Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Таутън, 29 март 1461 г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Сканове на хрониката на Едуард Хол, която иначе има предългото заглавие - The vnion of the two noble and illustre famelies of Lancastre & Yorke, beyng long in continuall discension for the croune of this noble realme : with al the actes done in both the tymes of the princes, both of the one linage & of the other издание от 1550 г. може да се намери в електронната библиотека на Университета на Пенсилвания:

    http://sceti.library.upenn.edu/sceti...gePosition=383

    Comment


      #17
      В Англия има доста групи реенактори, които участват в ежегодни възстановки на различни сражения от войната между Ланкастър и Йорк в това число и битката при Таутън. От снимките им може да се добие представа за въоръжението и доспехите на воините от епохата. Най-интересен за мен е вида на ръчните огнестрелните оръжия.













      Comment


        #18
        Някои са направо "фентъзи"





        Imperial: махнах грамадната картинка, по-долу има по-малка версия.
        Last edited by Imperial; 24-12-2010, 23:48.

        Comment


          #19
          Някои са направо "фентъзи"



          Last edited by von Danitz; 24-12-2010, 23:42.

          Comment


            #20
            Уважаеми фон Даниц на първата снимка от втория ти пост оръжието е алебарда или pollaxe (pole-axe), а юнаците от втората снимка са въоръжени с разновидности на традиционния за англичаните бил.

            Една молба, моля те да намалиш или отстраниш третата снимка от първия ти пост! Увеличава много полето и е неудобно за четене или писане на постове.

            Благодаря предварително!

            Comment


              #21
              ето я по-малка онази грамаданската
              Attached Files

              Comment


                #22
                Направих го веднага, но нещо не се намалява. За извинение, още една "творба" по мотиви..
                Attached Files

                Comment


                  #23
                  Някой пробвал ли е такава "каска"(шлем)? Не знам кое е за предпочитане-да си с такова чудо на глвата,затова пък сляп и глух или с нещо по опростено но даващо по - добро възприятие за ставащото около теб....

                  Comment


                    #24
                    багатур написа
                    Някой пробвал ли е такава "каска"(шлем)? Не знам кое е за предпочитане-да си с такова чудо на глвата,затова пък сляп и глух или с нещо по опростено но даващо по - добро възприятие за ставащото около теб....
                    Багатуре, това е все едно да питаш кое е по-добре - да си с размазан или със здрав череп . Никога не съм си слагал такова нещо на главата, нито пък (разбира се) съм бил в сражение , но някои неща можеш а си представиш и като четеш описания и използваш въображението си.
                    Когато се намираш в доста плътен строй и отвсякъде се чуват викове, звънтене и дрънчене на доспехи и оръжия, едва ли можеш да определиш много неща по слух. А за защита разчиташ и на самия строй, т.е. на останалите около теб. Като добавим, че здравият шлем може да те предпази достатъчно добре от много удари в ръкопашен бой и е незаменим в началната фаза, когато действат стрелците, става ясно, че за тежката пехота той е незаменим.
                    Друг въпрос е ако си в отряд, който ще изпълнява съвършено различна задача, характерна за лека пехота. Но в баталията в средата на сражението, според мен, е съвършено необходим. Малко е безсмислено да носиш пълен доспех но да не си сложиш шлем или пък да носиш някакъв лек и открит шлем. Все пак, главата е кажи-речи най-уязвимата част в подобна ситуация, да не говорим, че едва ли биха използвали подобни шлемове, ако от тях нямаше полза.

                    Comment


                      #25
                      В покрепа на казаното от Голъм, ще дам примери от самото сражение: По време на боя, лорд Дейкър решава да утоли жаждата си с чаша вода. Вдига забралото на шлема си и получава стрела в лицето. Барон Клифърд по неизвестни причини язди без горжет при Динтингдейл и е улучен със стрела в гърлото.

                      Шлемът е един от най-важните и най-надежни елементи на защита за епохата. Практически непробиваем е за стрели. При експерименти с дълъг лък и стрели с тежък връх (110-118 грама), 50 ярда са максималната граница за пробиване на 2 мм броня. Шлемовете през епохата имат подобна дебелина и форма която допълнително усилва защитата. Няколко думи за доспехите.

                      Само най-състоятелните благородници - лордовете, техните роднини и част от рицарите са защитени с пълна броня , останалите рицари, ескуайъри и men-at-arms носят най-често непълна броня, бригантина или различни комбинации от частична броня и бригантина. Най-често използваният шлем е салет с всички негови разновидности в комбинация с горжет или бийвър. На някои илюстрации е показан и барбют с Y или Т-образен отвор. Лордовете и част от рицарите могат да си позволят вносния армет или близък по конструкция затворен тип шлем. Характерно за епохата е, че тежковъоръжените пехотинци не използват щитове.

                      Голяма част от стрелците и билмените са защитени само от „джак” – ватиран гамбезон съставен от 10 до 18 слоя ленена тъкан, който понякога е подсилен с костни или метални пластини. Някои от елитните стрелци носят бригантини. Използват се шлемове със и без забрало. Отново най-често използваният шлем е салет. От другите открити типове (без забрало) се срещат отворен барбют и кетъл хат (шапел дьо фер). Малка част от стрелците освен къси мечове имат и малки юмручни щитове наречени бъклър.
                      Last edited by Francis Drake; 02-01-2011, 16:40.

                      Comment


                        #26
                        Масовият гроб в Таутън е също интересен с информацията, която дава.


                        В края на тази доста интересна (според мен) статия от Икономист има предположение защо са били без шлемове - защото им станало горещо по време на бягството, а са искали по-бързо да се изтеглят.
                        Medieval warfare was just as terrifying as you might imagine

                        Comment


                          #27
                          Невероятен материал. Благодаря на Дрейк за статията. А и снимките представят страховитата атмосфера на битката! Истинско удоволствие беше да мина през темата!
                          Честита Коледа и весело посрещане на Новата година!
                          "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

                          Comment

                          Working...
                          X