Напоследък гледах това-онова по Дискавъри засягащо Берлинската настъпателна операция. Твърдеше се че загубите на Червената армия там, надминават тези при Москва или Курск или Сталинград.
Четох и някои забелешки на Суворов относно "позорния" щурм на Берлин.
Нещата върху, които ми е интересно да подискутираме са:
1) Доколко сериозни са загубите на двете страни в сражението.
2) Доколко позорен е бил този щурм.
3) Макар, че категорично не съм анти-сталинист и имам някакво военно обучение, не мога да проумея защо им трябваше на Червените да превземат Берлинския укрепен район със щурм :1087:? Заради героизъм ли? Не можеха ли да обкръжат града и да ги чакат да се предадат защитниците. Американците не са успели да минат реката и не са можели да се намесят реално, а армията на Венк е била разбита (това е което аз съм чел...).
А сега вас да видя
Четох и някои забелешки на Суворов относно "позорния" щурм на Берлин.
Нещата върху, които ми е интересно да подискутираме са:
1) Доколко сериозни са загубите на двете страни в сражението.
2) Доколко позорен е бил този щурм.
3) Макар, че категорично не съм анти-сталинист и имам някакво военно обучение, не мога да проумея защо им трябваше на Червените да превземат Берлинския укрепен район със щурм :1087:? Заради героизъм ли? Не можеха ли да обкръжат града и да ги чакат да се предадат защитниците. Американците не са успели да минат реката и не са можели да се намесят реално, а армията на Венк е била разбита (това е което аз съм чел...).
А сега вас да видя
Comment