Смятам, че не казва, тъй като изворите са доста мъгляви. Но от друга страна съвсем не изглежда невъзможно при положение, че хоспиталиерите са получили обширни "влашки" земи на юг от Карпатите и епохата на престой на тевтонците съвпада с гражданските войни в България и Галичко-Волинското княжество и опитите на Унгария да се възползва от тях.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Тевтонският орден
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Та, въпросният Гюндиш явно не е бил добре запознат с изворите относно пребиваването на тевтонците в Трансилвания и с неговата предистория, която се простира няколко години назад до дълбините на Свещената Римска империя на германската нация и граничещите с езичниците земи на Галич...Но да продължим с нещо по-приятно и полезно за четене (не и за хлевоустниците, предполагам), като тази извадка от произведението на Виганд от Марбург, хералд на Ордена в Прусия и ценен извор за историята на тевтонските рицари:
Имаше зимно Reise (през януари 1393 г.) по заповед на магистъра и неговите офицери. Маршалът провъзгласи брат Вернер фон Тетинген за негов капитан. Той беше придружен от великия commendator и други офицери, и от пилигрими, водени от четири знамена, които бяха знамената на Св. Георги, на Гелдерланд, Холандия и Франция. Те и много други знамена се изправиха пред Гродно, което достигнаха след като прекосиха Пустошта. Те атакуваха замъка с оръдия (или с катапулти, стрелящи с каменни топки) и постигнаха триумф на третия ден. Цели три хиляди човека бяха взети в плен, някои от които бяха убити поради зла воля (както някои хора се опитват да направят с някои от темите във форума; дори названието им произхожда от езическата митология на Севера - т.нар. тролове - бел. моя). Те изгориха замъка и се завърнаха в Прусия, радостно прекосявайки Пустошта със своите пленници, прославяйки Бог, от който идват всички добрини.
Смятам, че този цитат е добра илюстрация на кръстоносните походи в Севера и обстановката там. "Кръстоносци" също е велик роман. Прев. мой (по Хоз., D.LCr., 57).A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Аз знам само един тевтонски рицар с името Вернер фон Тетинген, който е бил доколкото знам маршал на ордена и умира през 1413 г. Интересното за мен е дали през 1393г. той вече е маршал или това става по-късно.
Comment
-
Steelman написа Виж мнениеАз знам само един тевтонски рицар с името Вернер фон Тетинген, който е бил доколкото знам маршал на ордена и умира през 1413 г. Интересното за мен е дали през 1393г. той вече е маршал или това става по-късно.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
А, да, в бележка под линия е отбелязано, че Виганд бил допуснал грешка, тъй като Вернер бил провъзгласен за маршал през ноември 1392 г.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Маршалът явно е бил надарена личност - бил е и комендант на Елбинг, след 1404 е станал външен министър, а при Грюневалд е съобщил за смъртта на Великия магистър (бил е и натоварен със задачата да се грижи за здравето му?).
източник на руски: http://teuton-order.org/rukovodstvo3.htmlLast edited by ErichFonMannstein; 10-02-2012, 22:56.
Comment
-
Малко вероятно е да е бил с низш произход, трябва да се провери, възможно е да е имало селище с такова име и той да е от рицарския род, който го е управлявал. Между другото аз избрах да преведа този пасаж именно поради това, че описва доста победоносна кампания, така че това явно е първата по-значима проява на Вернер фон Тетинген, която завършва с впечатляващ успех. Събитието подсказва перспективи за добра кариера.Last edited by Guy de Mont Ferrand; 10-02-2012, 23:11.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Да, грешката е моя. Тетинген е градче в Саарската област, дали Вернер е оттам и прочие има да се изяснява още.
Интересна личност представлява Клара дьо Тетинген, описана като дама с неблагородническо потекло, омъжила се за Фредерик Победителя през 1450 г. Братът на Фредерик бил electeur palatin - наследствена титла на управляващите на тази област(Лотарингия,същата откъдето е и Клара). Фредерик я взел за жена, за да няма притеснения, че синът на загиналият му брат ще бъде лишен от наследството си. Понеже тя е от просто потекло, не можело да му роди наследник, който да наследи Лотарингия.
Ето как простото потекло понякога не е лошо Не трябва да прави впечатление, че Клара е "дьо" - това означава от еди кое си място(фр.) - а тази област дали е немска или френска дълго време е имало спорове.Last edited by ErichFonMannstein; 10-02-2012, 23:17.
Comment
-
Да, но в ордените по принцип са приемани само личности от благородно потекло. Една голяма част от архивите на ордена на хоспиталиерите в Малта са заети от томове с документи, удостоверяващи 16 благородни предци за всеки кандидат-рицар.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Comment
-
Steelman написа Виж мнениеA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Горният текст, който съм дал е на немски и който знае немски може да си го преведе. Аз по-горе казах, че не знам немски. Ето какво знам: Вернер фон Тетинген е роден най-вероятно в селището Детинген, което сега се намира в провинция Баден Вюртемберг и това селище се намира в близост до град Констанц, до северозападната част на Боденското езеро. Според източника баща му се е казвал Буркард фон Тетинген и е от род известен още от началото на XIII век, като в рода на Вернер фон Тетинген е имало и преди него членове на ордена (включително и комтур). Майката на Вернер, според източника се е казвала Фидане и е била дъщеря на рицаря Готфрид Мюлер фон Цюрих и е била много религиозна, като в късните си години тя е била и приора (абатиса) на манастира Oetenbach край Цюрих. Не изключвам възможността, фамилията Тетинген първоначално да е била Детинген, а после звука "д" да е потъмнял и да се чувал и пишел вече като "т".
Comment
-
Steelman написа Виж мнениеГорният текст, който съм дал е на немски и който знае немски може да си го преведе. Аз по-горе казах, че не знам немски. Ето какво знам: Вернер фон Тетинген е роден най-вероятно в селището Детинген, което сега се намира в провинция Баден Вюртемберг и това селище се намира в близост до град Констанц, до северозападната част на Боденското езеро. Според източника баща му се е казвал Буркард фон Тетинген и е от род известен още от началото на XIII век, като в рода на Вернер фон Тетинген е имало и преди него членове на ордена (включително и комтур). Майката на Вернер, според източника се е казвала Фидане и е била дъщеря на рицаря Готфрид Мюлер фон Цюрих и е била много религиозна, като в късните си години тя е била и приора (абатиса) на манастира Oetenbach край Цюрих. Не изключвам възможността, фамилията Тетинген първоначално да е била Детинген, а после звука "д" да е потъмнял и да се чувал и пишел вече като "т".A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment