Аха, това е интересно, все пак отбелязах че сам не съм чел произведенията на Клаузевиц Може би трябва все пак да ги намеря отнякъде (признавам обаче на руски не ми се четат....но и пари няма за книжарницата... :evil: ) Като спомена и Лудендорф (мисля че така е правилното произношение...) се сетих вече точно как стояха нещата - даже мисля Гудериан го споменаваше в мемоарите си по някакъв повод
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Танковите дивизии и пехотата
Collapse
X
-
Аааааааааааааааааааааааааа.
Е то тва на какво прилича? Я сега да си викнете и anti на помощ! Вий ма зклахте! Аз, образно казано, тръгнах с един ескадрон средни танкове да разузная терена, а наште само дето обсадната ертилерия не извадиха насреща!!! Малко ми идва сякаш Големия, ами и ти ли, Имперецо, трябваше да ма еменш с голямата ножица. :lol:
Думите ми са талкуват малко неправилно, пък и ако се върнем в началото, ще видим че нямах намерение да водя спор на тема Клаузевиц, или пък точно за думата да са хващам за това кои танкове са по-удобни за отбрана или евентуално за нападение... Даже и да имам някви забележки, аз се оттеглям, много силен стана противника.... Отстъпиииииииии!!!!"Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц
Comment
-
имам я книгата разбира се
ей, едва вчера успях да си купя Achtung - Panzer! на английски, жалко, немски тук няма но тва е английските преводи на тия книги принципно са на много високо ниво. Взех си и German Generals Talk на Liddle-Hart. Achtung - Panzer! започва много интересно, ще видим как е по-нататък, дано да имам време за четенеalbireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Нещо от лятото на 41ва, от дневника на Скорцени (който чета сега). Той казва, че по това време за първи път се сблъскват с Т-34 и в началото им създава доста проблеми, тъй като не могат да го разрушат с ПТ оръдията си. Обаче после успешно се борят с него по следната схема: с огън откъсват пехотата и ликвидират танковете с бутилки с "коктейл Молотов". Явно танка е бил твърде неустойчив към този "коктейл".
По това време Скорцени е военен инженер в СС частите.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
8) За начините на изсползването на танковете можем да си отговорим като видим какво мисли по темата Гудериан. Според него, за да могат да действат ефективно , те трябва да са съсредоточени в големи съединения, включващи самоходна артилерия и мотопехота. При наличието на тези условия се осъществява и идеалната светкавична война, в която танковете могат да извършват дълбоки пробиви без да остават без артилерийска и пехотна поддръжка. За съжаление германците, поради малките си производстени мощности никога не успяват да достигнат нивото на моторизация, необходимо за идеалното осъществяване на Blitzkrieg .
Между другото има ли книги на български за танковете и ВСВ излезли след 1990 или поне такива, в които основната част нее комунистическа пропаганда?
Comment
Comment