Литература и други полезни връзки
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Литература и други полезни връзки
Маркери: Никакви- Важна
-
Historical Perspectives of Operational art
Отново - обръщам внимание върху един материал за Молтке:
"Moltke and the Origins of the Operational Level of War" от Michael Krause -
Еволюция в оперативното изкуство 1740 - 1813
Вероятно спорна книга предвид смелата теза за наличие на оперативно изкуство преди Наполеоновия период.Comment
-
Е, някои го оспорват и за по-късни времена (или въобще употребата на понятието, съответно, разделението). Но аз си мисля, че място за него има и по-рано, просто не е толкова ясно отделено и е много трудно да се отдели, т.е. да се намери в първичните данни това, което е нужно. Но това е за отделна дискусия (от каквато има нужда, между другото).Албирео написаВероятно спорна книга предвид смелата теза за наличие на оперативно изкуство преди Наполеоновия период.
ПП От известно време си мисля, че имаме нужда и от такъв раздел: военна теория, доктрини и съответните дискусии около тях (за "железо" раздели си имаме).Comment
-
Силно препоръчвам! Много синтезирана не особено голяма книга с ясно изложение на нещата на оперативно ниво! Моят съвет е да игнорирате славословията към прусаците (след 1870 всички англо-саксонски автори направо благоговеят пред пруската армия и приписват на пруските командири едва ли не свръхестествени способности) във въведението и да се съсредоточите върху оперативната част (от средата на глава 2 нататък) - там е полезната част от книгата.Comment
-
Книга за една от любимите ми военни части през епохата.Comment
-
А това пък е материал за едно от най-проучите съединения от Бурската война - City (of London) Imperial Voluntiers.
Само пушките са му предоставени от Тауър. Всичко останало e закупено от специален фонд събран, чрез подписка от лондончани. Конете за батареята са от лондонските омнибуси. Оръдията са 12§1/2 Vickers-Maxim със снаряди с круповска технология (по-модерно от всичко, с което редвоната армия разполага). Отделно има батальон пехота и 2 роти драгуни.
В редовете му има един Officer of the Crown, 9 адвоката, 7 архитекта, 2 банкера, 30 служителя на общинската администрация, 4 училищни директора и един корабопритежател. Един от доброволците е избран в Парламента, докато служи в Южна Африка. Един от войните отговорил така на полковника си, когато бил запитан каква му е професията : "I have none Sir but my amusement in life is archaeology."
CIV се прославя с безупречните маниери на членовете си, разговорния тон дори и когато се издават заповеди, 2000 бутилки уиски на тръгване (+ 5 галона бира за всеки човек) и в крайна сметка прекрасна военна репутация.Comment
-
Чудесна биография на княз Бисмарк от Андреас Хилгрубер :
"Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."
Джордж Бърнард ШоуComment
Comment