Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Цивилни Герои- Знаем ли имената им...помним ли ги ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Не се сещам за подробностите, но известният по-късно с прогерманските си позиции и убит от комунистите пред 44-та генерал Христо Луков, като артиерийски офицер през ПСВ прави нещо подобно на поручика от Силистра. Оставайки сам с 4 оръдия, той мобилизира няколко селяни да му подвозват снаряди и стреля и с 4-те сам, така, че спира за цяла една вечер сръбска част, карайки я да мисли, че е попаднала по сериозен обстрел.
    Ако знаете детайли, уточнете.

    Comment


      #17
      На 9 март северно от шосето Чекел - Киш-Байом е изпратен наблюдателен пост в първата линия на нашите окопи под командата на доброволеца БОРИСЛАВ ПЕТРОВ РУСЕВ от Варна, за да наблюдава дейността на противника в този участък. На 10 март противникът започва обстрелване с масов артилерийски и минен огън. Над главите на бойците се сипят стотици снаряди и мини, нп наблюдателят не обръща внимание на това, а продължава да съобщава видяното от него. След силна артилерийска подготовка противникът започва атака с бойни коли и пехота. Уловил здраво шмайзера си, той открива огън, ранява няколко войници и ги принуждава да се върнат назад. Русев взема като трофей изоставената от тях леката картечница. За проявената храброст и героизъм 19-годишният доброволец е награден с орден "За храброст" IV ст.
      Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

      Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

      Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

      Comment


        #18
        На 10 март противникът атакува с превъзхождащи сили ротата от 31-ви пех. полк на подпоручик КАНЮ МИТЕВ ЛАТЕВ от с. Черногор, Хасковско. Прониквайки в окопа на лявото отделение, врагът залавя намиращите се там, войници. Виждайки това, подп. Латев скача в окопа, нахвърля се върху противника, освобождава другарите си, но пада убит. Посмъртно е награден с орден "За храброст" IV ст.


        Като командир на рота от 31-ви пех. полк поручик СТОЙКО СТОЯНОВ КУПЕНОВ с устрем и безстрашие върви начело на ротата си, сломявайки и най-твърдата съпротива на врага, нанасяйки му тежки загуби. В боя при Киш-Байом на 10 март е тежко ранен в корема и двата крака, но продължава командването на ротата, с което си спечелва името "герой на полка". Награден е с орден "За храброст" IV ст.


        Смел в решенията си и твърд в изпълнението им е канд.-подофицерът РАДОСЛАВ АЛЕКСАНДРОВ РАДОСЛАВОВ от с. Страшимирово, Варненско. На 13 март 1945 г. е изпратен в разузнавателен патрул при кота 159, западно от с. Чекел. При оттеглянето на патрула е ранен, но въпреки това спасява живота на свой другар и донася ценни сведения за състава и разположението на противника, за което е награден с орден "За храброст" IV ст.
        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

        Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

        Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

        Comment


          #19
          На 13 март 1945 г. 4-та рота от 32-ри пех.полк заема участъка югозападно от с.Чекел, Унгария. Към нея се числи ст. подофицерът ГЕОРГИ ДИМИТРОВ КАЙРЯКОВ от с. Челник, Ямболско. Същия ден е изпратен патрул със задача да разузнае кота 159, който при изпълнение на възложената му задача е обграден от противника. Виждайки критичното положение, подофицер Кайряков се хвърля напред и спасява ранени другари. За проявено себеотрицание и саможертва е награден с орден "За храброст" III ст.


          На 17 март ротата от 32-ри пех.полк, към която е зачислен фелдфебел КИРО НИКОЛОВ КИРОВ от с. Устрем, Елховско, е на позиция 3 км. северозападно от с. Гиге, Унгария. Необходими са точни сведения за противника. За целта е изпратен разузнавателен патрул, в състава на който е фелдфебел Киров. Към 3 ч. след полунощ към него се насочва противникова патрулна двойка. В започналата кратка борба фелдфебел Киров отнема шмайзера на немския подофицер Ото Пуст, пленява го и отвежда в щаба на дружината. Там той дава ценни сведения на нашето командване. За проявена съобразителност, хладнокръвие и храброст фелдфебел Киро Киров е награден с орден "За храброст" IV ст. и повишен в чин "подпоручик".

          За бойно отличие е повишен в чин и награден с орден "За храброст" IV ст. и канд.-подофицер ГАНЧО СТ. ЗЛАТАНОВ от 32-ри пех.полк, участвал в същия разузнавателен патрул.


          Посочените примери които написах са малка частица от героизма на воините от 12-а пех. дивизия в Дравската отбранителна операция. Командирът на дивизията в Заповед от 20 март 1945 г. изказва благодарност към всички офицери, подофицери и войници:"Победата бе спечелена от нас... Ние заедно се бихме и победихме. Ние заедно оросихме с кръвта си общите позиции, с телата на нашите паднали в боя другари издигнахме най-силната преграда срещу щурма на врага. Изказвам сърдечната си благодарност към паметта и героизма на падналите наши другари, изказвам и на вас, мои храбри бойци, с пожелание да бъдете още по-смели, още по-вихрени и твърди в боя и с още по-голямо сърце, туптящо от обич към Родината, готово да излее и последната своя капка кръв за нея."

          Данните са от ЦВА
          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

          Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

          Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

          Comment

          Working...
          X