Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Любима личност от ВСВ

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз също бих заложил на Чърчил. Не че нещо, но нали темата е "Любима личност от ВСВ", а не "Кой колко е направил за България през ВСВ". Ако всичко завъртаме около нашата страна и гледаме само от процепа на оградата на нашата си кочинка - няма да видим и разберем много за света. Особено ако имаме някакви претенции за познания извън специфично българската история.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Dinain написа
      Аз пък си мислех че аватара ти е Джак Изкормвача
      Не не е, но при нужда може и да стане, не е проблем. Всъщност, аватара ми отговаря на една друга идея и няма нищо общо с въпросната личност.
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Не знам върху какво съдиш, къде свършва света за мен. Дускусията беше провокирана от думата "почитам". Дадох ти сравнението с Хитлер, за да видиш от страни как стоят нещата. Т.е ти почиташ Чърчил само заради някои негови дела, но за други не пука.Или накратко си склонен да отсяваш качествата на дадена историческа личност, за да ти стане тя любима и да я почиташ. За мен лично да почитам някого означава да му отдам признание за делата му.Е аз не виждамзащо трябва да се отдава признание към Чърчил, затова че срива София.Вярно, и ние сме си виновни, но има един фактор , наречен хуманизъм.
        Все пак нормално всеки да има различно тълкувание на понятията и съвсем нормално свое мнение.

Comment

Не, боя се, че грешката не е в моя телевизор
          Чърчил е добър политик, свършва си добре работата, дотолкова, доколкото е възможно в онази ситуация, с лошите начални условия и т.н.
          И за да бъде задоволено желанието ти за връзка с българските дела - би било добре, ако имахме политик от неговия калибър по онова време у нас. Може би повече от един, или поне част от британската политическа традиция и култура ...
          Помисли си, ако вземем да оценяваме всичко през призмата кой какво е направил за страната ни - няма ли много да се стеснят границите на дискусията ни?
          За сравнението с Хитлер - не е коректно, ама хич. Режимът на Хитлер е виновен за ужасни престъпления, избиването на много хора и т.н. Нещо, което няма как да кажем за Чърчил. Помисли си и тук - все пак преценявай с кого дискутираш - пред кого би вървяла евтина пропаганда и пред кого - не. Нали така, да си имаме уважението
          Проект 22.06.1941 г.

Comment

Камерер написа
            Не, боя се, че грешката не е в моя телевизор
            Това беше към Албилео. Иначе не става въпрос едниствено за това какво е направил Чърчил към България, а личните му качества, които както споменах се отсяват. Мисля, че това не е правилно при разглеждането на дадена историческа личност, за да бъде тя "почитана".

Comment

М`да, можем да преценяваме историческите личности от три гледни точки:

1. кой колко добре се е спарвил с предизвикателството, поставено пред него;

2. кой доколко ни допада като личност;

3. кой какво "добро" е напарвил от гледан точка на нашата родина.

Само първата и третата претендират за някаква "обективност", доколкото пердполагат някакви разсъждения и аргуменатции, които са разбираеми за всеки участник в дисуксията и подлежат на проверка за съвместимост с личните му разбирания. Вторият вариант е чисто личен. Пъривят вариант е в известен смисъл по-"обекитвен", защото поне по идея разглежда личността центрирана в историческия й контекст, докато третият я разглежда от неправилна гледна точка (осевн ако не става за български политик или историческа личност).
              Ако приемем всичко това, то Чърчил изглежда значително по-успешен от Хитлер (давам го като пример). Впорчем, самата тема с "любимостта" предполага емоции, минаващи през вторият вариант, т.е. даже няма за какво да се спори.

Впрочем, за какви "лични качества" става въпрос в случая със сравнението Хитлер/Чърчил? И кои точно се отсяват? Пък и някак "личните качестав" следва да се съотнасят с историческите дейстивя и техните последствия.

Comment

Тъй като оставам с впечетлението, че по-голямата част от потребителите са настроени пронацистки, пронемски или незнам как да го кажа, просто немога да се здържа
                Преди известно време пуснах тема за Александър Михайлович Василевски. Който е заинтересован - може да погледне. Неговите военни успехи ми направиха най-силно впечетление, когато, няколко дни след като пуснах темата тук, си намерих книгата с автобиографията му. Още в първите глави той споменава къде е учил, по какви причини и как всъщност нищо не са ги научили него и "съучениците му"... :twak: В Алексеевското военно училище, където е учил, методите, информацията за постоянно напредващата и модернизираща се военна техника и преподаването съвсем не са на ниво. Остарели разбирания за военно обучение, на кратко.
                Не претендирам да знам много-тъкмо обратното, но нека някой да назове един военачалник, който има такива успехи, но същевременно преди войната е бил беден земеледец, учил съкратен курс(4 месеца) в не толкова скопосано военно училище.
                Вземайки предвид, че буквално се е учил на военно дело в хода на 1-вата световна война и това, че през 2-рата е бил в основата на успеха на СССР - съвсем искрено бих заявил, че от всички изброени до тук, най-много ме впечатлява Василевски

Comment

Е, хъм, не мисля че форумът е прогермански - пронацистки не е и не би могъл да бъде. По-скоро част от потребителите са германофили що се отнася до ВСВ, доста много други са съветофили, трети си падат по Япония или примерно по Великобиртания. Въпрос на лични предпочитания, но не мисля, че това някак се отразява на форума като цяло.
                  Самата тема е глуповата (какво значи "любима личност"?). Аз бих(бях) написал за себе си, че поради това, че интересът ми основон е бил съсредоточен върху конфликта между СССР и Германия, то по-познати са ми съветските и немските лидери и командири. Но не бих казал, че някои от тях буди особени симпатии у мен като личност (доколкото информацията ми позволява да разбера що за хора са били). Известна симпатия от съветските лидери имам към Рокосовски. Като идеи и умения от немските ми допада Манщайн. Но ако трябва да определя личност, която определено ми е интересна, то по-скоро това ще е главнокомандващият на Обединения флот - Ямамото. От политиците еднозначно - Чърчил.
                  Last edited by gollum; 16-08-2006, 18:11.

Comment

Бунис написа
                    Що се отнася до останалите - няма ли да се намеря някой, който да признае, че освен в Германия, Япония, Англия, Италия, Румъния, Унгария и САЩ(ебати смешното :lol: ), също така и в Русия е имало доста успешни пълководци, политици, обикновени войници дори?
                    Koлега Бунис що се дърляш? Василевски, добре нека е Василевски.
                    Принципно нямам любими личности от ВСВ.
                    Благородно завиждам обаче на Дъглас Бейдър за духа му и ината му да живее, да лети, да командва авиокрилото си и т.н.
                    Не виждам какво ти е смешното по отношение на САЩ? Реално Япония е победена именно под ръководството на хора като Честнер Нимиц, Реймънд Спрюънс, Фредерик Шърман. И Япония си е сериозен противник, нищо че не гони гигантски цели като германските.
                    Last edited by модератор; 16-08-2006, 18:58.
                    Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Сейлър, по отоншение на Япония/САЩ (съгласен съм, че нищо смешно няма при САЩ, на японците определено не им е било смешно, а и те въобще по-различно се отнасят към портивниците си (имат ужасно отношение само към такива, които се предават, ама това е културна разлика)) съм напълно съгласен с теб, но бих добавил и много решителната работа на Локууд, неговите подводници имат бая голямо отражение върху стартегическото състояние на Япония.
                      Last edited by gollum; 16-08-2006, 18:12.

Comment

с уговорката, че любими личности през ВСВ нямам (най-малкото щото не познавам никого от известните хора от ония времена)

ИМХО като политик - Франклин Делано Рузвелт, Сталин
                        военачалник - Жуков (германците са особено талантливи тактици и стратези, но не достатъчно, за да спечелят войната; онези, които са я спечелили, очевидно са по-талантливи, т.е. - талантът се определя по крайния резултат, а не по опитите за постигането му)

Comment

1. Не ви е виновна темата, хората, които се тръшват с мнения от типа "Кефи ма Хитлер, баце" или "Сталин, батка, е най-големия шо светил маслото на ТухЛачевски". Ако не ме лъже пъметта май аз даже я пуснах навремето тази тема с идеята да се пише малко повече за ВСВ. Това, че няма достатъчно хора, които могат да обосноват своя субективен вкус не е повод да отремете една тема.
                          2. Не съм чул в тоя форум някой да е казал: Забранявам да се направи сайт rkka.boinaslava.net или да се пускат дискусии много по-свързани с РККА, отколкото с Вермахта. Най-малкото аз.
                          Ае моля ви се, стига хленч. Просто ви мързи та ви боли да правите сайтове и дапишете теми. А мен няколко пъти в годината не ме мързи. Това е големият проблем на съветофилите в тоя форум. Ако някой ме възприема като германофил моля да си каже, за да знам кого да отбягвам. Ужасно не ми е приятно такова окачествяване. не ми харесва думата германофил и не искам да се появява в нито едно изречение заедно с каквото и да е свързано с мен и работата ми. Не съм слънце да огрея навсякъде и да се занимавам с всичко. Това, че съществува сайт третия райх, който е част от портала "бойна слава" не значи, че вкъщи има пропагандни плакати "Komm zu uns" "Tu defends la Belgique - bla bla bla dans la Waffen-SS". Единствените неща, които висят вкъщи са оная ми работа и портфолио на Хундертвасер.
                          Ужасни сте.

Comment

Юлиан Август написа
                            Даа, глупава тема и ще предизвика много конфликти. За форума като цяло и аз не мога да кажа , че е прогермански, обаче доста теми "ВСВ" са здраво окупирани от хора с прогермански уклон. Най-вече тези, свързани с източния фронт-всичко съветско се оплюва, анатемосва, окачествява като най-долнопробно и т.н. Е, какво, всеки си има право на лично мнение. Друг е въпроса как и дали изобщо ще се аргументира...
                            А що се отнася до моята любима личност-това е обикновения редник. От всяка армия и всяка държава. Без него и политици и генерали щяха да оставят имената си в историята колкото и бай Иван Зарзаватчията от съседната улица :tongue5: :clown: :tongue5:
                            Че окупирвайте ги и хора със съветски уклон ВСВ темите. Безмислено е да се дърляте що на едните им харесва едно, а на другите друго.
                            И мене примерно не ми харесват изстъпленията на SS, и уважавам саможертвата на съветския войник, но не съм седнал да обвинявам колегите, които намират Райха за интересен в едно или друго отношение(още повече, че той си е интересен в доста отношения, както и СССР). Все едно да се караме на някой че харесва сериали, ми няма да престане да ги харесва
                            Голум съгласен съм за подводничарите.
                            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Sailor_Malan написа
                              Реално Япония е победена именно под ръководството на хора като Честнер Нимиц, Реймънд Спрюънс, Фредерик Шърман. И Япония си е сериозен противник, нищо че не гони гигантски цели като германските.
                              Аз бих казал въпреки хора като Макартър, Флетчър и някои други.
                              А и защо толкова много трябва да "харесваме" или "нехаресваме" някого. Да не сте роднини някои тук с въпросните любими и не толкова личности? Питам, така - да знам.
                              Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                              Неизвестен руски адмирал

Comment

Роднинската връзка не е повод за харесване на един човек. По-скоро дори обратното.

Comment

Working...
                                X