Всъщност танковете не са играли решаваща роля при боевете в самия град. Просто техният брой не е бил голям. Неизвестно защо, но германците не са използували и много артилерия. Главно малокалибрена - 37 и 105 мм. Няма ги тези тежки гаубици, които руснаците използуваха в Берлин да речем. Като погледна те не са и имали подходяща артилерия за целта. Минометите са били най употребявани. Криели са ги зад сградите. Ако мога да ви дам пример - десет минохвъргачки наредени зад Народното събрание стрелят по "Кристал". Това е, което разбирам от филмите, които имам. А, че руснаците са се страхували от танкове е повече от ясно. Не само в Сталинград, а и другаде градовете са били пълни с противотанкови препятствия. Имам документал за боевете в Ростов през 42-ра. И там е същото. Улиците са задръстени с противотанкови препятствия, испански ездачи, чували с пясък и железобетонни конуси. Убеден съм, че Сталинград е бил бой между пехотите. Които налива повече, той печели! Загубите не са значели нищо и за двете страни. Било е въпрос на човешки ресурси.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сталинград
Collapse
X
-
В началния етап на сражението, от 17 август, руснаците се отбраняват в градините край града с зенитки и разчети от девойки. Така, че ако ще говорим за градския бой, трябва да говорим за септември и основните бастиони - Октябр, Тракторния, силозите.Last edited by von Danitz; 13-07-2008, 13:39.
Comment
-
Да, от септември нататък. Панцерйегер говори за подхода към града, когато наистина са били използувани доста танкове. Това което ми прави впечетление от филмите е, че
почти не виждам оръдия и танкове. Само миномети. Не мога да разбера защо е така, но е факт.
Сталинград не е паднал понеже е имал връзка през Волга с Голямата земя. Даже преряз ването на сухопътната връзка след излизането на немците на реката северно от града (Литошенко-Ринок), няма последствия. Факт е, че руснаците никога не са правили сериозни опити да я възстановят (макар, че коридора е широк само няколко километра). Напълно разбираемо - не е толкова необходимо. Германците не са си извадили поука от подобни случаи - Ленинград, Тула и др. Руснаците обратно са разбрали, че има ли връз ка, няма победа (Холм, Демянск и др.). Почти година и половина немците удържат Демянск и то благодарение на т.н. "Рамушевски коридор" широк само 8 км. (името идва от селцето Рамушево). По този коридор е минавало шосето за Демянск. Въпреки много кратните опити той никога не е прекъснат. В средата на 43-та поради нуждата от войски за операция "Цитадела" те изтеглят свойте войски от Демянската издатина. Ако не ме лъже паметта цели 28 дивизии.Last edited by еМГето; 14-07-2008, 00:55.
Comment
-
[QUOTE=еМГето;221989].....Това което ми прави впечетление на филмите е, че почти не виждам оръдия и танкове. Само миномети. Не мога да разбера защо е така, но е факт.........
МНого просто в град няма къде толкова да стреляш с право мерене. Там е по-необходима артилерия със стръмни траектории( разбирай и гаубици). Само така можеш да поразиш живата сила на противника зад отсрещната къща да кажем.
Филмите ги гледай с едно на ум. Руските ми харесват повече(старите особено) ,но си знам ,че са с много апологетика. СЕга взеха да ги правят по щатски тертип. Американските пък са предназначени за пазара и за това са по-зрелищни. Даже в един бяха пратили цял щурмбанфюрер от SS waffen да се бие с руски редник снайперистLast edited by SSmart; 13-07-2008, 20:49.
Comment
-
еМГето написа Виж мнениеТова което ми прави впечетление на филмите е, че почти не виждам оръдия и танкове. Само миномети. Не мога да разбера защо е така, но е факт.
Гледай седмичната кинохроника Die Deutsche Wochenschau от номер 625 до 636 и двете месечни емисии Descheg Monatsschau номера 7 и 8 от септември и октомври 1942г.
Има заснети и танкове от немските военни кореспонденти в Сталинград.Comment is free, but facts are sacred.
Comment
-
еМГето написа Виж мнениеМомчета говоря точно за документални филми. Аз само такива имам. Игралните изобщо не ги и гледам. Няма много танкове и оръдия. От близо пет часа за Сталинград само няколко кадъра показват такива оръжия.
Comment
-
руснаците се отбраняват в градините край града с зенитки и разчети от девойки."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Германската тактика в боевете при Сталинград
Преди да достигнат фортификациите в подстъпите на града организирани спешно, германците подлагат града на продължителни въздушни бомбардировки. След това следват повтарящи се атаки с подкрепата на голям брой танкове. Както беше споменато по-горе германците се отказват от опитите си за масирани танкови атаки, защото последните им струват твърде скъпо. В по-късния етап сраженията се водят от сравнително малки инженерни и щурмови групи с придадени огнепръскачки.
Ето описание на началния етап на сраженията в Сталинград, която прави немски офицер - очевидец на събитията:
„Настъпващата пехота се придвижва напред между танковете и самоходната артилерия, като води огън за прочистване на барикадите и преодолява телените заграждения. Артилерията и минохвъргачките разрушават стените на сградите, барикадите и замаскираните позиции. Противотанковите оръдия се ангажират с покриването на страничните улици срещу възможна флангова съветска танкова атака. Зенитите оръдия са готови да влязат в контакт с атакуващите вражески самолети. Нископрелитащите самолети и пикиращите Щуки атакуват тиловите комуникации и позициите на противника в центъра на града. Картечните разчети следят за снайперисти по покривите на сградите. В същото време пехотата и инженерните щурмови групи придвижвайки се плътно до стените напредват всред руините от улица към улица, разбиват заключените врати и зимнични прозорци с експлозиви и гранати, а с огнепръскачките се обгарят по труднодостъпните стени и ъгли на сградите. При прочистването на сградите от приземния етаж до покрива постоянно се влиза в ръкопашни схватки с противника.”
Тези германски атаки не се развиват до край, поради голямата концентрация на съветска артилерия вътре в града, нямащо аналог в предхождащи сражения от подобен градски тип, а също и поради многото стоманенобетонни постройки и жилищни сгради превърнати от руснаците в огнища на съпротива дори когато последните са вече руини.(което може и да е предимство)Comment is free, but facts are sacred.
Comment
-
Типичен пример за танкова операция от тип „Sofortangriffe” (спешна атака или атака в движение) е операцията по превземането на Калач
(23.07-11.08.1942). (виж картата)
Този тип атака се прилага при Калач, понеже авангардът не може да чака главните сили, като се използват предимствата на изгодната ситуация. XIV-ти танков корпус влиза бързо в контакт противника, така че той да не може да разгърне силите си. Специално внимание се отделя на противниковите наблюдатели и противниковия огън. Операцията е проведена бързо за да не може противника да създаде ПТ отбрана. Изненада за противника е и благоприятният терен - дефилетата на реките Толучеевка и Подгорная.
Атаката започва в маршова колона. Когато водещите танкове добиват площ се разгръщат в боен ред. Танковете са концентрирани в две танкови групи. Следва продължително обхождане по фланговете. Атаката е реализирана с краткотрайно прекъсване на марша за догонване от пехотата. Колкото по-добра е бойната подготовка при разгръщането, толкова по кратко е прекъсването на марша. Контраатаките са елиминирани с обкръжение в дълбочина. Операцията е проведена в тясно сътрудничество с въздушното разузнаване от малки и средни височини. Атаката в движение е осъществена във “V” формация (Bereitkeil или обърнат клин).
Comment is free, but facts are sacred.
Comment
-
Гледах в един документален филм, че около 10000 немски войници не са се предали на 02.02 , а са се крили в канализацията на града и са извършвали единични нападения до края на март месец.Статистиката накрая беше около 2500 убити и 8000 пленени /по скоро предали се/ ,а от руска страна около 1500 убити.
Comment
Comment