gollum написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Искам да пусна нова тема за асисините ("the Assassins"...)
Collapse
X
-
Аз не съм спец по ВСВ но от някъде знам че са тъпкали някои СС със амфетамини?!...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Е амфетамина значително увеличава(макар и временно) силата изръжливоста и подтиска страха и умората.Макар и свръх-мотивирани мисля че няма да откажат малко амфетаминчеВсе пак като ще се мре дай поне да се надрусаме като животни...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Е, аз затова поставих "", но в интерес на истината вещества като наркотици никога не са се използвали ефективно в армията, единстевно в различни специализирани подразделения. ПОради простата причина, че всяко вещество позволяващо бягство от реалността уврежда дисциплината и морала на армията. Да речем, накротиците не се отразяват никак благоприятно на организацията и морала на армията на САЩ във Виетнам.
Инак аз съм чел (уви, вече не помня точно къде), че във Вермахта (най-вече в специализирани подразделения - командоси, парашутно-десатни и други) се е използвало някакво наркотично вещество, което увеличавало за известен период вниманието и издръжливостта (за сметка на пълен срив след това).
Comment
-
Ето един кратък линк за асасините:
Assassin
А темата е много интересна, защото чрез запознаването с такива секти, като асасини, зеалоти, сикарии може да се достигне до психологическите причини на съвременния самоубийствен тероризъм. Опиатите са едно на ръка. Другото е фанатичната вяра, която обезценява собствения живот и изобщо живота като ценност. Третото е бедността и слабата социализация. Всичко това е много сходно с асасините и подобните им секти.
Comment
-
Така е. Ако сам не цениш живота и съществуването си (защото са ужасни) често дори не е необходимо към това да се добавя влиянието на някакъв мощен инфообект, зада се получи човек, който заменя себе си за някакво разрушение (най-често възпиремано като форма на възмездие/отмъщение). Наркотиците или мощна идеология ще са необходими единствено когато условията на живот не са достигнали отрицателни гранични стойности.
Comment
-
Гост
"Аssassin" на английски означава убиец на важна личност най-вече политическа фигура. Убийците на простосмъртни са "killer" а когато убийството е жестоко "murderer".
Comment
-
Сектата на исмаилитите се появява в средата на 11 в. Представители са на крайното шиитство. Не са били многобройни, но всявали страх у околните. Често използвали политическито убийство за решаване на проблемите си. Вземали наркотици и затова били наричани Хашишити и от там в хрониките на кръстоносците се появило за тях името "асасини". Описани са от Марко Поло, както и от хроникьорите на първите кръстоносни походи, които са се срещали с тях при паломничествата. Те именно ги наричат "самоубийци" и така асасини става нарицателно.
Comment
-
Хана написаСектата на исмаилитите се появява в средата на 11 в. Представители са на крайното шиитство. Не са били многобройни, но всявали страх у околните. Често използвали политическито убийство за решаване на проблемите си. Вземали наркотици и затова били наричани Хашишити и от там в хрониките на кръстоносците се появило за тях името "асасини". Описани са от Марко Поло, както и от хроникьорите на първите кръстоносни походи, които са се срещали с тях при паломничествата. Те именно ги наричат "самоубийци" и така асасини става нарицателно.
Ще проверя за повече информация.
Comment
-
През 1251 Монгке, новият Велик Кан, привиква съвет и изпраща брат си Хулегу за управител на потъналите в хасо провинции на Иран. Хулегу има две основни задачи:
1. да разбие Асисините
2. да покори багдацкия халифат
Хулегу потегля с голяма войска раздленена на 4 части. Кит-Бука, един от синовете му, е изпратен с 12 000 души да тормози териториите на Асисините. Исмаилтяните обаче изпращат междувременно отряди от своите "фидa'и" или както ги наричат днес 'феддауйн' да нанасят удари на монголската войска, но явно без големи успехи. Основния замък/крепост на Исмаилтяните се казва Аламут.
Стария глава на Асисините е убит от своите, при една от обсъдите, с надежда тва да смекчи гнева на монголците. Новия глава се казва Рукн ал Дин. Той опитва какви ли не хитрости, включително и изпращането на непълнолетния си син като заложник, за да спечели време и удължи къмпанията докато настане зима. Монголската лисица обаче не му връзва, прави обсада на крепостта Маймун-Диз добре укрепена високо в планините. За да не губи време, имайки предвид наближаващата зима, хвърлия цялата си сила в нападение. След 4 дена Рукн ал Дин се предава. Oтначало Хулегу го третира добре, даже му дава монголска съпруга. Хулегу иска да го използва за да може неговото влияние да отвори вратите на другите крепости без бой. Няколко клона/крепости обаче отказват: Ламасар (Аламут), Гирдкух, Асасините в Афганистан и тези в Сирия. Аламут пада. След време Рукн ал Дин е убит, а цялото му семейство изклано. Такава е съдбата и на предалите се гарнизони - включително техните семейства. Смята се,че около 100 000 са били изклани.
Исмаилтянската секта обаче не бива изличена от лицето на земята. Mного остават в Иран и за кратко време дори успяват да превземат Аламут. Други бягат в Синд - днешен южен Пакистан. Там те съществуват като тайно обшество, като след време излизат наяве като мирна организация водена от самия Ага Кан. Сирийските Исмаилтяни преживяват и тяхното разбиване от Мамелюците по късно в 13 век. Все още живеят в планините близо до брега в живописни села.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Кръстоносци и асасини
Западът е имал вземане-даване с асасините по време на 3-ия кръстоносен поход. След завладяването на Акра (Акко, близо до Хайфа) Ричард Лъвското сърце тайно се съюзява с асасините, тъй има с тях общ враг - Салах ад дин. И когато електорите избират за престолонаследник на Иерусалимското кралство Конрад дьо Монфера, горкият Конрад дори не успява да стигне до коронация, тъй като е убит от един асасин. Убийството вероятно е по поръчка на Ричард. (По-малкият брат на Конрад - Бонифас дьо Монфера е убит няколко години по-късно по нашите земи при нападение на войските на Калоян).
Но аз имам малко по-глобални въпроси.
Дали съвременният исламски фундаментализъм има някаква идейна връзка със сектата и религията на асасините? Характерно ли е отричането на човешкия живот като ценност и на самоубийството като религиозна заслуга за ислама като цяло или само за някои течения в него? И ако няма идейна приемственост - има ли психологическа такава?
Comment
Comment