Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ходене по нужда

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Ходене по нужда

    Напълно човешко нещо. Чудя се, как аджеба е било организирано неутрализирането на "чудните" миризми и извозването на "матриала"

    #2
    Не е голяма философия. Изкопаването на септична яма е лесно в сравнение с изкопаването на окоп. По-сложно е с водоноските, походните кухни, устройване на лазарет и на походни бани. Не случайно офицера в една бригада отговарящ за тези дейности е с чин майор. И има на подчинение доста военнослужещи и техника. Част от изкуството наречено логистика. Но на бригадно ниво.
    Интересно ми е как са нещата на батальонно ниво в съвременната армия. Може би Крамер е наясно.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

    Comment


      #3
      Темата е пусната във ВСВ раздела.

      М-у другото през ВСВ немците имат ротни полеви кухни. Специални части, които да се занимават с хигиена, засега не открих.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

      Comment


        #4
        При немците по-принцип нещата са решени по-различно - поне в сравнение със съветската армия от това време. Говоря за логистичната страна на нещата. Това нещо ми направи впечатление навремето, макар и да не е директно свързано с хигиената. Първото подразделение, в което има самостоятелен отряд и командване, което се занимава с всички стопански и почти всички логистични въпроси е ротата (което си е и основното бойно подразделение по това време (и най-високото ниво, в което командира често участва директно във воденето на бойни действия). Има си, както посочи Империал, самостоятелна ротна полева кухня, както и цяло домакинско подразделение, в което влиза всичко необходимо: от оръжейник, през обущар, дърводелец, че и необходимия превоз (в пехотата - велосипеди, коне и каруци и, обикновено, мотоциклет, лек автомобил и товарен автомобил). Както и отделен командир (подофицер), който се занимава изцяло с тази страна на военния живот, като командира на ротата се занимава само с военните въпроси, т.е. напълно е освободен от останалите. Той си е по същество боен офицер.
        Що се отнася до хигиената - съществено е да се питаме за този въпрос само при заемане на (относително) постоянна позиция или когато подразделението е в тила. Естествено е в такива ситуации - когато няма подходящи помещения, ротата (домакинското й подразделение) сама да решава този въпрос, т.е. тези, които ще изровят септичната яма (след това ще я заровят и ще изровят нова и така нататък) са същите, които ще рият и окопи. А по време на поход се съмнявам, че нещо се е променило особено, т.е. ползват се подръчни материали (както сме ги виждали по архивни кадри поне от корейската (или виетнамската) войни насетне).

        Comment


          #5
          Пуснах тази тема, защото изкарахме 1 седмица буквално в гората (маркираме дървета за сеч) та за 20 човека като видях колко "материал" има си казах "..ебаси в период на застой, цели фронтове и групи армии, какво ли количество оставят.." А в съвременната армия, при наличието на химически тоалетни, едва ли това е толкова голям проблем. От там пък се сещам, че разузнавачи, и разни там спец. части и командоси когато са на терен с мисия си събират "материала" ако няма възможност или време да бъде заровен и покрит - с цел неиздаване на положението :-)

          Comment

          Working...
          X