Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Блгарски пленници при Драва? Помогнете ми да открия повече за един герой от войната!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Блгарски пленници при Драва? Помогнете ми да открия повече за един герой от войната!

    Чета от доста време постовете ви и знам, че сред вас има сериозни ерудити по темата. Надявам се някой от тях да хвърли светлина върху история от ВСВ, която циркулира в родовата ми памет от години. За нещастие, в момента, в който вече бях достатъчно осъзнат да се поинтересувам, вече нямаше жив човек, който да ми разкаже по-подробно.

    Един от прадядовците ми е от село Ботево - Ямболско, респективно най-вероятно е бил в 29-ти ямболски полк.

    Участник е в боя при Драва. Родовата памет разказва, че в една от битките (дали тази или някоя от предишните в същия поход, не знаем) той и група негови другари са заловени от немците. След като чуват настойчивото "УРАААА" на настъпващите български войски, нацистите решават да екзекутират пленниците един по един. Дядо Васил доброволно се премества няколко места напред в групата, тъй като е бил местен шампион по борба и силен физически и решава да се опита да спаси живота си и този на момчетата с него, които са доста по-млади. След като го отвеждат извън бункера, в един от тунелите се чува мощно УРА! отгоре и немците се сепват.

    Дядото това и чака. Прави "мелница" на единия немец. Другия, с оплетен автомат и шокиран тръгва да бяга и се справят с него групово.

    Знаем, че е истина, защото семействата на младите момчета са носили подаръци вкъщи дълго време. От известно време правя дистанционни опити да открия имената им. Дали случката е толкова кинаджийска, колкото я разказвам (аз самият се занимавам с кино), не е ясно, но е реална.

    Ако някой е чувал за подобен случай и може да ме насочи към съответната литература, бих бил изключително благодарен!

    Поздрави!


    #2
    Привет!
    Първо си уточни детайли по службата на дядото ... Редовен войник, запасняк, доброволец ... част, местослужене, движение на частта. Намери кога е загинал(изчезнал безследно), къде е погребан и т.н.
    Всичко това може да сториш в ДЪРЖАВЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ АРХИВ
    Адрес на ДВИА
    Велико Търново, 5000
    ул. “Христо Ботев” ¹ 21
    тел. (062)616950 – централа
    тел./факс (062)635873 – директор
    (062)616921 – читалня
    GSM 0888652017
    e-mail: dvia@archives.government.bg

    Comment


      #3
      Чудесна отправна точка. Благодаря ти!

      Comment

      Working...
      X