Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колонизиране на Америка - освен западноевропейските държави друг има ли?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Колонизиране на Америка - освен западноевропейските държави друг има ли?

Османската империя и Русия пращали ли са някакви експедиции към Северна и Южна Америка? За Русия знам, че е владяла и впоследствие продала на САЩ Аляска, но не знам подробности кога и как са я завладяли... Изобщо - освен западноевропейските, има ли други страни, които са имали колонии в Северна или Южна Америка? Струва ми се, че съм чувал и нещо за Швеция...

Колонии в Америките са имали Испания, Португалия, Англия, Франция, Холандия, Русия, Швеция, Дания и мисля, че за малко и Бранденбург. В средата на 16 век Карл V предоставя права върху това, което днес е Венесуела на аугсбургските търговци Фугер, но пък те тогава така и така са били негови поданици, така не е съвсем адекватно да я смятаме за германска колония.

Руснаците колонизират Аляска през втората половина на 18 век и я държат до 1867. През тридесетте години на 19 век за няколко години държат и Форт Рос в Калифорния.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Т. нар. "руски Колумбовци" , един от които е Семьон Иванович Дежньов (ок. 1605 - 1673 г.). Неговата главна цел е била откриването на река Анадир, за която се знаело само от думите на местните жители якутите. Дежньов се добира до тази река, но преди това достига до носа, който днес носи неговото име – Дежньов. Така русите откриват онази точка на Азия, от която на изток само един пролив разделя континента от Северна Америка и нейната крайна севрозападна територия, известна на света днес като Аляска.
      "...WE WILL EITHER FIND A WAY OR MAKE A NEW ONE..."
      HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

Макар, че не е конкретно по темата, пак е за индианците и Америка.
        Надписа гласи (за тези незнаещи английски):
        През 1626-та година американските индианци продадоха Манхатън на
        холандски заселници за 24 долара изразено в джобни шишенца уиски!
        Last edited by еМГето; 07-04-2008, 17:45.

Comment

Да не пропуснем да споменем Норвегия. Не съм сигурен обаче дали това е по темата. Когато викингите създават колонии по американските острови, Америка все още не се е казвала Америка, а земята е била плоска. Но те и Норвегия, и Исландия май са все западни страни, а темата беше за не-западноевпопейски държави.

А колкото до източните страни, защо никой не се сети да спомене България и прочутия БЮРМски мореплавател Драган от Охрид! :mhehe:

Твърденията пък, че египетските и мехиканските пирамиди си приличали, са ми много забавни също! А приликата между египетските и марсианските пирамиди и сфинксове е поразителна!:mhehe: Виж, за кокаина съм чувал и друг път, ама не зная колко е сериозно това.:sm186:

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

През 1803-та година Наполеон продаде Луизиана (тогава френско владение) на Съединените щати за 15 милиона долара!

Comment

През 1867-ма година руския цар Александър II-ри продаде Аляска на
              Съединените щати за 7 милиона и 200 хиляди долара!:sm113::sm113::kill_myse:1087::tdown:fire:
              Last edited by еМГето; 07-04-2008, 17:09.

Comment

Специално в случая с думата "теокал" фактът говори за себе си, съвпадението е изключено. Да не забравяме и Платоновата Атлантида, не може да си е изсмукал всичко от пръстите, още повече като старец.
                Аз никак, ама никак не обичам "сензационните" обяснения, но предпочитам варианта древни гърци да са научили южноамериканците да строят, отколкото извънземни. Просто местните не са имали никаква школа, която да наследят, ако са направили всичко това сами, означава, че са най-умните хора, живели някога на земята.
                Т.е., както и предполагах, става въпрос за съвсем косвени улики. А като сме тръгнали (то не е за тази тема, ама нейсе), как си обясняваш очевидните разлики в културата и във всичко останало, включително календар, а особено - бройната система, между Елада и коя да е от големите американски цивилизации? Излиза, че според твоето обяснение някакви елини някак са стигнали до там, предали са строителните си умения, но нищо друго - нито математика, нито нищо?
                След това, как заключи, че са "нямали никакви строителни традиции"? А след това, защо не са пренесли колелото, което е било познато в Елада? Въобще, това обяснение поражда много повече въпроси, отколкото отговори дава, та бих го сметнал за всичко друго, не и за "сигурно". И не виждам какво се замесват разни "извънземни", които са още по-малко "сигурни" . Спокойно се минава и без тях във всеки случай, за който се сещам.
                Що се отнася до "теокал" - тук трябва да се изкаже лингвист.

Comment

За какви традиции при индианците говорим?
                  Първо да попитам, за кои "индианци" говорим? Защото аз се сещам за разни култури, които строителни (и не само) традиции си имат собствени, което се потвърждава от археологията (признавам си, че знанията ми в това отношение не са кой знае какви, но си спомням за разни разкопки и прочее). Или смяташ, че някакво население не може само да достигне до подобни неща :sm186:.
                  След това, имам някаква представа какви традиции и култури се смесват в Елада, но не виждам това какво общо има с обсъждания въпрос. Съществено е друго - за да се докаже някакво културно влияние на елинската култура или пък сторителни традиции, върху тези, да речем, на инки, маи, толтеки, ацтеки или чиито там се реши, то трябва да се проследят сходни елементи. Можеш ли да направиш това? Аз засега посочвам само една много съществена разлика от голяма значение, когато става въпрос за архитектура - месопотамските култури, а и в Елада, използват едни бройни системи - в Америка, съвсем други. Т.е. нямаме никакво съвпадение, нищо общо, в това отношение. А как така ще възпиремат сторителните традиции, но няма да възприемат бройната система, с която се записват изчисленията и която има пряка връзка и с конкретната методика, по която се смята?
                  Все пак са имали свободна воля да усвоят само това, което им е необходимо
                  Това е много удобен принцип, но трябва да имаме някакви причини, все пак. Иначе се получава - каквото ми е удобно приемам, другото - изхвърлям .
                  Колелото - много просто: инките и сродните им племена обитават земи от 0 до 4000 м. надм.вис., какво колело!
                  Ъъъ, моля, в смисъл? Т.е. колелото, според теб, се използва само от народи, населяващи територии от еди колко си минус до 0 метра и над 4000 метра надморско равнище? Или все пак колелото се използва и в същата тази Елада, където планини и възвишения - колкото си поискаме. Т.е. едва ли колелото е свързано само с характеристиките на терена. Впрочем, в една друга тема вече обсъждахме този въпрос (и то точно във връзка с Доколумбова Америка и се намериха някои по-адекватни решения - поне според мен, де).
                  Да обобщя - много по-разумно и лесно изглежда да се приеме, че някои цивилизации в Доколумбова Америка са развили собствени строителни методи, така както са изнамерили сами много други неща - вкюлчително собствени, оригинални бройни системи, календар и прочее. В карйна сметка, не е необходимо да проследяваме всички строителни умения по света от един общ източник, нали?
                  След това, оная работа с Атлантида е крайно несигурна, а пък локализацията като континент, свързващ Америките със Стария свят - дваж повече.
                  И накрая една многозначителна легенда у ацтеките: Те посрещнали европейските нашественици като богове, знаели, че и преди са били посещавани от същите бели същества с бради, които ги научили на всичко и пак щели да бъдат посетени от тях. Друго не мога да кажа, засега.
                  Да, чували сме ги тези неща . И при инките - също. Само че не виждам как точно елините ще се набутат в тази представа.

ПП Да подчертая (че ще намине модератор сигурно) - това обсъждане не е баш за тази тема.

Thorn написа
                  кажете какви мерки да вземем против детската градина!
                  Ами има разни възможности, но за тях тряват императорско-рицарски намеси. Аз имам съответните права в ограничено количество раздели (така и пожелах, де, за удобство на собствената ми персона).
                  Last edited by gollum; 07-04-2008, 17:49. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Първи колонии по източното американско крайбрежие северно от Флорида:

Вирджиния(Англия) в залива Чесапийк и първата колония Джеймстаун.
                    Нова Швеция(Швеция) в устието на Делауер.
                    Нова Нидерландия(Холандия) в района на Ню Йорк
                    Кънектикът, Роуд Айлънд, Плимут, Масачусетс(Англия)
                    Акадия(Франция) в Нова Шотландия-Канада
                    Нова Франция в устието на Сейнт Лорънс - Канада

Comment

случайно прелитащ написа
                      Гледах в някакъв филм как в египетска мумия открили следи от кокаин, който няма откъде другаде да е, освен от Америка. Обаче някои учени оспорвали резултатите (изследването е на някаква руска специалистка по такива в-ва).
                      Какво ти оспорване, те направо си мълчат. Най-силният им довод е, че никотина и кокаина са се "добивали и на Старият континент, някога... но после изчезнали".. За да се върнат през 16 век от Америките.
                      А фамилията на "руската" специалистка, е еднаква с бащиното име на баба ми.. Не съм чувал да е руско..

Thorn написа
                      олонии в Америките са имали Испания, Португалия, Англия, Франция, Холандия, Русия, Швеция, Дания и мисля, че за малко и Бранденбург. В средата на 16 век Карл V предоставя права върху това, което днес е Венесуела на аугсбургските търговци Фугер, но пък те тогава така и така са били негови поданици, така не е съвсем адекватно да я смятаме за германска колония.

Руснаците колонизират Аляска през втората половина на 18 век и я държат до 1867. През тридесетте години на 19 век за няколко години държат и Форт Рос в Калифорния.
                      случайно прелитащ написа
                      Вирджиния(Англия) в залива Чесапийк и първата колония Джеймстаун.
                      Нова Швеция(Швеция) в устието на Делауер.
                      Нова Нидерландия(Холандия) в района на Ню Йорк
                      Кънектикът, Роуд Айлънд, Плимут, Масачусетс(Англия)
                      Акадия(Франция) в Нова Шотландия-Канада
                      Нова Франция в устието на Сейнт Лорънс - Канада
                      Мисля, тези цитати отговарят на въпроса на темата.
                      Ъъъ.. И викингите край Нюфаундленд..

.
                      ..И кажи ми ти страннико,
                      чувал ли си звук,
                      по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

По-сериозно ако може.
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

еМГето написа
                          През 1867-ма година руския цар Александър II-ри продаде Аляска на
                          Съединените щати за 7 милиона и 200 хиляди долара!:sm113::sm113::kill_myse:1087::tdown:fire:
                          По реакцията разбирам, че не си много възхитен от въпросната продажба. И няма как да е иначе. Само че въпросната Аляска едва ли тогава е представлявала това, което е днес. Не мога да дам точна оценка за цената, може и добри пари да са били на времето. Обаче се изпуска един факт. Сделката е била сключена за 100 години. Т.е през 1967г. Аляска е трябвало отново да е руска. Когато на власт идва Ленин, той отказва да признае задълженията, натрупани по царско време, като за компенсация се отказва и от вземанията. Дори някой да си е спомнил за тази подробност в договора през 1967г., то той със сигурност е бил наясно, че връщането на Аляска е невъзможно.
                          Имам някакви спомени, че руските пътешественици ( колонзизатори ?! ) през 19в. са стигали до Мексико, но подробности ми е трудно да дам

Comment

Благодаря Ви за отговорите, интересна тема се получи...

За спорещите защо пирамидите са еднакви в Южна Америка и в Египет - е как нема да са еднакви - и на двете места има некакъв владетел с много роби и му щуква да строи нещо голямо. Просто пирамидата като форма е най-устойчива и съответно подходяща от математическа гледна точка...
                            Нали и японците искаха да строят некаква голяма пирамида на много етажи в морето, щото не им стигат островите вече...

Comment

От твоето обяснение разбирам, че историята на Аляска е нещо като тази на Гуантанамо (Куба).

Comment

Working...
                              X