If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
десантните кораби и онова "подаване на ръка на Айзенхауер " , но "всеки си има мнение"...
Добре де кажи ми все пак каква му е била ролята в десанта, защото аз не знам за такава пък и може и аз да бъркам нали затова е форума да си помагаме, макар че до последно се съмнявам за неговото участие.
Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Най-подробно е описано в "Историята на Втората световна война " от Уинстън Чърчил и в "Кръстоносния поход в Европа". бил е основоположника в както са ги наричали тогава "амфибийни" операции. Контролира констроирането и производството на различните танкодесантни ш ликш кжробш, както и изкуственото бетонно пристанишще и тръбопровод под Ла манша. Айзенхауер го назначаваза морски командващ точно по тази част. За бомбата и Ирландците сте абсолютно прави, но това е друга война. Той син на брат на княз Александър, мисля че се казва Петер. Поангличанстват си фамилията през Първата световна, когато Сакс-Кобург-Готите и Брауншвайк -Хановерци стават Уиндзори Батемберг -Маунтбатъни
Кой Кънингам, морският ли, средиземноморският, матапанският ли или брат му, авиационният?
А Чрчил що е велик, той ли прецака Хитлер или японците?
Може би пецака Мусолини, те май са си в категорията, а да, и е литератор
Малка категоризация на личностите дотук.
Сред споменатите на първо място: Уинстън Чърчил - 4 гласа Адолф Хитлер - 2 гласа
с по един глас: Манщайн
Кънингам
Гудериан
Валтер Шеленберг
Берия
Цар Борис III
Сред споменатите на второ място:
Ямамото
Херман Хот
Уинстън Чърчил
Неделчо Бончев
Йосиф Сталин
Йозеф Гьобелс
Димитър Списаревски
Гудериан
Споменатите на трето и т.н. място прилича на изброяване на знанията за участвалите във ВСВ политици и генерали, затова няма да го пиша.
Избора на любима личност е доста показателен за мен
Всъщност, ако ще прави нещо като класация, би било добре да е така - един човек = един глас, като на първа и втора позиция да слага само по една личност. Иначе нещата се размиват
По темата - вчера прехвърлих една книжка за Гьоринг - попълних немалките празнини в знанията си, а също научих и много нови неща. Оказа се, че фразата за "масло или оръдия", която става фирмена за Райха била негова. Въобще, оказа се интересен персонаж, доста по-интересен от това, което аз предполагах. Например, не знаех, че е командвал "летящия цирк" на Рихтхофен до края на ПСВ.
Не, не, аз не съм се изразил правилно - нека всеки си изброява колкото си иска - аз обаче ще взимам само по една личност за първо и една за второ място.
A za]o broi[ samo edin glas zaKyningam? moqt i tozi na Plamen правят два.
Та ако делим военни и политици:
Политици
1. Чърчил
2.Хитлер (принципно този трябва да е първи, ама предвид че е загубил войната)
Военни:
1. Кинингам
2....хм друг не ме впечатлява.
Comment