Иван Кунчев, то едва ли трябва да се уточнява (предполагам си на сходно мнение), но според мен тези неща са пълни глупости. Но не се изненадвам, че подобно нещо върви във филмче по "Дискавъри". По тази телевизия (както и другаде) се излъчват предимно простички популярни филмчета, от които не може да се очаква повече, впрочем, то и няма време за друго освен ефектни фрази и сравнения. Едва ли следва да пиша защо всичко това не може да е вярно, липсата на достатъчно паралели с 1812 г. е очевидна.
Ще си позволя, обаче, да коментирам едно изречение от твоя пост:
Според мен това е единственото разумно нещо, което са казали (поне от нещата, описани от теб за филмчето). Не е възможно, а и не си го представям цялата армия на всякъде да е дислоцирана "за нападение". Независимо от конкретните намерения на повечето участъци на бъдещия фронт армията ще се отбранява, някъде ще провежда второстепенни атаки (целящи зълагване или сковаване) и на много малко места ще провежда решително настъпление. Ако се погледне разположението на въпросната армия, то несъмнено само на някои места ще може да се заключи, че е "подготвена за настъпление", а на повечето места ще е "подготвена за отбрана".
Доколкото мога да преценя, в реалността съветското ръководство е разчитало да спре немското настъпление в рамките на граничмното сражение, след което да поеме иницаитивата и да проведе настъпление с решителни цели. В зависимост от конкретните условия е имало поне два варианта за стартегическо настъпление в рамките на този план.
За да не се повтарям ще те помоля да прочетеш какво съм написал по въпроса в тази и най-вече в една от другите две теми, които посочих - Печеливша стартегия за Германия срещу СССР . В нея съм се опитал да изложа и обоснова моето виждане за "правилните действия" на Вермахта в стратегически план за 1942 г. Но за мен няма съмнение, че през тази година окончателно се проваля каквато и да е възможност за успех за Германия като се повтарят грешките от предходната кампания.
Ще си позволя, обаче, да коментирам едно изречение от твоя пост:
Иван Кунчев написа
Доколкото мога да преценя, в реалността съветското ръководство е разчитало да спре немското настъпление в рамките на граничмното сражение, след което да поеме иницаитивата и да проведе настъпление с решителни цели. В зависимост от конкретните условия е имало поне два варианта за стартегическо настъпление в рамките на този план.
Иван Кунчев написа
Comment