Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Византийската войска

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

проблемът е че за тях трябва тел, а дали са можели да произвеждат тел не съм съвсем убеден. Възможно е да е имало и български работилници, но ще е интересно да проучим това.
    кове се, кове се.. само че по-бавно... метала се изтегля с помоща на коване. Другият начин, е да се секат сплеснати халки от метални кръгове. Сечеш, режеш, и пак сечеш и режеш и пак..

Металургия в степите не е могла да съществува в голям мащаб, просто защото пещите не са нещо, което може лесно да се пренася от място на място.
    Абе, гледах как един си направи пещ да полето. В издълбана дупка, измаза стените с някаква глина, разпали огъня и в тиглите, две денонощия подред, топи значителни количества метал. Разправяше, че е по - добре да работи през ноща, защото по - лесно определя температурата на стопилката по нейния цвят.

..
    ..И кажи ми ти страннико,
    чувал ли си звук,
    по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Все пак за изковаването на един добър меч дори и в днешно време понякога е необходима половин година и повече. При средна продължителност на живота от около 35-40 години, и да речем поне 5 години чиракуване, един майстор ковач на саби едва ли е можел да изкове повече от 50 саби през живота си, което не е особено голяма бройка на фона на армия от 20,000 и повече.
      навярно за една нормална войнишка сабя/меч/ са отивали не повече от седмица - две.. :nworthy:

както знаете, тежката конница се появява през 2 - 3 век преди новата ера в конните народи /едни от които са предците на българите/ в предна Азия. Този вид военна част се отличава с много висока степен на защита на конника и животното с помоща на доспехи/ризници/ главно от метал.
      Ако държавата изпитва недостиг на желязо, съответно добиването му е скъпо, и то се получава най - вече като плячка от сражения / както бе споменато в тази тема/ то не би било, благоразумно и оправдано, да го прахосваме за тежко бронирани бойци, че и за техните коне..

..
      ..И кажи ми ти страннико,
      чувал ли си звук,
      по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Прав си Багатур,все пак въоръжаването на една армия е в пряка зависимост от степента на развитието на икономиката на една държава и в частност на наличието на условия за производството на оръжия.Така,че твърде е вероятно нашите прадеди сами да са си произвеждали необходимото им въоръжение,а процента на отнетите от врага да е малък спрямо общото количество.Освен това,за да отнемеш оръжието на врага изисква да го победиш и отгоре на всичко полето на боя да остане в твои ръце,което за ония времена не е било чак толкова просто и често.Все пак да убиеш човек с меч е далеч по-трудно, отколкото да го гръмнеш отдалече с картечница например
        "Прави каквото трябва,да става каквото ще!"

Comment

Оклонявам се от темата, но не се сдържах -
          Все пак да убиеш човек с меч е далеч по-трудно, отколкото да го гръмнеш отдалече с картечница например
          Всъщност не е точно така или по-скоро битките с хладни оръжия предполагат относително много повече жертви образно казано "на удар", отколкото същите с огнестрелно оръжие на изстрел. Статистически погледнато през ВСВ се пада един убит на няколко десетки хиляди изстреляни куршума и на няколко снаряда. Сходна статистика за сражение с хладно оръжие би изглеждала доста по-различно, според мен . Та вероятността да поразиш противник ако и двамата сте въоръжени с хладно оръжие е много по-голяма.

Comment

Ами не си прав с огнестрелно оръжие просто натискаш спусъка и не е въпрос на големи тренировки да овладееш оръжието докато с хладно оръжие се борави доста по трудно.То по твоята логика след сражение би трябвало да остават по няколко изпосечени войника от двете страни предполагам че всеки воин е замахвал поне веднъж с оръжието си
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Принципно си прав Голъм ,но все пак с меч можеш да нараниш противника ако си в близък контакт с него,а за това се искат определени качества .Някъде из форума имаше тема за числеността на армиите по това време,та там се завърза спор за броя на жертвите по време на сражение и почти всички участници стигнаха общо взето до мнението ,че древните автори силно преувеличават както за числеността на армиите ,така и за броя на жертвите.Тъй като в настоящата тема повечето от участниците сме съгласни ,че малка част от тогавашните армии са били от професионалисти достатъчно добре обучени за да водят продължителен бой в близък контакт,а повечето войници са били на принципа на опълчението,то и броя на жертвите не е бил толкова голям,с изключение на случаите когато е настъпвала паника и се е стигало просто до клане на паникьосаните войници.Не че не е имало такива случаи ,но не са били толкова чести.Цялото това отклонение беше в смисъла,че трофейното оръжи е било малка част от въоръжението на българската армия,а основната част си е била произведена от български майстори.

Comment

С последното съм напълно съгласен .
                Араслане, това е несъмнено - именно огнестрелното оръжие (а преди него пиката, алебардата и арбалета) правят възможно съществуването на масови армии. Мисълта ми бе, че относителната ефективност на огнестрелното оръжие именно поради тази причина не е висока - повечето войници в битка не стрелят за да уцелят, аза да накарат врага да не се движи и да не стреля. Затова и разходът на боеприпаси спрямо жертвите е в подобни милионни порядъци.

Comment

Знам много добре какво имаше в предвид и съм напълно съгласен с теб ама нали трябва спам да имаА за българите съм сигурен че са били добри ковачи просто защото са прекосили половината познат свят и са имали допир с доста развити цивилизации:перси,индуси,китайци...Съмнявам се да са било полу-дивите варвари с кремъчни оръжия които се опитват да опишат западните историци...А мен ми е интересно славяните при тях как е било защото те са били на по ниско културно развитие като цяло.Аз лично една славянска армия си е представям нещо подобно на германците от началната битка от филма "Гладиатор" награбил кой каквото могъл да докопа...
                  ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Е,Араслане,чак като германците от "Гладиатор " сигурно не са били ,все пак да не забравяме ,че няколко пъти са обсаждали Солун и то с обсадна техника,това все пак изисква създаването на някаква организация,а не като във филма "Юруш братя ние сме коджа" :duel:,то се и видя какво стана стях.Докато ромеите не са успели така радикално да се справят със славяните и част от техните потомци още пишем по форумите :lol:

Comment

Е пет пъти обсаждат Солун но не го превземат макар наистина всеки път да се оттеглят след солиденоткуп.Абе сигурно са възприели някои бойни приоми от ромеите пък и не са били чак толкова диви за колкото обикновено сме свикнали да ги вземаме щом наистина наследниците им водят разни дискусии А за германците от филма имах предвид бойния строй(ако може да се нарече строй) и общия изгледОх нещо много объркано стана :?

Comment

Византийски доспехи 3

Ами да се върнем пак към темата

Този път само интересни линкове (то най-интересните вече ги дадох де

Линк за византийската войска, по малко от всичко - въоръжение, тактика, най-интересни са сведенията за жестокостите на и спрямо византийците
                        Полезные статьи о красоте и моде, а также об уходе за волосами, телом и руками каждый день и только для Вас!

страница за доспехи с любопитна според мен информация,особено за неметалните доспехи. Имам резерви към някои детайли, като например използването на "Сплошной панцирь" от византийците

Фрагмент от плато от 7 в. с византиец, линк към цялото плато вече съм давал.

Византийски конник

Сравнително достоверно описание на въоръжението на някои византийски войници

3 картинки от руски сайт, византийският конник от епохата изглежда почти като показаният там грузински феодал

3 други картинки, има виз. скутат от 6 в.,но нещо ми се струва че са го превъоръжили, по-логично ще е да я махнат ламеларната ризница и да остане по плетена ризница. Иначе шлемът е ок.

Византийски икони, ако на някой му е интересно, има военни светци, които дават информация за доспехите

Светци-воини

Списък на виз.военни светци с линкове

Пак военни светци

Бойни сцени върху дърво, от 10в. мисля

Група от линкове от един сайт за Варяжката гвардия във Византия
                        Сайтът:

Готин лик с реенактори на Варяжката гвардия и Византия

Страница за България

Заразвитието на един тип шлемове:

Страшно як сайт за средновековни руски оръжия и брони - ех, да имаше такова нещо и за Византия...

Comment

Повечето страници съм ги посещавал, но после ги бях забравил и е супер, че ahav ги е подредил тук. Със сигурност след като България е попаднала в културната сфера на Византия, е имало силно византийско влияние и при въоръжението. Трябва да се отбележи обаче че особено в късното средновековие много трудно може да се говори за чисто византийски оръжия, понеже за Византия се бият всякакви наемници от какви ли н етноси, всеки със характерните за своя етнос оръжия и доспехи: варяги, каталанци, тюрки и какви ли още не.

Comment

Ами византийско културно влияние.Византийците в своите Стратегикони описват на дълно и на широко предимствата от варварското снаряжение и амуниция особено тези на авари българи и маджари.Освен това историята показва кой по често е излизал победител от сблъсъците между българи и ромеи и мен лично много ме съмнява победителите да са възприемали с шепи от победените.А повечето линкове ги има и другаде из форумите тези за варягите и този за руското средновековно снаряжение в отделна тема за варяжката гвардия но така като са по подредени е наистина по добре.
                            И едно малко допълнение малко в страни от темата http://www.xenophongi.org/rushistory...r/clotharm.htm забележете оръжията им.Да де за рогатината става дума.Това не ми прилича особенно на кавалерийско оръжие.
                            Last edited by Araslan; 14-01-2005, 02:26.

Comment

Много пъти сме ги били византийците, ама и те са ни били и в крайна сметка те са ни завладяли в един период, а ние тях никога. Но наистина дори и преди да почнат да си служат почти изцяло с наемници, византийците са възприемали всичко по-добро от снаряжението на противниците си, което всъщност си е стара римска традиция.

Comment

И на мен рогатината никак не ми прилича на кавалерийско оръжие, някак си късичка е като за целта, пък и може от това което виждам да се използва и като сечащо оръжие.

Comment

Working...
                                X