Съобщение

Collapse
No announcement yet.

24 август 1572

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    24 август 1572

    На 23-ти срещу 24-ти вечерта през 1572 година в Париж католиците убиват 30 000 хугеноти(протестанти) Тази нощ ще остане в историята като Вартоломеева на името на светеца, чийто празник добре са окървавили.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    #2
    24 август 1572

    Идеално продължение на темата за религията и воините.
    "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

    И други затворници
    нека четат пред вратите
    нашата памет остъклена
    с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"


    Comment


      #3
      В това събитие (както и в толкова много други случаи) религията е движещата сила, но реалните причини са политически (както впрочем и характера на противопоставянето - става въпрос за политика, макар един от белезите на разцеплението да е религиозен). Естествено, както във всички подобни случаи нещата са много оплетени.

      Comment


        #4
        религия и политика

        По него време (а и сега) религията е просто инструмент в ръцете на политиката.
        Dulce et decorum est pro patria mori

        ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
        СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
        НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
        СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

        Comment


          #5
          Имаше един невероятен френски филм и проклет да съм ако до 15 минути не се сетя името му (ако не съм постнал до 15 минути ме търсете при...ъъъ....проклетите примерно).
          Alliis laetum, sibi sapiens.

          Comment


            #6
            за онзи Анжуйски някой си беше, много добър филм наистина
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

            Comment


              #7
              Този пост е на CHK, премествам го тук: Gollum

              С това клане е нанесен тежък удар на Хугенотската партия и тя 4 години е в тежко положение. Анри дьо Бурбон успява обаче да избяга през 1576г. в Навара и започва да гради отново всичко, за да триумфира като крал на Франция през 1589г. В крайна сметка обаче хугенотите никога не побеждават, Анри 4 им дава права и свобода, но при неговия син и внук, хугенотите са сразени и в крайна сметка, мнозинството от тях напускат Франция. Най- интересното е обаче, че водещите дейци на тази епоха- Анри дьо Бурбон, братовчед му Анри дьо Конде, Анри дьо Гиз, Вилхелм Орански не са били религиозни фанатици, а са използвали религията за постигане на целите си.

              Comment


                #8
                za srednovekovieto ne mislq 4e v ruzete na politikata e religiqta.to4no obratno.religiqta e bila silen factor.no v sega6ni dni ne bih kazal
                уважавай смелите,те са солта на земята

                Comment


                  #9
                  Е, това е малко извън темата, но религията, църквата и вярата (три понятия, които си заслужават специалния аналитичен поглед и въобще дискутирането), са общо взето неизменна част както от човешкото мислене, така и от социалната действителност. В този смисъл и днес ролята им е огромна - бих казал, чев момента дори се доближава до нивото от Средновековието, а е възможно в бъдеще дори да го надмине. Просто не бива да ги възприемаме като исторически понятя свързани с конкретни названия, а като определен тип информационни обекти, които могат да вземат много разнообразни конкретни форми и да "се прикриват" (макар да не е много точно написано) под най-разнообразни, включително научни системи от възгледи и мнения. Формата и функциите общо взето остават сходни и по тях могат да бъдат разпознати.

                  Comment


                    #10
                    Редно е да се отбележи че през Вартоломеевата нощ убитите хугеноти в Париж не са 30 000 а според различните оценки на историци между 2000 и 5000 докато за цяла Франция убитите хугеноти тогава според оценки на историци са между 5000 и 30000.

                    Comment

                    Working...
                    X