреляли 20 -30 човека, чак тогава нашите са тръгнали.такива бунтове е имало още няколко пъти в Югославия.освен това част от царските офицери с подчинените им са им направили задръжка от 6-9 месеца след 09.05.1945 год. в Унгария и Австрия са преследвали остатъчни сили на Вермахта,хърватските усташи и унгарски войски.
Comment
-
Интересно Всъщност доста труден въпрос, ако не се разровиш по-старателно в нета. Това най-вероятно се е случило по време на боевете при Ниш, а тогава командир на дивизията е Ото Кум. В този период в състава на "Prinz Eugen" влизат доста подразделения от Вермахта, местно опълчение и части от други СС дивизии /"Skanderbeg" и "Handschar"/. Но все пак щом офицера е награден лично от Хитлер, би трябвало да е по-известен. Вероятно е да се окаже, че не и есесовец. Ще се поровя да разбера нещо по въпроса. Може би Док ще разполага с повече информация.
Nik_Korleone от къде разполагаш с тази информация? До сега не бях чувал за подобни разстрели. :oThey march in full battle dress
With faces grim and pale
Tattered banners and bloody flags
Rusty spears and blades...
Comment
-
танкисте, до няколко дни ще проверя всичко, което мога и ще ти кажа. мисля, че мога да бъда напълно точен.
Само дето нещо не ми е ясно - той полковник трябва да е участвал във втората фаза на войната иначе как ще домъкне валтера още в първата? само това ми се губи като логика. Нормално е да е свил Валтера след битката с дивизията или аз не съм те разбрал? )
Иначе това, което разказа е ужасно интересно и ти благодаря, че го сподели. Винаги имаш интересни истории.
Ще добавя само, че ако за мен най-добрия вариант е оръжието да принадлежи на Ото Кум или на Артур Флепс. Особено на Флепс въпреки, че ото кум е много по-известен от него. Ако Кум има такова нещо, то е все още при роднините му. Ето ти например снимка на Кум на стари години. Повечето известни преживели войната генерали ревниво пазят наградите си ако са успели да ги спасят. А Флепс е известно при какви обстоятелства загива. Много вероятно е по някакво странно стечение на обстоятелствата пистолетът да попадне у някой българин.Last edited by Док Холидей; 13-05-2007, 15:53.
Comment
-
Ето снимки на командирите на дивизията:
Първите две снимки са на Ото Кум, третата е на Райхсритер фон Оберкамп, четъвртата на Август Шмидтхубер и последната на Артур Флепс.
Нещо са разместили снимките :evil:They march in full battle dress
With faces grim and pale
Comment
-
:rock: Аз съм твърдо за :tup: Между другото от командирите на дивизията само Ото Кум доживява пенсия. Флепс е разстрелян набързо на 21.09.1944г. от руснаците, Шмидтхубер е осъден на смърт от военния съд в Белград и екзекутиран на 27.02.1947г. Оберкамп също е осъден за военни престъпления срещу цивилно сръбско население и осъден на смърт чрез разстрел. Присъдата е изпълнена на 04.05.1947г., т.е. няколко месеца след Шмидтхубер.
Съда е доказал вината им по отдаване на заповеди за масови разстрели на партизани и цивилно население. На дивизията са преписване изгарянето на десетки села и избиването на жителите им, в това число и деца. Експертите са категорични, че най-големи зверства са извършвали есесовците от 21-ва планинско-стрелкова дивизия SS "Skanderbeg" и 13-та войскова планинско-стрелкова дивизия SS "Handschar". Тези дивизии са били окомплектовани основно с мюсюлмани, живеещи на територията на Хърватия и Босна /за "Ханджар"/ и албанци от Косово и Албания за "Скендербег". Именно албанците са извършвали най-чести и брутални етнически прочиствания на територията на Югославия. Всъщност конфликта между тях и сърбите е бил налице и преди войната, но тогава е пламнал със значителна сила. Любопитно е, че 13-та СС дивизия е единственото съединение в цялата германска армия по време на ВСВ, в състава на което е възникнал военен бунт. Става дума за това, че през месец септевмри 1943г. в състава на сапьорен батальон на дивизията, която по това време е на формиране във Франция, избухва анти немски метеж. Незабавно е сфромиран военен съд, който за нула време отсъжда смъртна присъда на 14 души от дивизията, а други 800 били уволнени дисциплинарно като ненадеждни. Освен това дивизията бие рекорд по брой на дезертьорите. Само през месец юни 1944г. от състава и дезертират над 2 000 босненски мюсюлмани. За да запълнят празните места в нея немците призовали известно количество етнически немци, живеещи в Югославия и войници от Вермахта. Незначителен брой съединения от "Ханджар" са били включени в състава на 7-ма пл.стрелкова дивизия SS "Prinz Eugen" във последната фаза на войната.
айде още снимки
Има една книга на Борис Чолпанов "И стоманата гореше", в която е отразен откъс от сраженията на български части срещу "Принц Ойген". За да добият представа какво представлява четивото онези, които не са я чели ще си позволя един кратък цитат от нея:
"Дивизията/става дума за "Принц Ойген", бел.а., която бе прекосила Европа от Атлантика до Волга и бе опитала юмрука на съветските войни и на средоречките партизани, завърши безславно своя чумоносен път край Морава под ударите на българската Бронирана бригада."
Само едно нещо ми убягва. Откъде аджаба г-н Чолпанов е видял тая информация, че дивизията е обикаляла Европа и се е сражвала при Сталинград? :tongue5: :kill_myseThey march in full battle dress
With faces grim and pale
Comment
-
танкиста от Харков написа:rock: Преди години в служба КОС на 4-то РУ се появи един Валтер РР, на който имаше подаръчен надпис от Хитлер за генерал от дивизията Принц Ойген. Донесен е от наш участник в първата фаза на Отечествената война. Наследниците му казват, че бил полковник от Танкова бригада, която се е сражавала с тази дивизия, Даже някой казват, че сме се били с обоза на дивизията, който руски щурмови самолети са атакували в челото и в ариегарда и за нашите останало да проверят какво има по камионите и каруците! :1087:
Виж:
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
Дибо това определено ме заинтригува. Мога ли да я намеря в книжарница извън София тази книга?
А между другото някъде в нета видях, че има книга на сръбски за "Принц Ойген". Автора беше сърбин, но нямам никаква идея що за съдържание е. Съдейки по сюрпризите, които есесовците са вършили из тогавашна Югославия ме съмнява да е много безпристрастен :twisted:They march in full battle dress
With faces grim and pale
Comment
Comment