Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тамплиерите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Ето малко тамплиери не с мечове, а ... с шкембенца

    Орден на Рицарите Тамплиери O. S. M. T. H.  O. S. M. T. H. ФРАНЦИЯ Нашият Брат  (23. 01. 1948 - 29. 06....

    Comment


      #32
      Някой изследователи развиват теорията, че първите тамплиери ( включително основателя на ордена Юг дьо Пайен) и водача на Първия Поход Годфроа Дьо Буйон принадлежат към определени семейства от Южна Франция, наследници на еврейски преселници от Йерусалим известни още като "Prieuré de Sion" или Ордена на Сион.
      Характерно за първите рицари-храмовници е издигането в култ на Мария Магдалена, наричана от тамлиерите notre damme или Нашата Господарка.
      Според легендите след разпъването на Христос на Голгота, Мария Магдалена заедно с Йосиф Ариматейски прекосява Средиземно море на кораб и намира убежище в Галия, (съвременна Южна Франция), в еврейската община. Там в една пещера ражда и дъщерята на Исус.
      Йосиф обаче не остава във Франция а замнава за Британия, където създава първия християнски храм на острова, а именно Гластънбъри. В последствие имената на това абатство и на Йосиф от Ариматея се приплетат с цикъла от легенди и митове за Артур, Камелот и Светия Граал.

      Last edited by Henry Sinclair; 06-10-2009, 20:08.
      Войната е лека за зрителите...

      Comment


        #33
        Необходимо ли е да си припомняме, че това е сериозен военно-исторически форум и че тъкмо поради това, поне тук нямаме нужда от постинги като последния?!...

        Comment


          #34
          Ами не виждам до тук в поста да е написано нещо особенно важно касаещо военно или политически ордена. Освен това мистицизма и езотеричното християнство са неразривно свързани с тамплиерите така, че не виждам защо сте против.
          Last edited by Henry Sinclair; 06-10-2009, 20:57.
          Войната е лека за зрителите...

          Comment


            #35
            Ето нещо, което би трябвало да върне сериозната и плодотворна атмосфера:

            Съжалявам, не можах да се сдържа

            Comment


              #36
              Драги, Влад

              Бедата е, че развитието на тази тема тук е съвсем характерно и предвидимо, предвид глобалня проблем с тамплиерската тематика през последните десетилетия и публичната истерия свързана с нея. Половината от постингите тук са в духа на неотамплиерската нюейдж жълто-медийна романтика, която поне за мен, си е чиста проба бълвоч, а другата половина е безполезен опит за изобличаването й. С други думи, темата е за боклука...
              Ако изобщо тамплиерите в Светите земи са били повлияни от някакъв мистицизъм, то това определено не е бил християнския, а по-скоро мюсюлманския (в какъвто уклон впрочем са ги обвинявали съвременниците им както в Латинския Ориент, така и на Запад, и в този смисъл в слуховете за култа към любимия ви Бафомет твърде лесно може да открием преиначена форма на името на пророка Мохамед/Махомед) и ако наистина искаме да се докоснем до истината за тях, то би било добре да започнем с историческите извори от епохата за тях, а не със съвременните спекулации на Майкъл Бейджънт/Ричард Лий и Дан Браун и твърде хлъзгавата материя за наследството на тамплиерите след 1314 г. и свързването им с различни фантомни организации от епохата на Ренесанса и Просвещението, че и до днес... Вземете например Устава на средновековните тамплиери, който недвусмислено разкрива, че това са били парекселанс професионални воини, главорези, изобщо мъже на меча и кървите (голяма част от които напълно неграмотни), които са се вълнували от ежедневното оцеляване на християните и Християнството в Светите земи, а не просветлени мистици и отвлечени философи, на които едва ли е оставало време да се занимават с проблеми като тези имал ли е Бог женска природа, а Христос жена и дете, каквито, уви, дори и най-напредничавите и прогресивни умове на строго патриархална епоха като Средновековието не биха могли да родят по това време...
              Необходимо ли е да продължавам да пояснявам защо съм против постинги като вашия?
              Last edited by Caballero de Santiago; 07-10-2009, 23:55.

              Comment


                #37
                Впечатлен съм от поста Ви,Caballero определено имате широк поглед върху дускутираната тема, но не забравяйте, че познанията и възрастовата граница на хората пишещи във форума е различна

                Аз пък не мисля, че Бафомет има общо с Мохамед а по-скоро с култа към отрязаната глава на Йоан Кръстител.
                Твърди се,че главата се е намирала в Джамията Умаяд в Дамаск, на метри от гробницата на Саладин, но дали е там само Господ знае..
                възможно е рицарите да са отнесли балсамираната глава във Франция и по-късно да съ създали множество нейни "копия"
                Войната е лека за зрителите...

                Comment


                  #38
                  Vlad Dracul написа Виж мнение
                  Аз пък не мисля, че Бафомет има общо с Мохамед а по-скоро с култа към отрязаната глава на Йоан Кръстител.
                  Твърди се,че главата се е намирала в Джамията Умаяд в Дамаск, на метри от гробницата на Саладин, но дали е там само Господ знае..
                  възможно е рицарите да са отнесли балсамираната глава във Франция и по-късно да съ създали множество нейни "копия"
                  Определено разнищването на връзката Бафомет-Мохамед (Махомед) би билo далеч по-основателнo и исторически издържано, отколкото десетките нелепи и манипулативни опити за окултна интерпретация. Далеч преди процеса срещу ордена, още през XIII в. тамплиерите в Светите земи са били открито обвинявани и порицавани от съвременниците си за връзките им с дворовете в Дамаск и Кайро, както и за отделни скандални случаи на ренегатство, и не на последно място за извършване на мюсюлмански ритуали в тяхната командория в Акра.
                  В тази връзка ще си позволя да цитирам едно доста точно заключение на доц. Александър Николов от една негова статия за тамплиерите, излязла наскоро в сп. "Християнство и култура", което недвусмислено пояснява случая:
                  "Особено невероятно е твърдението, че тамплиерите се покланят на идола "Бафомет", базирано на показанията от разпита на един необразован сержант, който използва просто провансалско диалектно название на пророка Мохамед, което обаче остава неразбираемо за инквизиторите и съдиите".

                  Колкото до връзката "Бафомет" - главата на Йоан Кръстител, струва ми се че тя не е особено издържана.Въпросната реликва е принадлежала на катедралния храм в Дамаск (носещ името на светеца) преди арабското нашествие. В последствие, вероятно е била пренесена в Константинопол или на Запад, за да бъде защитена от мюсюлманското завоевание. В ранния XII в. в своите мемоари, създадени през 1115 г. (NB! Т.е. 3-4 години преди създаването на ордена на тамплиерите) абат Гиберт от Ножан (1055–1124 г.) критикува и осъжда претенциите на две църкви - в Анжер, Франция и в Константинопол, Византия - относно притежанието на реликвата: "Какъв по-голям абсурд от това?! Трябва ли следователно да проповядваме,че Св.Йоан Кръстител е бил двуглав? Но оставяйки шегата на страна, тъй като сме сигурни,че главата на светеца не може да бъде удвоена и размножена,то или едните,или другите извършват ужасна измама."
                  Малко по-късно рицарят Робер дьо Клари свидетелства, че между двете превземания на Константинопол по време на Четвъртия поход кръстоносците намерили в черквата “Св.Богородица от Фарос” редица реликви, сред които и "главата на монсеньор Св.Йоан Кръстетел". В последствие константинополската глава е отнесена от същите кръстоносци в катедралата в Амиен, Франция през 1206 г.
                  Както е добре известно в Четвъртия кръстоносен поход не участват тамплиери. Освен това във всички тези сведения, отнасящи се до въпросната реликва/и и историята й в епохата на Кръстоносните походи по никакъв начин не се появяват или споменават тамплиерите, още повече че някои от тях предхождат хронологично дори създаването на ордена. Защо тогава трябва да търсите връзка между "Бафомет", главата на Св. Йоан Кръстител и тамплиерите?!...

                  Поздрави!

                  P.S. Главата не била балсамирана, а представлявала череп, както ясно се вижда в реликвата от Амиен. Т.е. не е била дори брадата глава, в която любителите на бафометските спекулации да припознаят своя "идол", че да плеснат доволно с ръце...
                  Last edited by Caballero de Santiago; 08-10-2009, 12:33.

                  Comment


                    #39
                    Здравейте на всички във форума,

                    Обръщам се към вас със една молба свързана с особени подбуди. Изключтилно много ми трябва максимално подробна информация относно последните години от съществуването на ордена на Тамплиерите. А именно подробности свързани със подбудите на Крал Филип които са го подтикнали да сложи ръка на тамплиерските богатства, взаимоотношенията му със папата мненията в двора му мненията около папата относно проблема; имената на тогавашните ръководители на ордена, йерархията и титлите, вътрешни пртоколи и така нататък.Взаимоотношения на ордена със папата и останалите европейски монарси пряко и косвено засегнати от действията на Филип папата или тамплиерският орден.Съответно действията на всяка една от страните.Ако е възможно и някаква хронология и особено делото срещу тамплиерите и гоненията срещу тях.Подчертавам че не ме интересува нищо свързано със Граала, Мария Магдалена или мнимите разкопки в Йерусалим. Благодаря предварително на онези които ще се отзоват. Целта на изследването ми е да напиша сценарий за спектакъл в който няма да се набляга на мистиката. Идеята и евентуалното послание което искам да вплета в бъдещия текст е от съвсем различен характер но за целта ще ми се наложи да тракам по клавиатурата поне една седмица режисьорска експликация а тук не е мястото.

                    Отново благодаря на онези които биха били съпричастни към подобно дело и биха спомогнали то да види бял свят

                    Comment


                      #40
                      Искам да изкажа моето мнение по темата...Според мен цялата информация,която се представя пред света за Орденът на тамплиерите,е силно мистицизирана,с цел спечелване интересът на читателя.Друго ,което си мисля е,че могъщ орден като този,не би позволил разкриването на своите тайни пред всеобща аудитория.Храмовниците имат своите тайни,но според мен те са различни от всеобщото изложение на историци и учени..

                      Comment


                        #41
                        Специално за форумеца Khanas_Tengri - ето книга на Ален Демюрже за Жак дьо Моле: http://lib.rus.ec/b/263864/read#t1

                        Comment

                        Working...
                        X