Съобщение
Collapse
No announcement yet.
България във Втората Световна Война
Collapse
X
-
Списъци доколкото ми е известно няма. Освен във вестниците от периода.
Иначе обобщени данни има в книгата на Румен Руменин - "Летящи крепости над България". Наскоро я преиздадоха под претенциозното заглавие "Американският тероризъм над Българите" и все още я има по книжарниците. Ако откъснеш корицата, книгата като изследване си струва....
Виж: http://www.helikon.bg/index.php?act=...ESSID=ab06c7c4We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
Няма списъци...а иначе приказките ни големи. Много неисторичен народ сме. В последното си предаване БД каза, че в България човек може да си познава рода до 1800г, не по-назад, а Овчаров се съгласи с него. Щом и "историците" мислят така, какво остава за редовите тризначки...
А иначе благодаря, бях забравил за тази книга. Мисля че тя беше показателна за нивото на читателите:
Първо е издадена с нормално заглавие, например "Летящи крепости..", и прашасва години наред по рафтовете.
След това, авторът се "светва" и я издава с безумноо заглавие "Американският тероризъм над България", с налудната картинка с шарено знаме върху чернобяла снимка, и атакаджиите и феновете на жидомасонските конспирации изкупуват на бърза ръка няколко тиража Така, че наистина трябва да се скъса корицата и книгата си е ОК. Просто пазарен трик.
Sorry за offtopic-аСведи глава пред миналото и ще видиш бъдещето в краката си!
Comment
-
Коректни списъци не би и могло да има,по това време регистрите на населението(както и днес) са били пълен хаос по ред причини.Движението на цивилни не се е регистрирало никъде,а военните са докладвали предимно устно.Болничните заведения са водили само дневници и не знам от тях да има запазени.Каквито и сведения да се дадат те ще са само извадки от стара пропаганда.
Comment
-
Истината приятели е,че швабите с две-три "дивизии" скалъпени с хора от кол и въжи успяха на практика да спечелят "отечествената" война. Те загубиха Втората световна война, но не и "отечествената". Тяхната малка армия в Сърбия и Македония успя да изпълни всички поставени пред нея
задачи. Нашата армия следваше германците при тяхното отстъпление, а то беше предизвикано от общата обстановка не от нашите действия.
Ние искаме да се заблуждаваме или да стигнем до истината? Цял месец
нашата 4-та армия (две усилени дивизии) се бие с два германски полка
(16-ти и 65-ти гренадирски полкове от 22-ра панцергренадирска див.).
Това е смешно! Ние се присмивахме на един български войник, че мязал на циганин, но неговата армия не познаваше поражение. Тези приличат на европейци, но стават само за манифестации!
Просто нашата армия в Първата и Втората световна война е като, че ли армия на две различни държави. Това не е проблем само на България.
Франция беше същото нещо.Това е истината.
Тя не ми харесва защото аз съм българин, но това не значи,че
ще заменя думата робство с присъствие.Last edited by еМГето; 07-03-2008, 04:30.
Comment
-
Моля ви и тримата - давайте го конструктивно.
еМГето, няма лошо да изкажеш каквото и да е твърдение, но трябва й да го защитиш с нещо. В този случай - привеждаш информация колко и какви сили притежава всяка от двете страни на съответните ТВД, какви са задачите, поставени пред тях и как конкретно са ги изпълнили или са се провалили. Трябват факти.
Док, в лаконичността няма нищо лошо, но когато напишеш "глупости", следва да можеш и след това да защитиш твърдението си. Как - описал съм по-горе. Т.е. "глупости, защото така и така, фактите са такива и такива".
Въпросът за "присъствие", "господство" или "робство" няма нищо общо с ВСВ. Не го обсъждайте тук.
Comment
-
Истината приятели е,че швабите с две-три "дивизии" скалъпени с хора от кол и въжи успяха на практика да спечелят "отечествената" война. /как?/
Те загубиха Втората световна война, но не и "отечествената". Тяхната малка /колко?/ армия в Сърбия и Македония успя да изпълни всички /кои?/ поставени пред нея
задачи. Нашата /няма наша и ваша/ армия следваше германците при тяхното отстъпление, а то беше предизвикано от общата обстановка не от нашите действия.
Ние /кои сме тия ние?/ искаме да се заблуждаваме или да стигнем до истината? /чия?/
Цял месец нашата 4-та армия (две усилени дивизии) се бие с два германски полка
(16-ти и 65-ти гренадирски полкове от 22-ра панцергренадирска див.).
Това е смешно! Ние се присмивахме на един български войник, че мязал на циганин, но неговата армия не познаваше /писна ми от това минало познато продължително време/ поражение. Тези приличат на европейци, но стават само за манифестации! /защо?/
Просто нашата армия в Първата и Втората световна война е като, че ли армия на две различни държави. Това не е проблем само на България.
Франция беше същото нещо.Това е истината.
Тя не ми харесва защото аз съм българин, но това не значи,че
ще заменя думата робство с присъствие. /ни в клин ни в ръкав/
с две думи смятам, че мнението на MG е неадекватно. написано е неадекватно. структурирано е неадекватно, ако въобще има структура/ и форумът няма да изгуби нищо, ако мнението не съществува
Comment
-
Съвсем прави сте, но това изисква писане, а аз нямах време тая сутрин. Ще се обоснова. Искам малко време. Оправям си жилището и всичко което върша за форума го върша бежешком.
А за робството и присъствието-разбрали сте ме погрешно. Исках да кажа, че съм българин и ме боли, но това не е достатъчно за да отрека, че са били калпазани. Някой хора поради интереси замениха думата робство с присъствие! Не е достойно да направя това.
Не с "присъствие" (имаше някакви такива временни гласове), аз с "владичество" (поне в историографията ни), но това няма нищо общо стази тема - за последен път напомням! Ако искаш да обсъждаш този въпрос, то отвори тема в съответния раздел. Впрочем, вече сме го обсъждали.
gollum
Comment
-
Голум, извинявам се! Знаеш ли аз дори не съм бил в България по него време, но като дойдох чух от приятели. Те употребиха точно тази дума и от там просто я употребявам и аз, макар и машинално.
Темата не ме интересува.
За "Отечествената" война,обаче се интересувам живо.Друг е въпроса, че както Дибо писа някъде из форума,истинската и история не е още написа на.Както гледам няма и изгледи да я напишат скоро.Аз нямам намерение да напиша тая история тука, но имам аргументи, а съществуващата исто риография не може да се справи с тях.Думата "калпазани" е от дядо ми (по майчина линия). Той все така казваше: "Калпазани си бяхме!". Името му е Марин Колев Милев и е служил в 8-ми конен полк. Бил е ранен, но от наш снаряд. Паднал до него.За щастие не експлодирал, но камъни от падането го удрят в лявата ръка и я счупват. За него войната свършва половин месец преди края на първата фаза.
Искам също да подчертая, че презирам всякакви диктатури, без значе
ние как са озаглавени - комунизъм, фашизъм или каквото и да е. По тая причина се махнах от България през 1984-та.България си я обичам
повече от всичко.Аз съм българин,но не непременно националист. Живота ми на Запад толкова години отдавна пречупи моя национализъм.Но
имам приятели такива и им се чудя на акъла.Оправдавам ги-не могат да разберат за какво става въпрос.Беднотията е страшна работа!
Първа фаза
За войната България мобилизира 446 056 души (286 940 в действуваща та армия и 159 116 в тила). Може ли някой да оспори, че немците са имали сили дори близки то тази цифра.Мойте сведения са за 50-60
хиляди войници. Съотношение 5:1! Въпреки това нашата армия с мъка
се е придвижвала напред.
Цялата групировка на българската армия е погрешна!
Командуването на 3-ти Украйнски фронт съвсем неоснователно се е опасявало (ще пиша във времето, което Док Холидей харесва) за своя ляв (южен) фланг. То считало, че срещу този фланг е възможен един германски удар, който би поставил фронта в много трудно положение.
Всъщност германците изобщо не са разполагали с необходимите за това войски. По това може да се съди какво е било нивото на съветското
войсково, армейско,фронтово и стратегическо разузнаване. Наместо да
насочи главните сили и средства на българската армия към Скопие и
Щип и с това да прекъсне пътищата, по които германците са можели чрез прехвърляне на войски от Гърция да застрашат 3-ти Украйнски фронт,съветското командуване настояло главните сили на българската армия - шест дивизии и други части да се насочат към Ниш, отбраняван от смешната 7-ма СС опълченска дивизия за да бранели руския фланг,
който така и не беше застрашен от никого,а на най-важната посока е оставена само непълната 2-ра пех. див.
Целия фронт срещу България се държи от 5 немски скалъпени дивизии.
7-ма СС доброволческа опълченска планинска дивизия "Принц Евгени"
22-ра "моторизирана" дивизия
11-та полева дивизия на луфтвафе
21-ва войскова планинска дивизия на СС "Скендербег" и
сборната дивизия "Еберлайн" - бивша бойна група "Шпителер". Тя заема
фронта от Орфанския залив до с. Боново (източно от Дойранското езеро) и не пее в хора.
Ако някой каже, че тази армия е голяма тогава да спирам.Няма смисъл
да говорим!
Тези войски нямат боен опит, понеже не са били на фронта.Някой от тях са участвували в операции срещу части на ЕЛАС и титовистите. Това, което те имат обаче е завидна мотивация!
Голяма част от военосужещите не са германци.Те са албанци, хървати, словенци,австрийци и полски и сръбски граждани от немски произход.
Аз точно за това се изразих "от кол и въжи"! Сбирщина!
Заповедта на немските войски е с упорита отбрана да осигурят комуни кациите в Македония до пълно изтегляне на всички германски части от Гърция. Тази заповед е изпълнена!До началото на декември от там са изтеглени:
управлението на армейската група "Е"
управленията на 21-ви и 22-ри планински корпуси
управленията на 68-ми 91-ви и 97-ми армейски корпуси
управлението на 4-ти корпус на СС
4-та СС и 35-та СС полицейски гренадирски дивизии
22-ра панцергренадирска дивизия
11-та полева дивизия на луфтвафе
1-ва планинска дивизия
24-та, 47-ма и 297-ма пехотни дивизии
41-ва, 104-та и 117-та егерски дивизии
сборната дивизия "Еберлайн"
голям брой по-малки части - бригади, полкове и батальони,главно крепостни и егерски.
Имаите предвид, че този списък съвсем не е пълен!
Опита на бившата историография да докаже,че в резултат от действия та на българската армия в Гърция останали "повече от 40 000 души, понеже пътищата им за отстъпление бяха прерязани" са меко казано чиста пропаганда.Всъщност даже тази "историография" конкурира сама себе си, защото не е единодушна в цифрите макар, че претендира за
достоверност. Виждал съм цифри 20 000, 30 000 и 40 000! Мога да ги сканирам и да ги постна.Книгите са тук.Останалите на Крит, Родос и Скарпатос немски части, са щели да останат там,където са без значение дали пътищата са открити или "прерязани".Няма кораби, с които да се евакуират!
Ако до момента говоря глупости, Док посочи ми кой са. Аз се включих в този форум, защото също като вас търся истината.Не участвувам за пари или слава.Интересува ме истината!Без значение каква е тя.
Ако трябва да го кажа по-просто - те загубиха шампионата, но спечелиха мача.Last edited by еМГето; 07-03-2008, 23:23.
Comment
-
По принцип войните като част от историята не ми допадат, но мисля че тук е място да направя едно съобщение. Имам един роднина, който е първи братовчед на баща ми. Човека е все още жив. Роден е през 1929г. Този мой роднина много често ми е разказвал за една авиокатастрофа станала по времето на Втората световна война в Еленския Балкан. Този човек е един от малкото очевидци ( сведетели ) както искате, така ме разбирайте. Знам от него, че това е станало през нощта. Самолета се разбил между хълмовете Острец и Симаново. Ако някой се заинтересува ще му дам кординатите. Повече не мога да ви кажа.
Comment
Comment