Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наполеон не бил отровен?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Наполеон не бил отровен?

    Учени: Наполеон не е бил отровен

    Френският император е починал от рак на стомаха е заключението след най-нови изследвания
    13.01.2007

    Френският император Наполеон Бонапарт (1769-1821) не е бил отровен, а е починал от рак на стомаха е заключението след най-нови изследвания, публикувани в авторитетното научно списание "Nature Clinical Practice Gastroenterology and Hepatology".

    Наполеон починал на 5 май 1821 г. на остров Св. Елена в Атлантическия океан след шестгодишно заточение. Бил аутопсиран от лекаря Франческо Антонмарки, който поставил диагноза рак на стомаха. Дни преди да издъхне, императорът прошепнал на лекаря: "Искам да ме разрежете!".

    Въпреки това до ден днешен продължават да се носят слухове, че гениалният военен стратег, поставил си безумната амбиция да завладее цяла Европа, е бил отровен от врагове. Най-често се говори за отровата арсен.

    Сега международен лекарски екип поставя категорично край на съмненията - Наполеон не е бил отровен. Нищожни следи от арсен действително са били намерени при изследване на косми от главата му, но те не потвърждават наличие на количество, което би могло да причини смъртта, а и арсенът не се е бил разсеял.

    Потвърждава се заключението от преди 186 години: рак на стомаха е единствената причина.

    В публикация в списанието изследователите посочват, че Наполеон е проявявал типичните симптоми на заболяването. Това е видно от спомените на неговия камериер Луи Маршан, който описва състоянието му: силни болки в стомаха, треска и обилно потене нощем, толкова силно, че често се налагало да си сменя нощницата. Когато му призлявало, повръщал черна течност, а през последната половин година отслабнал с 10 кг.

    Наполеон не е бил наследствено обременен, заключават лекарите. Заболяването е било причинено от инфекция с бактерията Helicobacter pylori, която е била подпомогната от храненето. Менюто на заточеника включвало почти изцяло твърде солени пържени и печени ястия и почти никакви плодове и зеленчуци.

    Дори да не беше пратен в заточение, дори да беше се върнал във Франция, Наполеон вече никога нямаше да може да играе онази роля в съдбите на европейските народи и държави, заради тежкото си неизлечимо заболяване, отбелязват учените.
    Това е от днешните новини.Интересно ми е да чуя мненията на колегите във форума,които знаят повече за причините за смъртта на Наполеон.Аз съм склонен засега да приема версията за това,че е отровен.

    #2
    Понеделник не ми е най-добрият ден за мислене, та признавам си може би заради това се затруднявам да установя връзката на Наполеон със съвременната епоха от 1945 г. насам. Очевидно такава някаква обща свързаност все пак има, но нещо конкретиката ми убягва.
    Но стига съм иронизирал този фундаментален факт, в който няма и капчица сензационност. Историческата тежест на това събитие е огромна и ще промени (направо преобърне) представите ни за историята. Ето напр. - явно англичаните не са били нито толкова страхливи, нито подли. Жалко - очарованието им започва да намалява...
    Last edited by albireo; 15-01-2007, 14:22.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

    https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

    Comment

    Working...
    X