If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Скритото за Втората Световна Война. Какво не знаем за нея?
Кой, реално изпълняващ длъжността на началник щаб на Главното командване на сухопътните войски на Германия (OKH)през Втората световна война е бил в британски плен през Първата?
Бил е за кратко, заради атентата, а и за вероятни връзки с заговорниците. А по късно е бил председател на военния комитет на НАТО. Просто невероятна кариера.
Много се чудих къде да пиша, защото съществена част е за междувоенния период - но все пак нека да е тук:
План голода (рус.уики) - един малък цитат: "Към средата на 1941 година немското население в Полша получава 2613 килокалории на ден, поляците - 699, евреите в гетата - 184."
По любопитство, подбудено от тази книга (пдф, рус.) - завършена 2010 г, разглежда всички случаи на масово унищожение и от двата режима (нацистки и съветски) на т.нар. "кървави земи" - Полша, Балтика, Белорусия, Украйна, Западна Русия. В рецензията, заради която я подхванах, пише например, че в първата половина на трийсетте години на ХХ в. нацията с най-големи загуби са поляците. В СССР ги чистят наред, като пътем записват за "поляци" всички католици, вкл.наследници на немци, холандци и др., които са се заселили там по-рано - ето и документи за това нещо, наречено "Полска операция" (рус.) на НКВД (в рамките на Големия терор 1937-1938).
"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Прелистих я (за повече нямам време в момента). Авторът борави с термини като "стотици хиляди", "милиони", като от време на време вмъква цифри. Не можах да видя откъде взема данните; например, той посочва 4 милиона жертви на "гладомора". Знам, че и досега се спори за този брой, та затова ще ми бъде интересно да видя източниците, които сигурно са в библиографията, но според мен е редно да се цитира съответния отдел в бележка под линия.
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment