Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Византийската войска
Collapse
X
-
Автентичните не винаги са достоверни изображения за епохата, трябва винаги да се съобразят с археологическите находки и описанията от писмените източници. Това важи особено за римско-византийските източници до към 10 в., след това изображенията се приемат за реалистични.
А фигурките от 10 в., които наистина пейстнах в големи количества, са доста достоверно направени и като цяло отговарят на известното ни за периода. А точно за периода 10-12 в. ни е известно доста, има много военни съчинения от тогава, в които се включват и описания на войнски доспехи блекло. И тъй като освен сравнително достоверни (с изключение на дребни детйли можебе) са и доста красиви, сметнах, че дават добра нагледна представа за византийските бойци.
Ето ти все пак и автентични изображения:
Comment
-
Гост
-
Да прав си, българи са, но са изобразени във византийски стил и отговарят по доспехи на тогавашните византийски войници. В други изображения от същата хроника на Скилица по този начин се изобразяват византийците. Затова и пуснах тази картинка. По принцип Скилица не си дава много труд да изобразява по различен начин българи и византийци.
Comment
-
Трябва да призная, че изображенията на византийци от тези два последни постинга с реенактори не ми се струват много достоверени. Единият младеж е нахлупил желязна паница на главата си, има и трима юнаци с кожени ламеларни ризници, които едва ли осигуряват голяма защита. Доста по-проста за изготвяне и по-ефективна ми се струва една обикновена платнена ризница - кабадион.
Освен това войниците твърде много ми напомнят за "западняци", липсват характерни византийски елементи като птеругите (кожени или платнени ленти) около рамената и под кръста, наследени от древните гърци.
Comment
Comment