Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Луи XIV- втора историеска личност за обсъждане

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Луи XIV- втора историеска личност за обсъждане

    Френски крал, роден през 1638г. Става крал на Франция през 1643г. Най-дълго царувалият монарх в модерната история на света- 72 години(1643-1715). Първороден син и наследник на Луи XIII.

    След смъртта на баща му- Луи XIII неговата майка Ана Австрийска става регент. Истинската власт е упражнмявана от първия министър кардинал Джулио Мазарини. Луи не ръководи правителството до смъртта на Мазарини през 1661г. В началото на царуването на Луи Франция участва в Тридесетгодишната война, настъпват времената на Фрондите- две въстания правителството на Мазарини. Кардиналите Ришельо и Мазарини подготвят основите на абсолютната монархия на Луи, която той базира на божесдтвеното право на монарха да упрявлява.

    Луи се ръководи от принципа " Една държава- един крал- една религия". Преследването на хугенотите, започнало през 1680, завършва през 1685г. с отмяната на Нантския едикт. Хиляди хугеноти напускат Франция и нейните протестантски съперници- Англия и Холандия привличат тези квалифицирани хора. Луи също така подтиска янсенизма. Той поощрява галиканизма и спора с папството(1673-1693), но го изоставя. Луи изземва правото на Парижкия парламент да одобрява кралските закони и го превръща в съдебна власт. По времето на суперинтенданта му(финансов министър) Жан-Батист Колбер държавата развива индустрията, търговията , финансите. Колбер е автор на прочутата фраза " Търговските флотилии са армиите на краля" .

    Основната цел на Луи е да затвърди Франция като първата европейска сила във военно, политическо, икономическо и културно отношение. Бракът му с испанската инфанта Мария Тереза е основяание да води Войната за наследството(1667-1668). В нея той успява да завладее част от Фландрия, въпреки че холандците се включват в антифренския съюз. Търговското съперничество с Холандия се изостря и през 1672г. решен да смачка Холандия, Луи започва Третата холандска война. Войната е успешна за Франция и тя увеличава територията си, но напряга финансите и.

    Следващите 10 години кралят ограничава политиката си до дипломация. Той инициира съвещателни заседания, на които предявява династични претенции към различни градове, които бързо анексира. Страхът от силата на Франция, води до създаването на Аугбургската коалиция, която започва война с Франция след нахлуването на френска армия в Германия(1688). Тази война, известна като Войната на Величествения алианс, въпреки военните успехи на французите, завъшва с минимални териториални загуби от тяхна страна. Последната война на Луи е Войната за испанското наследство(1701-1714). Тя отслабва Франция военно и финансово, но внука на Луи- херцог Филип Анжу се задържа на испанския престол.

    Въпреки , че има серия от метреси( Мария Манчини, Луиза дьо ла Валиер, Анриет дьо Монтеспан), луи попада под влиянието на мадам дьо Ментенон. Той се жени за нея през 1684г. след мсъртта на кралица Мария Тереза. Голям поклонник на изскуствата Луи покровителства най-големите творци на неговото време- Молиер, Расин, Люли, Пусен, Ла Фонтен, Льо Брюн. Под ръководството на архитекта Юл Мансарт е изграден дворцовият комплекс Версай- най-голям и най-красив в света. Заради блясъка на двора си Луи е наречен " Краля слънце". Наследен е на трона от правнука си Луи XV.

    (source encoding : WINDOWS-1251)

    #2
    Редно е да се каже че така наричаната от някои "Черна кралица" е родена с името Франсоаз Добине и известна като мадам дьо Ментенон е имала само морганатичен брак с Луи XIV който брак доколкото знам е сключен тайно.Основанието ми за твърдението че брака е бил морганатичен е това че всички съпруги на френските крале са се титулували кралица на Франция а титлата на въпросната мадам е била само маркиза дьо Ментенон.

    Comment

    Working...
    X