Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Словакия и Хърватско в периода 1939-1945 година

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Словакия и Хърватско в периода 1939-1945 година

Бихте ли могли да ми кажете нещо повече или да ме насочите към информация за Словакия и Хърватско в периода 1939-1945 година. Благодаря предварително!

Между 1939 и 1941 г. няма нищо интересно. След немската окупация се появяват две главни фракции, партизани и усташи. Партизаните се борят за обединена Югославия, а усташите се борят за независими от Сърбия републики. Двете фракции се борят една с друга, както и срещу немските войски. В паметта на сърбите остават кланетата устроени от усташите над сръбски села. Тези спомени изплуват в края на 80-те и подпомагат до голяма степен национализмът на Милошевич. Или може да се каже че Милошевич ловко използва тези спомени.
    При всички случаи за по-подробна информация трябва да специализираш въпрос.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

plamen_starbov написа
      Бихте ли могли да ми кажете нещо повече или да ме насочите към информация за Словакия и Хърватско в периода 1939-1945 година. Благодаря предварително!
      Дано да знаеш английски:

On December 1st, 1918, the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes was proclaimed, a creation of the Treaty of Versailles. This new country was to unite the ...

Czechoslovakia was originally formed in 1918 after the end of the First World War. The majority of the people of the new Nation of Czechoslovakia were of e...
      Last edited by Sturmpionier; 13-03-2006, 12:26.

Comment

Благодаря за информацията и на двамата!

Comment

Dinain написа
          В паметта на сърбите остават кланетата устроени от усташите над сръбски села.
          Има и много обратни случаи. описани са в английската биография на Тито, не помня сега заглавието и автора, излезе у нас преди няколко години. Сърбите са имали обичай да режат на хърватските селяни палците на ръцете, за да не могат да работят ....
          При победата в облстта Истрия са отведени и убити няколко десетки хиляди католически свещеници и др.хърватски лидери.

Comment

http://www.x-libri.ru/elib/stano000/index.htm - интересна книга по темата. Гадна е, предупреждавам, да се чете внимателно и не малки порции.

Сащо така , пак по темата, вижте книгата на Вук Дражкович "Нож" . Излезе на български преди няколко години, даже имаше и филм по нея.

Малко за мястото на най-големите подвизи на усташите- http://www.arhivrs.org/jasenovac1.asp

А с това - http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Jasenovac11.jpg, специален нож, наречер "сърбосек", през 1942-а г. великият хърватски "борец за свобода" Petar Brzica победил в едно от състезанията по клане на хора в концентрационния лагер Ясеновац, редовно организирано по случай православния Великден, за цялото съществуване на лагера. За един ден (по-точ(но за едно денонощие) изклал 1360 души, което останало в историята като рекорд. За това получил златен часовник и нещо като почетна титла "Крал на главорезите" .
            След време, както е писал колегата по-горе, сърбите си го връщат на католическите попове, защото цялата гадост преди това е ставала по нареждане от Ватикана, под тяхно ръководство, с тяхна благословия И ДОРИ УЧАСТИЕ. И, забележете, в сътрудничество с местните мохамедани.
            За сведение, комендантът на Ясеновац е бил католическият свещеник Мирослав Филипович, сменил расото с униформа на усташ.

По тоя повод ви препоръчвам книгата "Ватиканът и Ясеновац", (Vatikan i Jasenovac, Vladimir Dedijer, Dokumenti , Beograd: “Rad”, 1987) . Не знам да е превеждана, аз самият я четох в апокрифен превод на английски.

Ето и друга книга по темата, тоя път не писана от сърбин, да не каже някой, че информацията ми е едностранчива - http://www.reformation.org/holocaus.html .

(Между другото, точно по същото време на годината - Великден, петдесетина години по-късно, бандите на Насер Орич изклаха няколко сръбси села около Сребреница. В резултат сърбите избесняха и избиха около 2 000 жители на Сребреница. Което пък стана повод за друго и ... колелцето се завъртя.
            Очевидно тоя, на когото е било възложена да настъпе сърбите, е знаел добре къде да ги настъпе, че да ги заболи до степен да им причернее пред очите. Но това е друга тема.)
            Last edited by cheese; 28-01-2008, 14:07.

Comment

cheese написа
              [След време, както е писал колегата по-горе, сърбите си го връщат на католическите попове, защото цялата гадост преди това е ставала по нареждане от Ватикана, под тяхно ръководство, с тяхна благословия И ДОРИ УЧАСТИЕ.
              Е, де, ти папата го изкара цял Пол Пот Не вярвай на всичко, което ти казва Дражкович. Сърбите още много ще теглят заради подобен тип "романтика".

Comment

Cheese - бъди по-внимателен с "източниците" си. Това, дето си го дал си е направо за темата "майтапи". Няма смисъл да се опитваш да ни убеждаваш, използвайки такива нелепости - ефекта е по-скоро негативен за теб.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

cheese написа
                  Ти всичките (посочени) книги ли си ги чел, та си толкова категоричен?
                  В случая няма и нужда - достатъчно е да се погледнат линковете, които си дал и имената, които цитираш. Те са достатъчна антиреклама за твоите тези. Жалко е, че си решил да правиш пропаганда на такива тези тук, но в крайна сметка това си е твоя работа. Това беше нещо като забележка по принцип от моя страна - за мен темата е изчерпана, чел съм по нея и не мога да се съглася с твоите изводи и твърдения. Същевременно е доста далеч от моите интереси, за да губя време в безсмислени спорове. А и по принцип би трябвало да го знаеш и сам - в една гражданска война няма изцяло прави или изцяло криви. В крайна сметка, когато войната напредне достатъчно, всички са омазани в кръв и престъпления.
                  Още по-безсмислено е да се спори с човек, който има силно оцветена емоционална позиция по въпроса - като теб. Ти си застанал на страната на сърбите и се опитваш да ги оневиниш - напразно, от моя гледна точка. Но след като си решил - давай, в крайна сметка времето и усилията, които ще изхабиш в защита на една такава теза са си твой проблем - особено щом имаш време за губене
                  Толкова, аз нямам желание повече да се меся в темата.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Мисля, че тук става дума не за "гражданска война", а за деяния на хървати и словенци по време на част от Втората Световна война. Позволих си да напомня за Насер Орич, защото дълбоко вярвам, че на тоя свят случайни неща няма и че винаги трябва да се стреми човек да следи причинно-следствените връзки.

Приемам, че съм в дълбока грешка. Моите източници не струват. Чакам да ми посочите вашите (ще се радвам да са заглавия на книги, а не квалификации кое е антиреклама и кое не е ). Нели все пак така се търси истината - като се съпоставят източници! Благодаря!

Към автора на темата - за словенците по туй време си признавам,че нищичко не знам, освен това, което прочетох в препратка, оставена в темата за българското участие в СС войските на Германия. Та там може да се погледне .
                    Last edited by cheese; 28-01-2008, 15:45.

Comment

Jasenovac в Youtube. И вижте резултата. Не прилича на гражданска война, освен ако не наречем концлагерите и в Германия по времето на Хитлер плод на гражданска война. Кадрите, предупреждавам, не са за хора със слаба психика.

Comment

От тия гадости човек не със слаба, а просто с нормална психика би се почулствал зле.
                        Разликата между немските лагери и Ясеновац е, че в едните се е извършвало праномерно унищожаване на хора, набедени за непълноценни и прочее, по най-бърз възможен начин. Там са гонели бройка, колкото и цинично да звучи.
                        А в Ясеновац жестокостта е била преднамерена и достигаща наистина нечовешки измерения. Сведения - тук - "Ustachenwerk bet Bjelovar." . Последното е официален немски доклад, който никак не е ласкав за местните "съюзници".
                        При това в Ясеновац нещата са били, както се вижда и снимково, и филмово докучентирани. По селата, където са се забавлявали усташите, или има само устни свидетелства, или тук-там по някоя снимка, или нищо, защото не са оставали свидетели. А ако хорските свидетелства могат да бъдат упрекнати в пристрастност, неточност и прочее, то кадрите и документите, не могат. Особено немските, защото немците са, както знаем прецизен народ и глупости не пишат.

Отново приканвам несъгласните с тезата ми да ми кажат кои са правилните исторически свидетелства, щом моите са неправилни.
                        За информацияза чисто военни (войска срещу войска) прояви на усташите не питам. Като герои на бойното поле те не са известни. Все пак, кой каквото може, това прави.

Comment

Нека потребителят cheese поддържа по-обективен поглед, а също така и по-културен тон на дискусията. Иначе още постове ще се наложи да се изтрият.
                          XV mile the sea brode is
                          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

С удоволствие ще премахна сам всимчко, което смятате за "некултурно"!
                            Все пак аз ничии източници не обявих за негодни, най-малкото защото така и не получих възможност да разбера кои са източниците на колегите! Никого не иронизирах, споменавайки Пол Пот. Нито пък си позволих приказки от типа "Какво да ги чета твоите източници, то още като погледна линковете и ..." прочее. Аз просто си изложих гледната точка и фактите, които я подкрепят. Очаквам същото и от другите. Гледната им точка я разбрах, сега си търпеливо чакам фактите им
                            Какво лошо има в това?

Единствено за язвителната забележка към колегата, дето беше забелязал само името на Вук Дражкович сред няколкото посочени от мене книги и автори, смятам, че беше неуместна и веднага ще я изтрия.

P.S. А, спестили сте ми труда да трия! Отново благодаря!
                            Last edited by cheese; 28-01-2008, 16:23.

Comment

Само едно не разбирам - защо се свързват събитията от ВСВ и от 90-те години в Югославия? В този раздел на форума става дума за събития в един съвсем точно очертан (поне като край, ако и не съвсем точно като начало) исторически период. Това първо и, второ, не знам как може да се проследи някаква връзка до 90-те години - нито хората са същите, нито нищо. Най-много да има някакво "вдъхновяване" (нещо, което едва ли някого може да учуди при всеки съживен национализъм от 80-те и 90-те години на миналия век), но за него следва да става въпрос в друг раздел на форума.

cheese, честно казано нямам време да се занимавам с приведената от теб книга, та ще те помоля вкратце да изложиш (ако нямаш нищо против) аргументацията на въпросния г-н Avro Manhattan за връзката на Ватикана с усташите от ВСВ. Стана ми интересно, та затова и питам.

Comment

Working...
                              X