Извинявам се, ако повтарям темата, но има ли някой, който може да ми каже нещо повече за Великоморавия. Знам, че е съществувала само на мястото на Чехия, Словакия и Унгария от 830 до 906 година, когато е унищожена от маджарите. Нещо повече, ако можете да кажете или да ме насочите към някой сайт с информация.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
История на Великоморавия
Collapse
X
-
Ами ето кво има в Уикипедия-та по въпроса:
Виж линковете там. Във въпросната енциклопедия има даже кратка статия на български :
Великоморавия (лат. Moravia Magna) е средновековна славянска държава, съществувала от началото на 9 до края на 10 век, на територията на днешна Словакия и Моравия. Терминът Великоморавия за пръв път се употребява от византийския император Константин V²² Багрянородни в неговия труд De Administrando Imperio (За управлението на империята — ок. 950 г). Столица на Великоморавия бил град Велеград, чието местонахождение днес е неизвестно на археологическата наука. Разгромена е от Маджарите.
Според някои историци (например Петер Юхас) Великоморавия се е намирала доста по на юг, между устията на реките Драва и Сава, а столицата Велеград е гръцката транскрипция на името Белград.
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
-
Албанцитете предивяват правата си на наследство над земите на цялата римска империя в период на разцвета й
казват че това им се полагало по право защото били потомци на Етруските
Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
княз Крылов написаАлбанцитете предивяват правата си на наследство над земите на цялата римска империя в период на разцвета й
казват че това им се полагало по право защото били потомци на Етруските
Какво ли не може да се очаква вече..
"Щом не щеш мира, на ти секира"
Comment
-
А Петер (Петър) Юхас някой да е чел? Имам предвид, запознати ли сте с теорията му къде е Великоморавия, да не ви отегчавам, ако сте?
Понеже не съм запознат с творчеството му ще се радвам да разкажеш за аргументацията му._______________________________________________
И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепелите бойци на Самуила.
Атанас Далчев
Comment
-
Драгомир написаНе съм го чел, но доколкото знам според него Великоморавия се е намирала по река Морава(в днеша Сърбия) и е била част от България. Фактически Моравската мисия на братята Кирил и Методий е била проведена на българска територия.
Понеже не съм запознат с творчеството му ще се радвам да разкажеш за аргументацията му.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
Драгомир написаНе съм го чел, но доколкото знам според него Великоморавия се е намирала по река Морава(в днеша Сърбия) и е била част от България. Фактически Моравската мисия на братята Кирил и Методий е била проведена на българска територия.
Понеже не съм запознат с творчеството му ще се радвам да разкажеш за аргументацията му.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Първо няколко думи за тази барокова личност Петър (както обича да му казват) Юхас. В България е от 50-те години, изпратен да учи българска филология, за нуждите на унгарците. Научава доста добре български, а и си спасява живота, щото през 56 е бил у нас, а не със студентите в Будапеща, където лично той смята, че е щял да умре.
Първата му книга, която заслужава внимание, освен преводите му главно на нашите големи поети в Унгария, е "Тюрко-българи и маджари". Без да абсолютизира, работливо, е събрал унгарски извори за българите и на някои съвпадения от лексиката, нали е книга, е създал малка теория за родството ни с маджарите. Никакъв национализъм, но тук людмилаживковските професори го взеха на нож, (тогава още следяха кво се пише, поне) и го обявиха за неакадемичен. Вероятно защото написаното беше вярно, но никой не си беше направил труда да провери, кой ще ти знае унгарски и ще се интересува от темата.
После, му дойде хрумването, което по обратен път, доведе и до книгата "Кирил и Методий в Българската Моравия"Темата запчва още в друга една хубава книга "Геният на България" Изобощо обожава литературата и природата ни, но към самите българи е доста рязък, заради простотиите от разнообразен характер, които си позволяваме. Той ни познава добре.
По теорията му:Почерпена е от една карта на историкът Петер Пьошпьоки Надь, който на базата на Баварския географ, посочва две Моравии. Според двамата в 9и-10и ти век съществуват две Моравии, то си е така де. Малка Моравия която и днес си е там, край Морава в Чехия и "Мегали" Моравия, която Костантин Багренородни не позиционира точно. В житието на Апри(все стари , неизполдвани у нас хроники, но явно добре познати при унгарците) дори се посочва, че унгарците завладяли столицата на Мегали Моравия и тя била ...Сирмиум, сиреч Белград?!
Унгарският историк Дьорд Скленар направо казва: "Великоморавия най-напред се е зародила в Мизия?!" И се почва една, просто покъртителна. 1/10 да е вярно, трябва сериозно да си поговорим за история. Книжката не е кой знае къв обем, като ми поостане време мога още да постна, или на пролет да изсканирам.
Comment
Comment