Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Кратка История на Румъния" от Йон Булей

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

BGVlacha написа Виж мнение
    За "Царъ Ромъняскъ" се говори в прославутото писмо на Някшу от Къмпулунг.
    .
    Четох го.Вярно е така пише,но словосъчетанието "царъ румъняскъ" е употребено в смисъл "румънска земя"т.е. територия,където живеят румънци,а не име на държава,воеводство,княжество и т.н..Да се поясня-има разлика между "българска земя" и "България".
    sanguis romanorum

blog-Загражден/област Плевен/

Comment

Sula написа Виж мнение
      Прави ми впечатление, че със сигурност идеята за римската връзка е доста късна и че корените й са сред висшата прослойка от населението,правеща политика във Влахия и Молдова...
      Със самоидентификация "ромън" език "ромънеще", латински в своята основа, просто няма как да не се търси връзка с "римлянин".
      Осъзнатата идея за римската връзка е наистина късна, но реално погледнато тя и не може да се появи по-рано.
      Но в политически мотивирания "Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae"(1791-1792) тя вече е основен аргумент.

Comment

romulus написа Виж мнение
        Четох го.Вярно е така пише,но словосъчетанието "царъ румъняскъ" е употребено в смисъл "румънска земя"т.е. територия,където живеят румънци,а не име на държава,воеводство,княжество и т.н..Да се поясня-има разлика между "българска земя" и "България".
        Разлика има, макар че за моя милост не е съвсем ясно какво точно е имал впредвид Някшу.
        "pren cera rumunesku" бих го превел и така и така.

Comment

Sula написа Виж мнение
          А някой мислил ли е по въпроса дали "Румъни" и "Румъния" не идва от османското название на Рим "Рум", "Румелия"?
          Румъните на Балканският полуостров винаги са се наричали румъни - населението, говорещо на простонародния латински се е индентифицирало съвсем естесвено като "римляни". По същия начин гръцкоговорящите поданици на Източната Римска империя се наричат ромеи. Османското наименование Рум е много по-ново - поне с 10 века от самоназванието на балканските румъни. Как са се наричали техните събратя на север от Дунав, а и кога са се появили там за мен е голЕма загадка?!?

Comment

[QUOTE=Makedonikus;245651]Румъните на Балканският полуостров винаги са се наричали румъни - населението, говорещо на простонародния латински се е индентифицирало съвсем естесвено като "римляни".[/QUOTE]

Може ли да приведете някакви доказателства или източници за това!Не знам армъните за какви са се имали,но определено понятието "за Рим" у румънците е дошло с българския език.Miron Costin/1633-1691/пише-"De la Râm ne tragem",което горе-долу се превежда като "От Рим се довлякахме",иде реч за румънския народ!Румънската дума "Râm"/Рим/ е дошла от български.Румънците казват на п-в Крим-Crâm.Това фонетично явление е много характерно за румънския напр.ренд/няма как да ви напиша носовките!/>*rind>рум.rînd 'ред'.Има голяма разлика между romanus>rumân>român 'римлянин' и *Рым>Râm 'Рим'!
            sanguis romanorum

Comment

Склонен съм да се съглася с Romulus.

Без да съм голям спициалист в лингвистиката ми се струва, че словосъчетанието "царъ румъняскъ" - употребено в смисъл "румънска земя" т.е. територия, където живеят румънци е също с доста българско звучение, защото "царъ" имат само руснаците и ние. Ние обаче много преди тях, а и в историята си румънците прекарват много повече време с нас отколкото с тях. Или греша някъде?
              Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Sula написа Виж мнение
                Склонен съм да се съглася с Romulus.

Без да съм голям спициалист в лингвистиката ми се струва, че словосъчетанието "царъ румъняскъ" - употребено в смисъл "румънска земя" т.е. територия, където живеят румънци е също с доста българско звучение, защото "царъ" имат само руснаците и ние. Ние обаче много преди тях, а и в историята си румънците прекарват много повече време с нас отколкото с тях. Или греша някъде?
                Romulus е - както винаги - на висота.
                Ако асоциирате "Царъ" със "земя" като/през "Царство", тогава грешите.
                "Царъ" идва от лат. "terra" и в румънския има и други производни като "царЪна"(земя, пръст, кал(според зависи))

Comment

BGVlacha,

Не съм специалист, но "царъ" ми звучи почти толкова близко до "terra", колкото и "земя" т.е. никак. Може ли по-подробно обяснение, защото на румънски и "селянин" произлиза от същия корен, но не виждам връзката с латинския?
                  Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Sula написа Виж мнение
                    BGVlacha,

Не съм специалист, но "царъ" ми звучи почти толкова близко до "terra", колкото и "земя" т.е. никак. Може ли по-подробно обяснение, защото на румънски и "селянин" произлиза от същия корен, но не виждам връзката с латинския?
                    Може ли да помогна ако разрешите!Латинското t пред i и е в румънския дава ţ/бг. ц/.Когато в първата сричка на латинска дума има е ,а във втората сричка има е или а това първо е се дифтонгира до еа.Това са т.н."звукови закони" на румънския езек,които го отличават от останалите романски езици.След като вече ги знаете е лесно-
                    лат.terra>*ţera>*ţeara>рум.ţară/произнася се "царъ"/.
                    sanguis romanorum

Comment

Romulus,

Благодаря! Ценно както във всички случаи до момента. А на български откъде идва думата "царъ" тогава?
                      Last edited by Sula; 09-04-2009, 23:39.

Гюстав Льо Бон

Comment

Sula написа Виж мнение
                        Romulus,

Благодаря! Ценно както във всички случаи до момента. А на български откъде идва думата "царъ" тогава?
                        Ако става дума за владетелската титла "цар" в българския тя има латински произход.Произлиза от Gaius Iulius Caesar>caesar>*cesar>*ceasar/за това дифтонгиране еа значение има проторумънския или дунавския латински език/>*casar>*caar>цар
                        Обаче в румънския тази дума не се е запазила.Запазила се е думата imperator>ъмпърат.
                        sanguis romanorum

Comment

Благодаря Romulus, и аз така знам, но все пак откъде можем да бъдем сигурни (в чисто лингвистичен аспект разбира се), че на румънски "царъ" идва директно от terra, а не през българския от ceasar.

Ще се опитам да дам пример на логиката ми. Поправете ме ако греша, но в съвременния български през турския са влезнали някои персийски думи, което пък се оспорва от лингвисти, които твърдят, че това не е така, защото ние сме от ирано-шумерски приезходи и тези думи са ни останали от тогава.

В по шеговит тон мога да попитам как можем да сме сигурни, че думи като "далавера" са с турски произход (мисля!), а не идват от името на американския щат Далауеар, където по едно време поради ниското данъчно облагане си беше жива далавера да имаш фирма.

Извинявам се, ако това което питам Ви изглежда малко профанизирано, но темата е интересна и използвам случая да задам въпроси, които ми се струват свързани.

Гюстав Льо Бон

Comment

[QUOTE=Sula;246041]Благодаря Romulus, и аз така знам, но все пак откъде можем да бъдем сигурни (в чисто лингвистичен аспект разбира се), че на румънски "царъ" идва директно от terra, а не през българския от ceasar. QUOTE]

Добре,теоретично да предположим,че румънската дума ţară/"царъ"/ има български произход,ето как би трябвало да изглежда изходната хипотетична българска дума-*цара>ţară.Какво означава думата *цара.Да речем "цар"+ определителен член "ят" или *царят>*цара(звучи малко македонски!.В румънския език няма нито една заета дума от български с определителен член.Тази ще да е била първата!И както пример ще ви дам един пароним/дума с близко звучене/на "цар"-българската дума "дар"/в смисъл подарък!/.В румънски тази дума не е променена бг.дар>рум.dar,а не *dară/"даръ"/.
                            sanguis romanorum

Comment

Ясно. Благодаря отново.

Гюстав Льо Бон

Comment

Според мен власите отначало се живеели в по-западните части на Балканите - това се доказва от албанските успоредици (друг красноречив пример е рум. barză "щъркел" от алб. bardhë "бял", ИЕ *bherg^-, viezure ~vjedhullë "борсук" от vjedh "крада", ИЕ *ueg^h-), а после са се преместили са север - оттам славянската земеделска терминология (сечива) и последно терминологията на градския живот от контактите с унгарци (oraş град, vamă митница...). Прави впечатление, че в румънски има производни от славянски корени, със значения каквито не се срещат в български (или поне не са ми известни) като dobândă "лихва" от добѫдѫ, 1 л. ед.ч, сег.вр. на добыти "добивам", а zâmbi "усмихвам се", но е свързана със зѫбѭ сѧ "зъбя се", obraz "лице",... Но и румънците са ни дали думи като маса, чутура, гуша, зестра и др. В общи линии добър пример как на Балканите всички са се омешали добре през вековете.

Comment

Working...
                                X