Спрюенс дори не е "линкорен" адмирал. Командвал е тежки крайцери. А назначението му за командващ на американските сили в района на Мидуей е един от многото пораждащи митове факти около сражението. Вероятно Нимиц се е застраховал 6 пъти ако се случи поражение. Но при детайлно ясен план на врага е трябвало да не се стигне до оправдания. Иначе щеше да има - "... ама той е способен млад командир .... ние му дадохме цялата информация ... и всичките си самолетоносачи ... ми как се изложи ...леле-леле-леле " Нещо от сорта вероятно е трябвало да бъде. Хем си чист, хем не си губиш командирите, като Фич например.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Битката за Гуадалканал
Collapse
X
-
Odzava написаСпрюенс дори не е "линкорен" адмирал. Командвал е тежки крайцери. А назначението му за командващ на американските сили в района на Мидуей е един от многото пораждащи митове факти около сражението. Вероятно Нимиц се е застраховал 6 пъти ако се случи поражение. Но при детайлно ясен план на врага е трябвало да не се стигне до оправдания. Иначе щеше да има - "... ама той е способен млад командир .... ние му дадохме цялата информация ... и всичките си самолетоносачи ... ми как се изложи ...леле-леле-леле " Нещо от сорта вероятно е трябвало да бъде. Хем си чист, хем не си губиш командирите, като Фич например.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
На война като на война. Японците са имали призрачен чанс да спечелят, но тактически не са били на висота. Иначе вероятността за поражение е точно толкова голяма колкото и за победа. А самия Нимиц дава точно 2 разпореждания по време на самото сражение. Спрюенс - още по-малко докато са на вода японските самолетоносачи.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Харесвам японската традиционна култура, но самурайският им милитаристичен фанатизъм през 20-ти век ми е противен, макар че не мога да не се възхитя на упорството, с което водят войната. Съмнявам се, че американците щяха да посмеят да направят десант в Метрополията през 1945-та, добре, че на помощ им идва атомната енергия.
Мисля, че е е голям мит схващането, че в сухопътните сражения японците са лоши войници. Екипировката им през 1940-та е добра за условията на тропическите джунгли. След пролетта на 1942-ра обаче нямат ясна визия какво точно искат да постигнат в сблъсъка с Америка, защото е очевидно, че в стратегически план няма как да победят."В света най - слабото,
побеждава най - силното.
Небитието прониква навсякъде..."
Лао Дзъ
Comment
-
Virakocha написаХаресвам японската традиционна култура, но самурайският им милитаристичен фанатизъм през 20-ти век ми е противен, макар че не мога да не се възхитя на упорството, с което водят войната. Съмнявам се, че американците щяха да посмеят да направят десант в Метрополията през 1945-та, добре, че на помощ им идва атомната енергия.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Virakocha написаХаресвам японската традиционна култура, но самурайският им милитаристичен фанатизъм през 20-ти век ми е противен, макар че не мога да не се възхитя на упорството, с което водят войната.....
Както и не бих нарекъл желанието на една страна за доминиране в даден район "противно действие". В реалността на тогавашните международни отношения мисля няма особена разлика между страните.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Odzava написаСтранна формулировка при условие, че американо-английския демократизъм с неговите масови бомбардировки и първото в историята камикадзе, съветския (чудя се как да го нарека) с масовото полягане върху амбразурите на ДОТ-овете, италианския музицизъм със саможертвата на есминци, прикриващи десанта или немския култур-хуманизъм към врага и останалите раси не са нещо по-различно. Аз не бих делил хората сражавали се във ВСВ или техните политически ръководства по такава една щампа на добри и лоши.
Както и не бих нарекъл желанието на една страна за доминиране в даден район "противно действие". В реалността на тогавашните международни отношения мисля няма особена разлика между страните.
Но ми се струва, че животът на отделния войник е бил най-малко ценен в японската и съветската армии. Германците са се грижили добре за бойците си. Италианците проявяват безумни саможертви най-вече във въздушните битки поради липса на адекватна организация - разчитали са повече на уменията на отделните асове.
За янките и англичаните няма ккаво да говорим, може да ги иронизират за качествата им, но там животът на войника е бил най-ценен. А че са действали варварски с противниците си - спор няма : Дрезден, Хамбург, Окинава, Токио, Нагадзаки, Хирошима..."В света най - слабото,
побеждава най - силното.
Лао Дзъ
Comment
-
Според мен живота на обикновенния войник/моряк/пилот е точно толкова ценен колкото реши неговия пряк командир. Иначе няма как да обясним и десанта при Диеп и настъпленията в Бирма. Примери за това има навсякъде. А и традицията да се водят войниците в атака с извадена катана не е пренебрежително отношение към живота на сержантите и лейтенантите. Според мен става въпрос за грижа за войника - по-скоро така се споделя неговата съдба.
Но тази тема е доста изтъркана. Дай да си продължим за сраженията около ГуадалканалПишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Във Вимпел е проследен подробно развоят на морските сражения около Гуадалканал. Може би японците губят шансовете си за надмощие на сушата още след първия сблъсък, когато нанасят тежки загуби на американския надводен флот , но нямат време да ударят транспортите... после , историята с "Ентърпрайз" и т.н.
Би ми било интересно , ако някой може да сподели нещо повече за сухоземните операции на острова - какво се случва с охранителния батальон в първите дни на американския десант, как точно са протекли злополучните операции на японските командоси и дали информацията, че императорските войски са овладели за кратко летището е достоверна...."В света най - слабото,
побеждава най - силното.
Лао Дзъ
Comment
-
извинявай, дал съм погрешен линк. но тук вече си е цяла книга
Сайт «Военная литература», работающий с 2001 г., собрал в себе множество текстов, имеющих отношение к военной истории и истории войн, и постоянно пополняется новыми материалами. Среди них -- первоисточники, архивные материалы, документы, мемуары, исследования, проза и поэзия, биографические работы, пропагандистские материалы, статьи, альтернативная военная история, книги по истории техники и оружия, уставы и наставления, устная история, детская военная литература, карты и схемы, военная периодика и многое другое.
Comment
-
Първият линк е перфектен, вторият е подвеждащ - накрая става ясно, че авторът просто е написал цялата статия, за да покаже как биха могли да се развият събитията, ако...
С една дума , нещо като статията за Зееловските възвишения, с чийто превод се изложих, щото в нея нямаше нищо достоверно, но тук поне накрая си признава, че е вид историческо "моделиране". Все пак е интересно като хрумване, признавам iси, че ми хареса , и ти благодаря"В света най - слабото,
побеждава най - силното.
Лао Дзъ
Comment
-
Ето аз "Токийските експреси" - http://vimpel.boinaslava.net/index.p...les_japLF08-09Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
Comment