Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Словакия и Хърватско в периода 1939-1945 година

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    .
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

    Comment


      #32
      Това "Словакия" и "Хърватско" заедно ми звучи също толкова географски компетентно както Turkey и Hungary според онази американска хубавица.

      Comment


        #33
        Много ви моля, нека излагаме своите тези без да си разменяме "любезности"! Бих искал да направя едно уточнение относно усташите на Анте Павелич и тяхната "Независима Hrvatska drzhava": това е христоматиен пример за израждането на една справедлива по същество кауза, която се компрометира не толкова от факта че е създадена с германска помощ хърватска държава, колкото с безчинствата които извършва "Усташа" в нейно име! На хърватите не им провървява в избора на стратегически съюзник за реализирането на голямата цел, но за разлика от българите при подобни ситуации те нямат печеливш ход. А доколко са били силни настроеинията в Хърватия срещу югославската идея говори масовата подкрепа която оказва населението на германските войски и усташите.

        Comment


          #34
          Добър ден, нов съм във форума и това ми е първият пост!За мен е удоволствие и чест да пиша тук!
          Сега по темата за Хърватските зверства в периода юни 1941-януари 1945г на територията на НХД!Наистина смразяващи са описанията на масовите екзекуции на сърби,извършени от Усташите, но си мисля ,че тази почти патологична неприязън е предизвикана от самите сърби до голяма степен!Вижте действията на четниците на Дража Михайлович.Както точно го написа Багатур ,цитирам 7,,христоматиен пример за израждането на една справедлива по същество кауза"!
          Но сърбите са неописуеми и особено брутални шовинисти!Веднага давам пример с действията на сръбските чети срещу мирните македонски българи във времето на сръбската въоръжена пропаганда от 1904-1912г!Направих това отклонение ,защото за мен поне сърбите са народ ,който със своят експанзионизъм предизвиква справедливата реакци, понякога ,както при ,,Усташе" доста крайна -срещу тях!

          Comment


            #35
            Когато стане въпрос за насилие и шовинизъм, едва ли има кой знае какви разлики между отделните нации - лично мнение, разбира се. За да не караме на емоции, призовавам в темата да се изнасят преди всичко факти.

            Comment


              #36
              Момчета аз съм говорил с доста хървати, няколко словенци (те не са много тук) и няколко сърби (понеже те като чуят,че си българин се обръщат обратно). От тези разговори можах да разбера сложността на техните отношения. Имам чувството, че говоря с палестинци и евреи. Там няма място за преговори и нищо друго, освен една дива омраза.
              Главен аргумент на сърбите: "Каво искат? След всичко, което ни причиниха направихме толкова много за техния просперитет! Държанието им е "безобразно!".
              Хърватите имат по-обширни аргументи:
              "Аз съм хърватка и се страхувам да кажа това открито в моята страна! Веднага ще бъда обвинена (от югополицията - сърби) в национализъм с всички произлизащи от това последствия!"
              "Сърбия е един СССР в миниатюра! Колко хървати живеят извън Хърватско и в частност в Сърбия? Колко сърби живеят в Хърватско? Те колонизират нашата родина! Скоро ще станем малцинство, като естонците в Естония! Това е пета колона! Заселват се тук и ни налагат тяхното!".
              Колко са били нещастни в Югославия говорят кадрите заснети в Загреб през 41-ва. Немските части навлизащи в града са буквално спрени от тълпи народ! Мъже и жени, мало и голямо с вдигната дясна ръка! Паднах от стола! В България ще постна снимки от тези кадри. Съдете сами!

              Comment


                #37
                За тези кадри ли иде реч ? http://www.youtube.com/watch?v=G0P2YLYKSnM
                "Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."

                Джордж Бърнард Шоу

                Comment


                  #38
                  еМГето написа Виж мнение
                  Главен аргумент на сърбите: "Каво искат? След всичко, което ни причиниха направихме толкова много за техния просперитет! Държанието им е "безобразно!".
                  Сърбите живеят в някаква тяхна си паралелна реалност смешна поне толкова, колкото македонската. В съзнанието на сърбите те едва ли не са плъзнали из Балканите като ангели слезли от небето, за да пръскат мир и благоденствие. С тях идва братство и любов между народите, а заедно с това потичат реки от мед и масло. Отдавна съм спрял да слушам техните глупости, особено след изказванията на сърби след обявяването на независимост на Косово. "Когато сме единни нищо на тая Земя не може да ни спре, няма Велики сили, няма природа, няма нищо, което да ни се опре!" Те сериозно се изживяват като световна суперсила и съм убеден, че това радикално скъсване с реалността е катализаторът за толкова много трагедии на Балканите. Сърбите са убедени, че Югославия е резултат единствено на техните усилия. И това ме подсеща за един виц: "Нощен влак набива рязко спирачки. Пътник пада от горното легло на спален вагон, разтърква си главата и в полусънено състояние си казва "Брей, така силно съм паднал, чак съм спрял влака!" В много отношения ВСВ е вододел в историята на европейските народи, но ако трябва да сравним благоденствието на населенията на:
                  - хърватските и словенските земи под австро-унгарско управление и в състава на КСХС
                  - хърватските и словенските земи в състава на комунистическа Югославия и като отделни държави
                  и в двата случая не виждам с какво сърбите могат да претендират, че са повишили стандарта на въпросните народи.

                  Най-идиотското в аргументацията на сърбите е, че хърватите и словенците сами са влезли в кралска Югославия, създавайки по този начин КСХС, така че откъде на къде искат сецесия?! А сърбите откъде на къде смеят да твърдят, че тези народи нямат право да се отделят?
                  От години се опитвам да си отговоря на въпроса откъде идва това толкова силно сърбофилство в нашия народ и не мога да си го обясня.
                  Last edited by Duque de Caixas; 23-07-2012, 13:02.

                  Comment


                    #39
                    Добре би било да се придържате към темата, а изразяването да не е толкова емоционално.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                    Comment


                      #40
                      Словакия по време на Втората световна война :
                      "Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."

                      Джордж Бърнард Шоу

                      Comment

                      Working...
                      X