gladiator написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кондотиерите
Collapse
X
-
Last edited by Guy de Mont Ferrand; 28-08-2008, 15:03.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
gladiator написа Виж мнениетова за разбирателствоот между наемниците ми се струва празна работа-какво ще кажете за малко по-късният конфликт ландскнехти - швейцарци, все си говорят на немски, т.е. не са от различин националности
не го вярвам, ти ме мушкай с пиата, ама аз искъм да си лафимA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Нещата не трябва да се абсолютизират - по същия начин както може да са френдове от предишната работа, е възможно отсрещния да е прибрал гаджето на нашия и те ти съвсем мотивираща причина за едно красиво мазало
Сиреч сигурно е имало и тъй, и тъй, според зависи конкретната ситуация.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Хайде, хайде, има достатъчно случаи, когато никой не е изгарял от желание да мушка с пики никого. И тогава .. ами просто не са и тръгвали да се мушкат, ами всеки по къщите. Или още по-добрият вариянт - въобще не излизат от топлите градчета, които уж са ги наели за защита. Нежеланието за активни бойни действия е добре засвидетелствано.
ПС. Между ландскнехтите и швейцарците е въпрос на чест, няма лабо там.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Сър, малко става като едон време - другарят Енгелс каза
какво значи въпрос на чест? ами все се мре, че и боли!
или италианците не стават! да си спомним капитан Бертолери, който носеше орден за храброст-изключително рядък на апенините.
Мисля да пусна нещо за оръжието на кондотиерите през 15 в. Дали ще пасне?
Comment
-
gladiator написа Виж мнениедве причини-първо оня ме замяра с болтове, стрели и аркебузни топчета, мушка ме с пики и ме сече с алебарди и мечове. ами, как да му се радвам?
втора-утре, кой ще ме наеме след подобна колегиалност?
2. Важен е резултатът и постигането на целите от дадената кампания, а не броят на жертвите на противника. Така че печелившите командири, съответно войскови части винаги са имали шансове да бъдат наети.
gladiator написаа и бая са ги търсели - французи, бургундци, явно са имали блестяща репутацияA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Италиянският юрис от 14 в. Джовани ди Леняно, определя кондотата, като отдаване на услуга под наем/locatio operarum et rei/ където наемателя/locator/ наема изпълнителя / conductor/ за определена заплата , за дадено време и за конкретно задание. С течение на времето това става периодично сключван договор между града - държавата и капитана, като тенденцията е порастване на срока. Ако в 14 в., той е 3-4 месеца, то през 15 в. е 6 месеца като може да се добавят още толкова.
През 1440 г. във Венеция се предвиждало 2 години служба, като можело да се добави още една.
през 15 в. болшинствоот от комендирите и войниците били италианци.Така в отряда на Микелето дил Атендоли от 450 бойци, 3,5 % са французи, провансалци, германци, унгарци, каталонци; 2,2 % са славяни и албанци; 26,8% произхождат от Неаполитанското кралство;, 36 % от Папската държава, а 31% от Тоскана и Северна ИталияLast edited by gladiator; 30-08-2008, 15:18.
Comment
-
Венецианците според мен са си падали малко скъперници, пък и са се интересували повече от морето, та затова до 15 век не оставят кой зне какви значими следи в кондотиерската история. Макар че във войните си с Генуа и др. и за гарнизони на островната си "империя' сигурно са ползвали услугите им и тогава...A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
tonev написа Виж мнениеОТ//Хм, има ли данни да са ползвани от ВБЦ ?A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment