Съобщение

Collapse
No announcement yet.

900 дена под обсада!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    А какво точно очакваш да пише човек в подобен дневник? И не виждам никаква причина да бъде украсяван, след като няколко реда казват повече от каквито и да е "украси".
    Между другото, аз пък прочетох статията http://ru.wikipedia.org/wiki/Блокада_Ленинграда и не забелязах нещо набиващо се на очи с идеологическа натовареност.

    Comment


      #17
      Децата на 14 г. са най-впечатлителни. Според мен дневникът отразява реалността.

      Comment


        #18
        Блокадата на Ленинград

        Благодаря peterpetroff!

        Искрено се надяваме, да направим дори по-интересен и по-силен филм от "Най-дългият ден, D Day". Все пак трупаме опит! Тук обаче опираме и до някои обективни бариери. Имаме нужда от разрешение за снимане

        Относно блокадата, предполагам много от вас знаят за безумните атаки и желание за пробив край устието на Нева - Невский пятачок, на юг от Шлисенбург. Според източници, загиналите са над 200 хиляди и това за километър-два дължина и 600-700 метра дълбочина фронт.

        Няколко интересни факта: на 29 септември 1941 г. с директива, Хитлер заповядва градът да бъде изтрит от лицето на земята. По думи на Фелд маршал Лееб, той никога не е получавал такава директива. Лееб по-късно пише: "Дори да бях получил такава заповед, ние по никакъв начин нямахме възможност да изпълним заповедта, заради недостатъчната огнева мощ, малкото боеприпаси, невъзмъжността да бомбардираме северните части на града и поради липса на авиация".

        Следва нова директива, на 7 октомври 1941 г. Хитлер заповядва, никаква капитулация на Ленинград. - "На всички е ясно, че руското население ще се бие до смърт. Има вероятност от епидемии и за това немски войник не трябва да стъпва в града. Всякакви опити за бягство на руското население от града, да бъде обстрелвано с цел да се връщат обратно в града.
        Недопустимо е да рискуваме живота на немския войник, за спасяването на руски градове, както и да храним русите за сметка на нашата родина.


        Както се казва, голяма последователност!

        Comment


          #19
          За това ли да става въпрос?
          Attached Files
          GOTT MIT UNS!

          Comment


            #20
            Да, но по-скоро става въпрос за това:

            Ако си нямаш друга работа, намери комунистическата пропаганда и украсяването.

            Comment


              #21
              BSB, не ме разбирай погрешно! Не искам да споря с никого, нито пък да си налагам мнението над когото и да било тук.
              За мен този днвник е бутафория, защото идеята и начина по, който се използва той след смъртта и на самата Таня Савининиа няма нищо общо с неговото написване.

              Има и други подобни примери, като този с дневника само, че е от Брестката Крепост, което ме навежда на мисълта, че не е за тази тема:
              Attached Files
              GOTT MIT UNS!

              Comment


                #22
                peterpetroff написа
                За мен този днвник е бутафория, защото идеята и начина по, който се използва той след смъртта и на самата Таня Савининиа няма нищо общо с неговото написване.
                peterpetroff, "бутафория" ще да означава, че дневникът е фалшив, докато от изказването ти излиза, че отнасяш това към използването му за пропаганда, но тогава думата "бутафория" не е употребена правилно. Кое имаш предвид: дневникът е фалшив (някакви аргументи?) или дневникът е автентичен, но не ти харесва как впоследствие е използван за пропагандни цели? Ако е последното, то тогава думата "бутафория" не е на мястото си, според мен.

                За мен този дневник е автентичен артефакт. Използването му е отделен въпрос, но да си призная, не виждам никаква "бутафория" и в него. Темата, обаче, е за обсадата на Ленинград и ако няма съмнения в автентичността на дневника, то не виждам какво във връзка с този въпрос има смисъл да се обсъжда тук (пропагандното му използване е основно след войната и във всеки случай, след "падането" на обсадата). Т.е. приемаме го за свидетелство на епохата и продължаваме нататък.

                ПП Ако търсиш примери, то дневникът на Ане Франк вероятно е по-близък, поне според мен.

                Comment


                  #23
                  Сега дневници, графити...- дали ги е имало или не, и дали са използвани като артефакти или обслужвали пропагандни цели НЕ Е НИКАК ВАЖНО. И съжалявам ако имам вина темата да се отвелече в такава посока.

                  Докато четох статията в Уикипедия ми направи силно впечатление споментаването на канибализъм през зимата на 1941/42 и създаването на специални милиционерски команди за борба с човекоятдците в Ленинград...Това ме порази! Някой може ли да сподели подробности?
                  GOTT MIT UNS!

                  Comment


                    #24
                    Извинявай,Голъм! Съжалявам за оф топика, но е редно да обясня:

                    бутафория
                    Съществително нарицателно име, женски род, тип 47
                    1.Предмети за декориране на сцена, които наподобяват истински (оръжия, съдове, мебели, костюми, украшения и др.)
                    2.Предмети, които служат само за украшение и показ.
                    3.прен.Фалшив външен блясък.
                    Етимология
                    от италиански buttafuori butta= изхвърлям и fuori = вън

                    извадката е от Уикипедия, а кокнкретно за моя случай с дневника съм използвал думата във втория по-горе описан случай, и по конкретно в частта и от т.2 '....и показ'. Предвид това, че именно показността и желанието да се преекспонират събитията и да се набляга излишно на тях направиха от това несъществено 'произведение' един бестселър, който намери място и из читанките ни от 2-ри клас.
                    GOTT MIT UNS!

                    Comment


                      #25
                      Сега дневници, графити...- дали ги е имало или не, и дали са използвани като артефакти или обслужвали пропагандни цели НЕ Е НИКАК ВАЖНО.
                      Въпросът има значение сам по себе си. "Артефакт" не е въпрос на "използване", а на определение - автентичен предмет, документ и прочее, принадлежащ към съответното място и време. Ако го приемем за автентичен, това означава, че можем да го използваме за да си представим съответното време (естествено, като вземем предвид неговия "обхват", ако мога така да се изразя).
                      Пропагандата е в случая отделен исторически пласт, защото е по-късна и би ни интересувала ако в темата изследвахме съветската пропаганда на Ленинградската обсада.
                      Т.е. това са неща на различно ниво. Ако не поставяш под съмнение автентичността на съответния документ, значи продължаваме нататък и го използваме (колкото и нищожно да е мястото му в цялостната картина, още повече, в един военно-исторически форум). Слагаме точка на въпроса.

                      peterpetrof написа
                      извадката е от Уикипедия, а кокнкретно за моя случай с дневника съм използвал думата във втория по-горе описан случай, и по конкретно в часста и от т.2 '....и показ'. Предвид това, че именно показността и желанието да се преекспонират събитията и да се набляга излишно на тях направиха от това несъществено 'произведение' един бестселър, който намери място и из читанките ни от 2-ри клас.
                      Виж, peterpetrof, това можеш да го отнесеш само (при това, евентуално) към използването на въпросния артефакт в рамките на съветската пропаганда. Макар че и в този случай се съмнявам, че има елементи на "украшение и показ", но няма да спорим по това. Но артефактът само по себе си не е създаден за показ, те.. по никакъв начин не може да е "бутафория". И в рамките на темата може да се използва само като такъв, т.е. документ, свидетелстващ за живота в обсадения Ленинград. Пропагандното му значение би могло да се разглежда (и тогава да говориш за "бутафория") само ако обсъждахме в темата историята на съветската пропаганда, но тази тема не е за това.

                      Но да приключваме с отклоненията от темата, щом нямаш съмнения в автентичността на самия дневник (или пък на историята на семейството, разказана в статията от "Уикипедия").

                      Comment


                        #26
                        Блокадата на Ленинград

                        За канибализма:

                        Това, което съм чувал от баба ми е следното: размяна на купони за хляб, срещу топчета от месо / по нашенски кюфтета/, които всъщност са били от животни и в най-лошия случай от човешко месо. Примамвали са предимно отчаяни хора и деца!

                        Дядо ми и баба ми са разменяли златни накити и всякакъв вид лични вещи, за парче хляб и дърва за огрев.
                        Също е интересно да се отбележи, че в града се е опитвал да се води нормален живот. Театри, Ленинградската симфония, работи ли са дори детски градини, транспорта за известно време, но когато идва гладът.......

                        Comment


                          #27
                          Описаното в дневника са си факти. Дори и да са посъбрани. Все пак имаме трагедия, които с времето ще избледнее и не е престъпление да я попреекспонираме малко.
                          Та по темата:
                          На практика обсадата не е пълна- оставен е път за доставки през Ладожкото езеро. Зимата 41-42 и последващите месеци е било страшно, понеже доставките са се атакували от авиацията. По-нататък със затягането на войната натискът е понамалял и снабдяването малко се е подобрило. А ако немците и финладците го бяха затворили...
                          "Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome

                          Comment


                            #28
                            Трябва да се знаят и други трагични факти- като тези за потъналите няколко баржи в ладожкото езеро препълнени с възрастни и деца....а това са други хиляди жертви...изобщо...
                            [цензурирано - нарушение на ФП 2.2]
                            Last edited by gollum; 30-12-2010, 09:29. Причина: Нарушения на ФП

                            Comment


                              #29
                              Много ме съмнява през блокадата някои да са отвличали и продавали хора "за месо" в Ленинград. От само себе си се разбира какво ги очаква, при функциониращи правоохранителни органи. И то не само тях, а и семействата им.

                              Comment


                                #30
                                Kramer написа Виж мнение
                                Много ме съмнява през блокадата някои да са отвличали и продавали хора "за месо" в Ленинград. От само себе си се разбира какво ги очаква, при функциониращи правоохранителни органи. И то не само тях, а и семействата им.
                                Това е по-скоро градски фолклор от времето на Блокадата, подразбира се от само себе си, че е недоказуем документално.

                                [цензурирано - нарушение на ФП 1.2, 2.1, 2.2, 2.6.1]
                                Last edited by gollum; 30-12-2010, 09:29. Причина: Нарушение на ФП

                                Comment

                                Working...
                                X