KG125 написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Коя пехота е била най-издържлива на танко-страх?
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Гост
Имало е, огнеметни разни, ракетни и пр. но са изключения и не се развиват. Днешни модели танкове не са ми известни въоръжени с нещо, различно от оръдие.
Comment
-
KG125 написаИмало е, огнеметни разни, ракетни и пр. но са изключения и не се развиват. Днешни модели танкове не са ми известни въоръжени с нещо, различно от оръдие.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Танкът се използа като противотанково средство, ipso facto но противотанков танк е оксиморон.
Да, за доктрините съм съгласен, на практика в началото на войната британските танкове от крайсерски клас са предназначени и сформирини единствено за борба с танкове и единствено с такива боепипаси са снабдявани. Това не ги прави противотанкови такове, а просто танкове! Нали?
Comment
-
Някъде да съм споменавал "противотанкови танкове"? Мисля, че термина си е твое изобретение, ДаницМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Няма лошо. Важното е да се движим, а накъде - ще разберем като ститнем там, не съм ли прав, а? А?Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Имаше, да. Бяха няколко Т-34ки, а на немската позиция имаше някакво противотанково оръдийце, добре замаскирано. Кратка, но доста пълна с насилие сценка, доколкото си спомням
Иначе да, идеята е противотанковите позиции да са скрити, за да имат шанса да нанесат удар изненадващо.
За немската артилерия има доста книжки. Коя е тази конкретна, за която ти говориш?Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Да, не съм я засичал в България таз книжка. Не че би ми свършила работа - немския език е сред тия, дето не ги говоряМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Здравейте!
Да отговоря директно на въпроса-пехотата която има достатъчно противотанкови средства.(и достатъчно количество личен състав)
Значи ако танковете атакуват без пехота позиции защитавани само от вражеска такава, която е без противо-танкови оръдия и каквито и да други цеви но е добре въоръжена с ръчно такова, то танкчетата ще страдат.Но ако с тях има макар и малко пехотна подръжка(в повече от случаите имат такава) то нещата се обръщат моментално.Танкова пробив без пехота е немислим.Предполагам, че повечето унищожени танкове от пехотинци са в случаите когато са или инмобилизирани или пък са се откъснали/изостанали прекалено напред/назад от тъй цената за тях компания на кашика.Last edited by bgsoldat; 08-01-2006, 06:23.Солдат всегда здоров - Солдат на все готов !
Comment
-
von Danitz написаПреди години бях чел за Фалез и предхождащите сражения, че германците не успяват при планирания си удар, макар и съсредоточавайки значителни сили - 10 дивизии, защото американците, освен че са имали съкрошително въздушно превъзходство и невероятна логистика, били обучили пехотата си да не се страхува от танкове. Наистина, те са разполагали със сравнително добро за времето си противотанково средство на пехотата като базуката, а и противотанковата им артилерия, не е била слаба след Кесарин, но дали наистина има такова нещо.
Знам, а и Айке споменава, че руската пехота е била добре обучена да борави с противотанкови средства и оръжия. При Курск, значителна част от сраженията се изнасят именно от дивизионна противотанкова артилерия, сапьорни подразделения и противотанкови резерви на РККА, но не и батальонни оръдия, които ако не бъркам, липсват в руските разписания. Германците, особено през 44-та взимат решителни мерки за борба с танковете, заради броя им, но примерно в Полша, януари 45-та, може би поради масовостта на атаката, не знам, претърпяват неуспех. Изключения правят отбраните на градовете. По това например румънци или унгарци са били значително изостанали.
Предлагам тук да обсъдим този въпрос. Как е стояла ситуацията при силите на Остта, как при съюзниците. Доколко тежки танкове, например Тигър ² и ²², са сигурна гаранция за пробив в огневата линия на батальона и дори в строя му? В какви условия? И възможно ли е сигурно удържане на позициите от упорита пехота, командвана решително, при атака с смесени подразделения, танкове с десанти или бронирани коли? доколко това се променя в началото и края на войната. Е?
Comment
-
Самоходните щурмови оръдия и "изтребителите на танкове" (jagdpanzer) се различават значително като концепция, главно по оръдието - късоцевно "пехотно" оръдие срещу дългоцевно "противотанково" оръдие. Масовостта на машини като StuG III и Hetzer е по икономически причини - самоходното оръдие е значително по-евтино и лесно за производство от танк. И особено в късния етап на войната са използвани от немците като заместител.Last edited by Dinain; 29-12-2007, 02:25."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написаСамоходните щурмови оръдия и "изтребителите на танкове" (jagdpanzer) се различават значително като концепция, главно по оръдието - късоцевно, бавнострелно "пехотно" оръдие срещу дългоцевно, скорострелно "противотанково" оръдие. Масовостта на машини като StuG III и Hetzer е по икономически причини - самоходното оръдие е значително по-евтино и лесно за производство от танк. И особено в късния етап на войната са използвани от немците като заместител.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
Comment