ricario 6te sum ti blagodaren da mi kaje6 saita ot koito si slojil kartinkite na katafraktarite(tam oniq s cifri4kite za da razgledam i za drgyi voiski..
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Византийската войска
Collapse
X
-
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
-
ами той учеше за следовател май, обаче би трябвало вече да му е свършило учението. Не знам в момента точно какво прави. От време на време (веднъж месечно примерно) минава за кратко и праща по ЛС поздрави на този-онзиalbireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Звяра учи в Симеоново.По-точно шестмесечен курс приравнителен. Нали е лейтенант от ВВС обаче го съкратиха. Края на Януари и началото на Февруари отиде в Симеоново. Просто курс за преподготовка. Ще му признаят всичко и лейтенантската титла. Куръст трае шест месеца. Края на август и началото на Септември го чакаме да се включи.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
imat daje nogo gotina zala pc sa dobri mnogo daje dokuto 4akax rezyltatite ot psixoto cukaxme na medieval totalwar i medal of honor poznaite na medieval s koq frakciq igrax ;p
ти да не забрави за кредораLast edited by Imperial; 07-12-2004, 23:13....Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Значи и там официално ченгетата се занимават с пиратство.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
emi taka smebtw na totalwar vizantiiskata armiq sa e napravili dosta po silna ot ostanalite frakcii...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Колеги, благодаля ви за преоставените снимки на мизантийци. Ще ви помоля обаче да покажете още, от които да видим за всеки род войска какви точно са униформите и въоръжението. Също така трябва картинките да са разделени на периоди, тъй като Византия съществува към 1000 години и със сигурност има промени във въоръжението. Освен това искам да ви питам, нямат ли византийците гладки ризници, от типа на тези, които носят римските благородници и елините (не плетени или на плочки) - носех подобни в "Хан Аспарух" . А за катафрактите - намерих сайт, от който се вижда, че са с плетени ризници, а над тах имат плочести ризници до лактите и колената.
Ще ви помоля и да ме упътите към сайтове с такава информация, аз търсих и почти нищо не намерих.
Comment
-
Ами за въоръжението - да не забравяме все пак, че говорим за средновековна войска, макар и наистина най-добре организираната, което ще рече, че униформеността по принцип, както и еднотипното въоръжение са относителни.
Иначе тези "гладки ризници" не ги разбрах кои ще са. То ризница за мене по принцип е нещо плетено, ако е ковано то е броня. И ако става въпрос за целите нагръдници, с които се кипрят римските императори по фризове и статуи, то това е "престижна" броня. И по римско време са я носели само шефовете, никога не е била екипировка на бойците. И най-вероятно обичаят е останал и при Византия, поне в ранния период.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Мисля че става дума за кирас.Ризница и аз разбирам нещо кожено плетено или ламеларно Другото си е броня.А византийската воиска е била голяма шарения но е била доста добре въоръжена все пак говорим за една от най-силните икономики на Средновековито да не кажа че е най-силната...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
В най-скоро време смятам да си купя няколко книжки за византийската войска и нейното въоръжение. Първо трябва да отбележим, че има голяма разлика между византийците, които Аспарух е разгромил в битката при Онгъла и тези на Василий Втори, да речем. Във византийската армия, особено след 8-и век са служили всякакви наемници, всеки със своето въоръжение. Варяжката гвардия на Василий например съм почти сигурен че е използвала само плетени доспехи. Катафрактариите се предполага че са били с броня от железни плочки, която е била взаимствана от Сасанидите. Тук обаче не съм сигурен дали става дума за ламеларна конструкция, в която плочките са закрепени една за друга, или за плочеста ризница, при която са зашити за основа отдолу: например кожена жилетка или нешо такова.
За кираси не знам далие имало, но те още по римско време са почнали да остаряват, защото са били правени от бронз. В ранното средновековие дори и във Византия едва ли е имало занаятчии с уменията и технологията за изработване на такива от желязо, в най-добрия случай само най-богатите византийски военначалници може би са имали такава, но масово в никакъв случай.
Не е ясно дали не е имало и доспехи от ламеларна конструкция, изготвени от втвърдена кожа. Със сигурност като материал е била доста по-достъпна, но разбира се, до нас не са достигнали образци, защото органичните материали са твърде нетрайни.
Ето тук линк към един доста сериозен сайт по въпроса за византийските доспехи и вуоръжение:
Comment
Comment