Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Армиите на невеликите държави до и през ВСВ.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Армиите на невеликите държави до и през ВСВ.

    Исках да напиша за заглавие "Армиите и флотовете на малките в Голямата Война" . Ама рекох да не се обиди някой. За армиите и флотовете на Великите сили даже във времената до Интернета имаше долу горе достатъчно информация ! Да не говорим какво море от информация е сега. Всеки който иска да узнае ще прочете и ще гледа до насита книги, филми, статии.

    А как стои положението с армиите на страните които не са велики сили ? Общо взето за тях пишат на фона на боевете на тези страни с войските на Великите сили. Полша - Германия , Финландия - СССР , Германия и Италия с Югославия и Гърция. За тях знаем че са много смели, големи герои и т н. Представям си местните патриоти какво пишат.

    Отделно въпроса с Австралия, Н Зеландия, Канада те са част от Британската империя или можем да ги разглеждами както отделни страни ? А боевете между Британия и Френска Северна Африка ( Алжир, Тунис, Мароко ) и Френска Западна Африка - Сенегал ? Режима на Петен във Виши представител на Велика сила ли е ? Мисля че не ? Също така мисля и за Канада, Индия, Бирма, Манджурия, Тайланд, ЮАС, Бразилия, Турция, Испания.

    Официално Велики Сили след ПСВ до края на ВСВ са двете неевропейски страни - САЩ и Япония, СССР и 4 те западни европейски страни - Германия, Британия, Франция и Италия. Всяка армия или флот извън тази 7 морка може да се разглежда в темата. Мисля за тях има информация по- малко отколкото за почти коя да е от Великите Сили. Интересува ме периода след ПВС до ВСВ.

    По принцип ако някой има нещо интересно за тези невелики страни през ПСВ може би също може да напише тука или в раздела за ПСВ може да се открие подобна тема. Възможно е някой да живее на територията на страна участвала във ВСВ невелика сила ( Бенилюкс , Скандинавия , Вишеградците ) и да знае повече по въпроса за съответната страна. По принцип може да се пише и за армиите които активно не са участвали във войната - например - Мексико, Бразилия, Аржентина, Турция, Швеция, Швейцария, Монголия, Индия. Интересно Филипините, Индонезия, Индокитай както колонии имали ли са някакви автономни армии ? Някой обещавал ли им е бонуси за участие във войната за след Победата ? Знам че на Ирландия е било обещано , след края на ПСВ да и бъде дадена автономия или независимост от Великобритания.
Working...
X