Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Византийската войска

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Доспехите на византийските армии

Съзнавам, че темата е обширна, пък и колегите вече се спряха на нея, затова ще се спра съвсем накратко, като посоча интернет източниците, които съм намерил.

Иточници: Биват оригинални и опосредствани. Оригиналните са различни видове изображения от онази епоха (икони, миниатюри, склуптури и дърворезби, метални плта и др.), както и описанията във византийските писмени източници - признавам, такива оригинални източници не съм мел, само съм чел цитати на отделни моменти от тях, както и най-доброто - запазени оригинални брони, каквито за съжаление май няма, може би има шлемове, които обаче не съм виждал.
    Опосредствани - снимки на реконструкции на виз. брони, рисунки-реконструкции, снимки на военни фигурки. Не се смейте за фигурките, тъй като макар и с определен скептицизъм и резерви, могат да се приемат за източник при липсата на друга информация по този въпрос, все пак те са изготвяни за хора, запознати с епохата и са като цяло исторически достоверни.
    Молба: Моля Ви да ми помогнете да намеря 3 книги за византийските армии: Romano-byzantine armies 4th-9th centuries,Byzantine armies 886-1118, Byzantine armies 1118-1461. Може и на старо. Ето линкове към тях:

Периоди: Ранен - от 4-ти до 9-ти век. Разделя се на подпериоди , на които няма да се спирам- ранновизантийски, маврикиански, тематичен.
    4-6 век се носят шлемове римски тип, включително от въведения през 3 век заострен тип, както и опростените заоблени шлемове, със и без перести гребени. Доспехи - в западен Рим от 3 в. нататък активно се носи lorica squamata - люспеста ризница, носи се и на изток - във Византия. В Западен Рим в периода 3-5 век много изследователи поддържат, че се носят кожени "мускулести" кираси, аз поддържам това, мисля, че има и римски хроники с такива сведения. За Източен Рим (Византия) това не е характерно. В двата "Рима" се използва много плетената ризница, даже в Стратегикона тя се поределя като най-добрата броня и се препоръчва първите два бойни реда да са задължително облечени с плетени ризници. Така че - за този период тежката пехота (скутати) и почти цялата кавалерия (Катафракти, клибанарии, букеларии и прочие) са бронирани с плетени или люспести ризници. Леката пехота и конница са без ризници. Има становища, че с упадъка на Рим през 4-5 в. почти не се носят ризници, но пък това се опровергава от други автори.
    За 7-9 в. - изчезват гребенестите шлемове, повече островърхи шлемове, основна ризница е плетената, но от 9в. почва масово да се използва "ламелар" - плочеста ризница, с по-едри плочки и различна техника на свързване от люспестата. Може би от този период, а може би и от по-рано, леките войски носят платнени ризници -
    Източници за периода - любимият ми е този:

Това са плата с библейски сцени от 629-630 г. с много добри изображения на византийски войници. Няма да ги тълкувам, най-добре сами си ги вижте. Развам му се на този източник, тъй като го открих с доста ровене и в никой сайт за Византия не съм виждал линк към него.
    Най-добрите и подробни рисунки на византийци, както за този,така и за всички периоди са на този сайт. Първо бях скептичен за тяхната достоверност,но постепенно се убеждавам, че са доста достоверни. Има и още десетки други армии, порадвайте им се:

Тук малко фигурки от епохата на Маврикий -

Среден период-10-12в.
    Тук най-характерно е, че свръхтежката конница (катафрактите) продължават активно да се използват, има нови типове шлемове, доста са островърхи и старите римски типове изчезват, има някои кръгли, които са опростени варианти на римски шлемовеот 5 в. виж този сайт - http://www.geocities.com/egfroth1/ConcentricHelm.html
    Най-важното за периода обаче е ,че доспехите "ламелар" се изпозват масово, има скутати в ламелар, даже свръх тежки - в плетена ризница и отгоре ламелар (подобно на катафрактите), има конници-стрелци с лък, пак с ламелар, всички светци от периода са с тази броня, носи я и Василий 2 на запазено изображение.
    Снимки от стенописи от периода, интересни са:

други стенописи и икони, линкът вече е даден от ТВВ:

Добър сайт с възстановки на византийски брони от 10-12в., всъщност единственият с възстановки, който съм намерил, вижте задължително

Малко размисли по ламелар бронята плюс скнимка:

Малко книмки от книгата Виз. армии от 10-12в.

Също доста добра страница -цяла византийска армияот периода,с много фигурки в голям размер и качествено заснети.

Следва продължение...

Comment

Малка поправка

Лек гаф има с линковете, оправям ги:

Молба: Моля Ви да ми помогнете да намеря 3 книги за византийските армии: Romano-byzantine armies 4th-9th centuries,Byzantine armies 886-1118, Byzantine armies 1118-1461. Може и на старо. Ето линкове към тях:

................
      .............
      ..................
      Източници за периода - любимият ми е този:

Това са плата с библейски сцени от 629-630 г. с много добри изображения на византийски войници. Няма да ги тълкувам, най-добре сами си ги вижте. Развам му се на този източник, тъй като го открих с доста ровене и в никой сайт за Византия не съм виждал линк към него.
      Най-добрите и подробни рисунки на византийци, както за този,така и за всички периоди са на този сайт. Първо бях скептичен за тяхната достоверност,но постепенно се убеждавам, че са доста достоверни. Има и още десетки други армии, порадвайте им се:

Тук малко фигурки от епохата на Маврикий -

Comment

Я вижте как според тия изглеждат българските войници!!!
        http://www.dbaol.com/

НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Само не знам от къде са измислили на третия воин тази сабя...Намерените по нашите земи и на териториите на Волжка България...изобщо не са такива...А тези пеши войници са ги прибавили за да си изчистят баланса на играта...
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Не може да съдим от някаква си глупава игрица как са изглеждали визинатийските войни.
            Има достатъчно запазени византийски миниатюри от различни периоди на империята в които са изобразени войниците на Византия! Дайте тях да издирим и да направим изводите за себе си!
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Аз си купих една книжка за Византийската Армия между 5-и и 9-и век на Osprey и там има доста интересни картинки, жалко само дето нямам скенер.

Comment

Ami za kartinkite na DBA si kazah, che imam niakoi rezervi. No spored men te sa prerisuvani tochno ot knijkite za broni i uniformi na "Osprey books", taka che sa sravnitelno dostoverni. Naprimer kartinkite za Vizantiya ot Nikoforovo vreme - 10-11 vek, sa v suzvuicie s miniatiuri i dr. materiali, koito namerih.
                Gledal sum i risunkite im za Rim i triabva da otbeleja, che kato cialo suvpadat s ostanala informacia, koiato sum izrovil.
                Za Bulgaria i na men mi byaha stranni, vupreki che ot druga strana ne znam i suzdadenite u nas steriotipi za izgleda na bulgarskata srednovekovna voiska dokolko sa verni.
                TVV - molia te, kaji mi otkude kupi knijkata naOsprey i na kakva cena? Az sushto iskam da si ya kupia, kakto i ostanalite im knigi za Vizantiya.

Comment

Значи книжките за Византия можеш да си купиш от електронната книжарница www.amazon.com обаче незнам по какъв начин ще им платиш.Пък и честно да ти кажа, ако си дадеш адреса в България каква е гаранцията, че Български пощи ЕОАДЕ-БРЕ няма да ти откраднат книжките?
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Най-малко оцветяването на воините от горните илюстрации е изцяло дело на авторовото въображение, според мен. За другото е твърде трудно да се съди - едниствените факти, които би си струвало да се интерпретират биха били съответни археологически находки (но не съм информиран по въпроса).

Comment

knijki

Ami az sum dal link tochno kum Amazon.com na knijkite. Znam za e-knijarnicata, no niamam creditna carta , a i neshto ne vyarvam na elekktr. turgoviya.
                      Shte se radvam niakoi da mi pomogne da gi namerya, moje i na staro.
                      Az si kupih za Roman infantry 3-6 v. - rusko izdanie, sigurno piratka. Ne e losho, no ima samo 3 iliustracii na boici v boino snaryajenie, neshto sa mi malko za nad 3 v.

Comment

gollum написа
                        Най-малко оцветяването на воините от горните илюстрации е изцяло дело на авторовото въображение, според мен.
                        Е, не е задължително, мисля че в писмените източници се споменават и такива неща Освен това като се има предвид какви бои са били по възможностите им и какви значения са придавали на различните цветове, не е такъв проблем да се изгради прилично достоверна цветова картина.

Колкото до тия книжки, може би имам някои, ще ви кажа по-нататък.
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Абе нещо много шарени тези войни не ми се вписват в представата за войни те не са облечени за война ами за парад ама нали знаете луд на шарено се радва
                          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Че едва ли не до ПСВ войниците са си колкото се може по-шарени То си е традиция от древността, когато войната е имала много голям процент ритуалност, а в последствие шарените униформи помагат идентификацията на различните родове войски на бойното поле от командира който наблюдава и направлява битката. Камуфлажът идва едва миналия век.
                            albireo написа
                            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                            X