От 202 танков батальон дават на три места загуби северно от Драва, първо споменават щаба на батальона, после 1 рота, после щабната рота. Имали са 16 бр. италиански танкове и 5 щуг-а. Това им е било подвижния резерв на Е. Едва ли са прехвърлили целия северно от реката.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българската армия при Драва
Collapse
X
-
Kramer написа Виж мнениеОт 202 танков батальон дават на три места загуби северно от Драва, първо споменават щаба на батальона, после 1 рота, после щабната рота. Имали са 16 бр. италиански танкове и 5 щуг-а. Това им е било подвижния резерв на Е. Едва ли са прехвърлили целия северно от реката."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
piston написа Виж мнениеТова е ревю на поста ми или какво?
Comment
-
dibo написа Виж мнениеТова е поредният набор от "патриотични" глупости Но има достатъчно народ, който им се връзва безотказно....
Може би това?
"Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
dibo написа Виж мнениеКакво се търси - документи, общ преглед, конкретни операции?
Интересуват ме всякакви подробности относно материалната част на нашите и немските части.
П.С. За други сражения също би било интересно (например Грабово), но все пак темата е за Драва..."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. Сталин
Comment
-
Сега нашите източници не знам дали ще ти свършат някаква работа. Има две многотомни истории на Отечествената война - една от 60-те (оранжева на цвят) и една от 80-те (червена). Те са някакъв старт. Освен тях - има издадена в края на 70-те и началото на 80-те една четиритомна поредица от документи от Военния архив под името "Отечествената война на България 1944-1945. Документи, материали." - там поне са автентични документи, макар че подборката е странна. Освен тях имаме стотици публикации, от спомени до анализи, които са откриваеми по нашите библиотеки стига да знаеш какво търсиш като заглавие. Моят съвет е - разходи се до някоя библиотека - виж съответните томове от историите и документите и материалите и оттам действай нататък с откритите източници.
Руснаците имат също доста издадена литература, но тя се занимава предимно с боевете при Балатон, а за южното направление ако въобще се пише, то е съвсем мимоходом. Предимството на техните книги е, че всичките са откриваеми в интернет. Примерно: http://farposst.ru/1419613524-sokrus...raciya_hq.html
На английски вероятно това е което търсиш: https://www.amazon.com/Last-panzer-b...55583293&psc=1
но още не съм си я купил и не мога да кажа нещо определено по въпроса.
На немски:
Last edited by dibo; 31-01-2021, 22:04.We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
Comment