Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Невското "петаче"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Невското "петаче"

    Здравейте, нов съм във форума и това ми е първи пост. Интересувам се от военна история още от младежка възраст (сега съм на 35) въпреки, че образованието ми и професионалната ми реализация са доста далече от тази област. Старая се да намирам обективната истина за дадено събитие доколкото е възможно отвъд пристрастията на съвременниците му, както и на историците тълкували го след това.
    Темата ми е за Невското "петаче". Понеже не съм особено добре с чуждите езици (владея единствено малко английски) в достъпните преведени източници не намирам почти никаква информация.

    <Невското "петаче". Наречено е така в народния език, защото площта му била толкова малка, че монета от 5 копейки от онова време покривала напълно плацдарма върху топографските и военни карти.
    На 8 септември 1941 г. войските на Вермахта превземат изоставения Шлиселбург на брега на Ладожкото езеро и по този начин
    отрязват напълно Ленинград по суша от останалата част на СССР. Осъзнавайки какво е допуснало, съветското командване
    предприема бесни отчаяни опити за пробив в блокадата. Първите са още в средата на септември 1941 г., когато в района
    на тогавашното с. Арбузово /на около 10 км южно от Ладожкото езеро/ съветските войски завземат малък плацдарм на левия бряг на р. Нева, имайки за задача да продължат на изток и да се съединят с войските извън обсадата. Немският генерал, командващ дивизията в района, много бързо и правилно се ориентира в обстановката - районът, където е плацдармът, е крайно неизгоден за отбрана -
    равен, открит терен, с песъчлива почва и високи подпочвени води. Затова той просто отвежда войските си на 700-800 метра
    до първите височини и гората. След това съветското настъпление спира напълно, въпреки колосалните загуби и усилия.
    Използвайки огромното си превъзходство в огнева мощ и снабдяване с боеприпаси по това време, Вермахтът превръща
    малкото парче земя в меко казано касапница и гробница за съветските войски. До края на април 1942 г., когато плацдармът
    е ликвидиран от немците /а не е оставен от руснаците, както се пише в литературата/, мястото се превръща в лунен пейзаж.>

    Общо взето това е почти всичката достъпна информация, която намирам в интернет. Според Марк Солонин в книгата си "22 юни 1941: Анатомия на катастрофата" където само споменава въпросния плацдарм като пример за безсмислените загуби на жива сила и техника допускани от съветските командири, само загиналите там съветски войници и офицери са 50-60 хил души, като практически поддържането на този плацдарм не изиграва никаква роля при деблокирането на Ленинград. В други източници намирам цифри от рода на от 200 до 500 хил души загинали на това място, като все пак е спомената някаква роля на плацдарма при деблокирането.
    Ако изнесените цифри за претърпените загуби от страна на Червената армия са верни, то това би било една от големите битки на Червената армия срещу нацистка Германия, съизмерима със Сталинградската битка по жертви, но за съжаление до голяма степен безсмислени.

    Надявам се тук да получа малко повече информация за тази трагична битка потънала в забрава.

    Малкото намерени от мен източници:
    Невский пятачок. Невозвращ¸нный с войны - резюме на филма (филма не успях да го намеря, освен в youtube, но е без български субтитри)



    Интервю със съветски офицер от съседен участък на фронта, само споменава за въпросния плацдарм в няколко изречения


    Марк Солонин:
    22 юни 1941: Анатомия на катастрофата
    само споменава за въпросния плацдарм.

    Нека който знае нещо по въпроса да напише мнението си. Благодаря!

    #2
    Добре дошъл във форума. Въпросът ти е интересен. По принцип, ако никой не се занимава с него, можеш да потърсиш информация и сам. Аз мога като начало да ти дам един сайт с архивни материали по дни. Ако четеш руски:
    Това е за август 1941 г., но по същия начин и в същия сайт има и за следващите месеци.
    Това е за Ленинградската отбранителна операция.
    И т.н., материали по принцип има.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #3
      Доста има по темата в книгите на Александър Чаковски - Блокада. Разбира се трябва да се четат с едно наум (най-малкото), защото са доста идеологически подплатени. Но атмосферата на това предмостие е добре хваната, също както и блокадата като цяло.

      Comment


        #4
        Благодаря за отговорите. С езиците съм зле като руски изобщо не владея, с английския се справям горе долу с четенето. Книгите на Чаковски ще си ги набавя при първа възможност, за съжаление обаче времето ми за четене е доста малко напоследък. Като цяло войната в СССР е обвита в доста митове и легенди, и е доста трудно да се намери истината за тогавашните събития. Не съм голям фен на Резун и концепцията му за изненадващото нападение довело до катастрофата от 41-ва. Книгата на Солонин определено ми допадна много повече с неговите изследвания за първите дни на войната в СССР и причините довели до краха на съветските войски в лятото на 41-ва.
        Конкретно по темата надявам се някой ако знае нещо повече за тази битка да сподели тук.

        Comment


          #5
          8 ноября И. В. Сталин, обеспокоенный медленным темпом развития операции, в телефонном разговоре по прямому проводу c М. С. Хозиным и А. А. Ждановым потребовал «пожертвовать несколькими дивизиями», для того чтобы наконец «пробить себе дорогу на восток» и спасти Ленинград. Для этого И. В. Сталин посоветовал «составить один или два сводных полка» из смелых людей, которые смогут потянуть за собой и остальную пехоту.

          Незамедлительно были сформированы три ударных коммунистических полка численностью по 2750 человек...
          Отворих , просто от любопитство, но това, нататък отказвам да го чета...Пак корейска скотобойна... Единственото, с което мога да съм полезен - насреща е 20 пехотна (мот.) дивизия, на генерал Ханс Цорн.

          Comment

          Working...
          X