Здравейте,знам доста малко за това как Сърбия успява да се освободи от Османско робство,но ми е интересна тази тема.За съжаление обаче информацията която намирам е доста малко.Доколкото разбрах от четене главно в Уикипедия,има първо сръбско въстание което успява да възстанови Сръбската държава за не малък период от 1804 до 1813 година,когато е потушено.Скоро след това избухва второ сръбско въстание 1815-1817 и сърбите се бият в редица битки срещу турците като успяват да изтласкат турците извън Смедеревския санджак.Турската порта започва преговори със въстаниците за нормализиране на отношенията и подписва документ с който признава Сърбия като васална държава.
Това е всичко което знам по въпроса.Интересувам се главно за да направя сравнение с нашето освободително движение.Какви са разликите,как сърбите успяват да се сражават успешно със Османската империя и дефакто сами извоюват независимостта си,предполагам близостта им с Австрия изиграва решаваща роля,както и отдалечеността им от центъра на турската власт,все пак те са в покрайнините на империята и се възползват от покровителството на Австрия.Това са само предположения нека по-запознатите да се изкажат.
Това е всичко което знам по въпроса.Интересувам се главно за да направя сравнение с нашето освободително движение.Какви са разликите,как сърбите успяват да се сражават успешно със Османската империя и дефакто сами извоюват независимостта си,предполагам близостта им с Австрия изиграва решаваща роля,както и отдалечеността им от центъра на турската власт,все пак те са в покрайнините на империята и се възползват от покровителството на Австрия.Това са само предположения нека по-запознатите да се изкажат.
Comment