Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой "възмездява" първи?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Кой "възмездява" първи?

    Здравейте!
    Въпросът ми е следния: Кой бомбардира първи (макар и не масово) цивилни квартали в Берлин и Лондон?
    От едно място съм чел, че англичаните се промъкват през въздушната отбрана на Берлин, бомбардират го от където Хитлер се вбесява и за първи път в речите си говори за "възмездие", като пренасочва ударите и срещу жилищни квартали.
    От друго място са посочени датите: 23-24.08, когато Гьоринг нарежда бомбардировка над цивилни обекти, след което на следващия - 25.08 англичаните отвръщат (с минимални щети, но в центъра на Берлин) като също се използвано понятието "възмездие", този път от британска страна.

    #2
    Поне доколкото помня - на 24-ти е случайност от немска страна (бомби над Лондон, нощна бомбардировка), на 25-ти е умишлено по цели в Берлин (от британска, като отговор, отново нощна), след което идва вече умишлено от немска към Лондон като "възмездие". Но това само по отношение на столиците (иначе бомбардировки над цивилни цели има много по-рано, далеч преди "Битката за Англия" да започне (а и всяка от страните се подготвя за подобен тип действия (като офанзивни и дефанзивни възможности))).

    Да си призная, за мен този въпрос няма кой знае какво значение, освен ако се интересуваме дали зад английските действия можем да открием съзнателна инициатива с цел да се промени посоката на немските действия. Но не мисля, че това е така.
    Погледнато от военната страна, промяната има съществено значение само за немската въздушна стратегия, тъй-като само там има активно изпозвани ресурси в друга посока, които ще бъдат пренасочени.
    Last edited by gollum; 07-01-2014, 11:00.

    Comment

    Working...
    X