Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Макартър - оценка?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Макартър - оценка?

    Какво мислите за него? От една страна - прокрастинацията в която изпада първия ден на японската атака на Филипините, разгрома му там, нееднозначно възприеманата му евакуация от Корегидор, после не особено адекватното му командване в Корея, от друга страна той е медийна звезда, символ, създава мима I'll be back преди Шварценегер (в неговия вариант I shall return).

    Доколко е основателна оценката за него като посредствен генерал незаслужено превърнат от медиите в символ, което налага след това да пазят имиджа му, независимо от реалното му представяне?


    thorn

    Средновековните църкви в България

    #2
    За Филипините шокът е голям. Американците смятат че им трябват поне още шест месеца за да натрупат там бомбардировачи и техника, с които да могат да заплашват Япония. Ударът в онзи момент, когато тепърва трупат сили вероятно е голям шок. Малко почти като руснаците през 1941 г. Удар във възможно най-неудобния момент, нещо такова.

    Но никога не съм се интересувал от неговата личност, а кой знае, може и да има нещо интересно.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #3
      Като личност май не е струвал много. В Корея, докато американците измират в замръзналите планини срещу китайските пълчища, Макартър “командва” от топла луксозна хотелска стая в Токио. И не става въпрос за единичен случай а постоянно. На майната си от бойните действия. Има го в книгите за войната, не е просто слух. Като военен има добри идеи, като контранастъплението в Корея. Като човек в бил кофти пич. Искал е ядрени удари срещу Китайците. Не случайно е свален от командване.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

      Comment


        #4
        С уговорката, че със сигурност не познавам нещата добре, за момента ми изглежда като типична медийна фигура, с далеч преувеличено значение над реалните му постижения. Като бих добавил, че не просто медията го прави такъв - той сам, последователно и търпеливо се грижи за собствения си имидж. Някак повече политик, отколкото генерал.
        От друга страна, в чисто военен план не изглежда чак толкова зле (на общия фон) и, както посочи и Воланд, съвсем не е единствен в нерешителността и бавната реакция. Ресурси достатъчно няма (особено време), за да се отблъсне японското нападение, но определено би могъл с каквото има да се представи по-добре - най-малкото, носи отговорност за това, че не съхранява авиацията си и допуска японците да я унищожат в базите й (а има известно време за реакция). Това едва ли би променило решаващо нещата, но поне щяха да платят по-висока цена.
        От друга страна, ако правилно си спомням, него го вадят от пенсия да командва отбраната на Филипините и в това отношение ми изглежда да се представя като типичен изваден от нафталина ПСВ-генерал (т.е. бавен, неинициативен и недостатъчно разбиращ новите методи за водене на война).
        Въобще, противоречива фигура (има там и една брутална разправа с протести на бивши военни (ветерани от ПСВ) през 20-те години). И междувоенната му дейност е по-скоро на политик. Но пък с късмет и ПР умения, което е решаващо от гледна точка на "следата в историята".

        Comment


          #5
          "The best and the worst things you hear about him are both true."

          Field Marshal Sir Thomas Blamey
          We don't see things as they are, we see them as we are
          ---Anais Nin----

          Comment

          Working...
          X