Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сваляне на самолет с пехотно оръжие?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Сваляне на самолет с пехотно оръжие?

    Здравейте,

    зачитам се в книжката на Шолохов Те се сражаваха за родината, художествена, с ключов момент на плътна де-сталинизационна нишка. Такива са рядко срещани в съветската, хеле пък, военната литература - художествена и не само - след войната та чак до Перестройката. Но това е друга тема.
    В книжката авторът описва сцена как един от войниците окопали се пред р. Дон успява да свали немска "Щука" с противотанково пехотно оръжие. От време на време съм попадал на снимки отново от Източния фронт, където цял взвод опъва Мосин-Нагант-ите си към небето и стреля ли, стреля. Знаейки далекобойността на пехотните оръжие, по-тежката балистика при стрелба нагоре и липсата на зенитно обучение в редовия състав, ми възникна въпроса реално възможно ли е да се повреди противников пикиращ самолет или такъв извършващ бръснещ полет единствено и само с пехотно оръжие? И това неотклонна обична заповед ли е в РККА (тъй като основно за тях си чета, за западните армии само веднъж си спомням имаше подобен момент в Младите лъвове, ако не се бъркам) при все, както авторът описва, случайте на недостиг на амуниции? Накратко - ефективна ли е може да бъде тази стрелба или всичко е на lucky shots.

    #2
    Валтер Модел е ранен от леко стрелково оръжие, докато лети със самолет над Източния фронт.

    Comment


      #3
      — Воздух! — предупреждает Толмачев, вновь заметив черные точки в бирюзовом небе.
      Точки в небе, приближаясь, растут на глазах, слышится гул моторов. Над нами снова самолеты с красными звездами.
      Я сорвал карабин с плеча и кричу ребятам:
      — По фашистским самолетам — огонь!
      Одновременно гремят семь выстрелов. Мы били бронебойными пулями. И видим: один вдруг начал дымить и терять равновесие. Потом за ним потянулась густая черная лента дыма. Машина перестала подчиняться летчику, ее потянуло вниз, в сторону от большака, и тут она врезалась в землю.
      — Останови! — барабаню в крышу кабины водителя.
      Мы все бежим к месту падения самолета. Подскочили [8] и видим: летчик выбрался из обломков и ползет к кустам.
      — Немец?! — удивленно кричит Сулима.
      — А кому ж и быть, как не фашисту, — бурчит Иван Шведов. Мы быстро обезоруживаем немецкого аса, оттаскиваем подальше от жаркого огня, скручиваем ему руки за спиной. Он ранен в ногу.
      — Роберт! — зову ездового Пфафенрота. — Иди поговори с ним, ты умеешь.
      Но беседа не состоялась: фашист дико глядит на нас и упорно молчит.
      — Он язык проглотил, — насмешливо объявляет Пфафенрот.
      Позади нас фыркает мотор легковой машины, мы оглянулись и увидели командира полка Витушкина и комиссара Груднистого. Они стоят рядом, комиссар выше командира на целую голову.
      — Кто стрелял? — смотрит на меня Витушкин.
      — Весь мой орудийный расчет, товарищ подполковник.
      — Добро, сержант!
      — Служу Советскому Союзу!
      Подошла санитарная машина. Подполковник приказал забрать пленного и отвезти к командиру дивизии...


      Comment


        #4
        Да, стандартна практика е, не само в РККА - залпов огън с пушки по вражески самолет. Ако се разтърсиш из междувоенните снимки, не рядко ще попадне на подобни учебни снимки. И, разбира се, напълно е възможно, в крайна сметка, базовото ПВО на пехотата е винтовъчен калибър картечница (а такива има и в базовото въоръжение на много от изтребителите в началото на войната). Ако няколко отделения стрелят едновременно с пушките си, създава се донякъде подобен ефект. естествено, вероятността да свалят нещо сигурно не е висока, но трябва да се отчита и психологически ефект (за пехотинците). То не рядко това е основната функция на част от леките ПВО средства къде ли не.

        Comment


          #5
          Хм, значи е възможно куршумът от винтовка, а в по-лошия случай - от автоматично оръдие да пробие от разстояние самолетната обшивка и да причини вреда? Най-вероятно отговорът е положителен, но интересно какъв е обхвата на ефективността на стрелбата от това положение? Защото чини ми се над височина да речем половин километър самолетът и пилотът може да се чувстват в безопасност?

          Comment


            #6
            ssbg написа Виж мнение
            Защото чини ми се над височина да речем половин километър самолетът и пилотът може да се чувстват в безопасност?
            На дистанция половин километър практически няма значение в каква посока стреляш - дали напред или нагоре. Пробивната сила е една и съща.

            Comment

            Working...
            X