Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно Съюза на Тримата императори

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    AggressiveRefrain написа Виж мнение
    Г-н Никой, това, което написа, добре, но след разпада на Съюза, Русия и Германия подписват подсигурителен пакт,който изтича 1890 и руснаците искат той да бъде подновен (германците отказват), а руско-френския съюз е чак 1892г. и той е последица иммено от отказа на германците.

    Това, което аз си мислих, е че договорът не се подновява по желание на Германия.Фон Каприви води политика на сближаване с Англия, което е несъвместимо с евентуален съюз с Русия..
    AggressiveRefrain, за това даже си има термин - "новият курс на Каприви".
    Като търсиш причините за отчуждаването между Берлин и Петербург, имаx предвид 2 неща.
    1. Бисмарк сдава властта през 1890 г., а той е най-големият радетел в Берлин за добри отношения с Русия. Дали защото е виждал надалече в геополитически план или е говорела юнкерската му кръвq не знам, но за него топлите отношения с аристократична Русия винаги са били приоритет пред съюз с "лондонските бакали" (по израза на Хитлер, не негов).
    2. Докато Бисмарк държи юздите на обединения райх (1871-1890), в Германия настъпват големи икономически промени. Към 1890 г. Германия приключва в общи линии с прехода си от аграрно-промишлена към промишлено-аграрна държава (за разлика от една Франция, която успява да направи това чак по времето на Дьо Гол). Огромният индустриален подем на райха предполага нужда от разширяване на пазарите и суровинните източници, което вече променя мащабите на немската външна политика. Ако по времето на Бисмарк немците са доволни от водене на политика в рамките на Централна Европа и отказ от колониални придобивки, за да не се влиза в конфликт с Англия, след 1890 г. в Берлин заговарят за Weltpolitik ("Световна политика"), нещо повече, за Machtpolitik ("Политика на силата"). Немската търговия започва да прониква от Анадола и Русия до Аржентина и Китай, а заедно с нея и немското политическо навлизане в тези територии. Дотогава руснаците считат например Балканите и Източен Анадол за свои сфери на влияние и появата на немците в тези райони няма как да се отрази положително на отношенията между двете страни.
    Интересен фактор за промяната на отношенията между Германия и Русия след 1890 г. е и световната икономическа криза от 1893 г. В Германия тя довежда до преструктуриране на капитала, тоест до неговото укрупняване по хоризонтала и вертикала. В резултат на тази криза в Германия възникват първите концерни и картели - на Круп, Тисен, Стинес, Манесман, Кирдорф и т.н. Те могат да инвестират големи суми в по-нататъшно развитие на индустриалния си капацитет и в научни и технологични изследвания, което пък още повече динамизира развитието на германската иконономика. В резултат на това например през последното десетилетие на Х²Х век за първи път англичаните установяват, че имат с немците отрицателен търговски баланс. При такъв колосален ръст на немската икономика (ако не греша, например между 1871 и 1913 г. само добивът на чугун скача 20 пъти) няма как немската търговия и политическо влияние да не почне на навлиза в "запазените" руски периметри и да не доведе до влошаване на отношенията между двете страни. По интересно, но неслучайно съвпадение, именно през 1891 г. възниква и Пангерманският съюз, пропагандиращ германско световно господство и превъзходство. Той е източникът и на термина Machtpolitik ("Политика на силата"). Многоозначително е, че сред спонсорите на този съюз е например.... концернът "Круп".
    Във връзка с невъзможността да се поддържат старите топли отношения между Русия и Германия след 1890 г. трябва са се има предвид, че тези топли връзки са установени през 1863-1864 г., когато Берлин остава добронамерено неутрален по време на антируското въстание в Полша. Берлин е неутрален и по време на Кримската война. Това "приятелство" обаче е от феодално-монархически характер и когато Германия към 1890 г. се превръща в динамична капиталистическо-буржоазна икономика, то става анахронизъм.

    П.П. Към модераторите. Извинявам се, че все на политика ме избива, но аз от пушки не разбирам.

    Comment

    Working...
    X